Karaciğer kanseri; Hepatit C ve Hepatit B hastalığına ya da siroza sahip kişilerde meydana gelen karaciğer tümörleri sonrasında gelişen bir kanser türüdür.
Karaciğer Kanseri Nedir? Neden Olur?
Genel olarak hepatit B enfeksiyonun yaygın olduğu bölgelerde görülen karaciğer kanseri; erkeklerde kadınlara kıyasla daha fazla görülen, aşılama olan toplumlarda çok fazla gözlemlenmeyen bir kanser türüdür. Genel olarak karaciğerin fonksiyonel hücresi olan hepatosit kaynaklı hepatoselüler karsinom bu kanser türünün yaklaşık olarak %90 kısmını oluşturmaktadır. Diğer %10'luk kısım kolanjiyokarsinom tümörleridir. Bu tümörler, karaciğer içerisinde safra yollarından köken alır.
Bu kanser çeşidi metastaz olarak meydana gelebilir ya da karaciğerde kitle olarak yani organın kendi dokusunda görülebilir. Hepatit virüsünün varlığı karaciğer kanserinin oluşması konusunda etken bir durumdur. Kanında virüs olan ya da kronik karaciğer hastalığı olan kişiler karaciğer kanseri konusunda risk altındadır. Bundan dolayı takip edilmeliler.
Karaciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Genel olarak hastalığın ilk zamanlarında herhangi bir belirti fark edilmeyebilir. Siroz gibi hastalığı olan kişilerin sürekli olarak şikayet olmasa bile sağlık kontrollerinin yapılması gerekir. Bu erken tanı konusunda gereklidir. Karaciğer kanser nasıl anlaşılır diye bakacak olursak eğer;
- Karında şişlik meydana gelir.
- Ciltte sararma ve kaşıntı oluşmaktadır.
- Karnın sırt kısmından başlayarak sırta ağrı vurması söz konusu olur.
- Ani kilo kayıpları görülür.
- Haftalar boyunca iştahsızlık görülür.
- Çok az yemek yenmesine rağmen tok hissedilir ve şişkinlik meydana gelir.
- Yüksek ateş söz konusu olur.
- Geceler terleme görülür.
- Genel sağlıkta kötüleşme oluşur.
- İdrar renginde koyulaşma görülmektedir.
- Soluk renkli dışkı söz konusu olur.
Bu belirtiler vücutta enfeksiyon görülmesi ile de meydana gelebilir. Bu tarz semptomlar görüldüğü zaman uzman bir doktordan destek almak faydalı olacaktır.
Karaciğer Kanseri Evreleri Nelerdir?
Bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi manyetik rezonans ve alfafötoprotein testi ile karaciğer kanseri teşhisi yapıldıktan sonra evresine ve hastalığın şiddetine bakılmaktadır. Hastalığın evreleri şöyledir:
Birinci evre: Kan damarı invazyonu olmayan 1 tane tümör meydana gelir. Boyutu değişkenlik gösterebilmektedir.
İkinci evre: Birden fazla tümör söz konusu olur.
Üçüncü evre: En az 1 tanesi 5 cm olan birden fazla tümör oluşumu meydana gelmiştir. Komşu organların ve karaciğerin dış tarafında yer alan duvarda yapışık olan tümörler bulunur.
Dördüncü evre: Lenf düğümü invazyonunda he boyutte tümörler görülebilir. Hastalığın son evresidir ve lenf düğümü vücudun hemen her bölgesine yayılmaktadır.
Bu kanserde tümörün büyüklüğü ve yayılımı oldukça önemlidir. Eğer aşırı alkol, sigara kullanımı ya da kan şekeri bozukluğu söz konusu ise risk daha fazladır. Karaciğer kanseri yaşam süresi hastalığın evresine ve doğru tedaviye göre değişir.
Karaciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
En yaygın görülen karaciğer kanseri HCC yani hepatoselüler karsinomdur. Bu hastalığın farklı tedavi seçenekleri vardır. Daha çok cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Tümörleri içine alacak şekilde karaciğerin büyük bir bölümü çıkarılabilir. Ayrıca karaciğer nakli da yapılabilir.
Eğer cerrahi müdahaleler mümkün değilse ya da hasta ameliyatı kaldıramayacak durumdaysa kemoterapi, radyoterapi, uygulanabilir. Bunun yanı sıra tümörün yakılması da sağlanabilir. Karaciğer kanseri son evrede daha zor tedavi edilmektedir. Bundan dolayı erken teşhis çok önemlidir.