Karayemiş meyvesi; içerisinde bol miktarda antioksidan barındıran ve doğal bileşenleri sayesinde pek çok hastalığın oluşumunu, gelişimini engelleyen bir besin olarak tanımlanmaktadır.
Karayemiş Meyvesi Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bol miktarda yetişen karayemiş, doğal bileşenleri ve şifalı içeriği sayesinde özellikle şeker hastaları için mucizevi bir besin olarak nitelendirilmektedir. Diyabet ve kanser hastalıkların bitkisel tedavi olarak kullanılanın bu meyve aynı zamanda bu hastalıklara karşı vücutta koruyucu bir etki meydana getirmektedir. Potasyum, sodyum, magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve bakır açısından zengin olan karayemiş vücut için gerekli olan antioksidan etkisi meydana getirerek, oksidanlara karşı vücudu koruyucu bir etki meydana getirmektedir.
Vücudu antioksidanlara karşı koruyan karayemiş aynı zamanda ultraviyole ışınlar, radyasyon, tarım ilacı barındıran gıdalar, sigara gibi zararlı maddeler, katkı maddeleri alkol, egzoz dumanı ve stres gibi oksidatif etkenlere karşı vücudu korumaktadır. Top top salkım şeklinde olan karayemiş, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarken aynı zamanda bağırsakların daha etkili çalışmasına da etki sağlayan bir meyvedir. Halk arasında taflan ismi ile bilinen bu meyve aynı zamanda Gürcü kirazı, Laz üzümü gibi isimlerle de anılmaktadır. Besin değeri oldukça yüksek olan karayemiş C vitamini açısından da oldukça zengindir.
Karayemişin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
İçeriğinde yer alan bol miktarda C vitamini sayesinde antioksidan açısından zengin bir besin olarak nitelendirilmektedir. Bu etki bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Bu etki sayesinde nezle, grip, soğuk algınlığı ve birtakım kanser çeşitlerine karşı vücudu korumaktadır.
Kan dolaşımının dengelenmesine destek olan bu meyve beyin fonksiyonlarının daha aktif çalışmasını sağlamaktadır. Böylece hafızanın güçlenmesi ve alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine destek olur. Demir minerali açısından zengin olduğu için demir eksikliği yaşayan kişiler için bir vitamin deposu olarak nitelendirilmektedir.
İdrar söktürücü özelliği bulunan karayemiş, aynı zamanda bağırsakların daha etkili çalışmasını sağlar. Böylece kabızlık gibi problemlerin önlenmesi konusunda etkili olmaktadır. Bunların yanı sıra sinir yatıştırıcı etkisi olduğundan sinir, stres ve bunlara bağlı olarak gelişen uykusuzluk problemlerinin giderilmesine etki eder.
Karayemiş Ne Zaman Olur? Nerede Bulunur?
Yapraklarını dökmeyen bir meyve olan karayemiş, dört mevsim ulaşılabilen bir bitki türüdür. Fakat genel olarak mayıs ve eylül ayları arasında toplanmaktadır. Bu aylar arasında olgunlaşıp çiçekleniyor ve meyve vermeye başlıyor. Dünya üzerinde Güneybatı Asya ve Güneydoğu Avrupa'da doğal bir şekilde yetişen karayemiş ülkemizde ise Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Artvin'de yetişmektedir.
Karayemiş Nasıl Yenir? Nasıl Tüketilir?
Taze bir şekilde tüketilebilen karayemiş meyvesi aynı zamanda meyvelerinin kurutulup toz haline getirilmesi şeklinde de tüketilebilmektedir. Reçel, pekmez, turşu ve salamura şeklinde tüketilebilmektedir. Yaprakları şeker ve kalsiyum bakımından zengin olan bu meyvenin yapraklarının suyu da değerlendirilmektedir. Yaprakları zehirli olabileceği için yaş olarak yenilmemelidir. Su buharı yardımı ile suyu çıkartılıp içilebilir.