Karbonhidrat; tüm canlılarda bulunan ve organik besinlerin en önemli yapı taşını oluşturan bileşiklere verilen isimdir.
Karbonhidrat Nedir, Ne Demek?
Beslenmeden temel gerekli besinlerde olan karbonhidrat her insanın vücudu için belirli bir miktarda gereklidir. Bu besinin görevi enerjiyi sağlamak ve vücudu güçlendirmektir. Vücudun işleyişini normal bir şekilde devam ettirmesinde önemi çok büyüktür. Enerji dışında aynı zamanda vücudumuzda bulunan diğer besin kaynakları olan su ve minerallerin vücutta durmasını da sağlamaktadır.
Karbonhidrat; temel besin kaynaklarından biridir ve canlı hücrelerde bulunur.
Bazı karbonhidrat türleri sindirim sistemini güçlendirerek metabolizma hareketlerinin düzene girmesi ve çeşitli bağırsak problemlerinin oluşmasını engellemektedir. Özellikle insan vücudunda bulunan kaslar için önemli olan bu besin kasların da güçlenmesini sağlamaktadır. Genelde spor yapan insanlarda belli bir enerji kaybı olduğu için bu besinin vücuda alınması gerekir.
Karbonhidratın Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Karbonhidratlar basit yapıda bulundukları gibi karmaşık yapılarda da bulunabilmektedirler. Daha çok sebze ağırlıklı hafif gıdalarda basit olarak yer almaktadır. Kilo vermek isteyen insanlarda karbonhidrat enerjiyi ve kas yapısını güçlendirerek kişinin uzun süreli sporlarda ve yürüyüşlerde dayanıklılığını arttırmaktadır. Aynı zamanda kişinin bağırsaklarını çalıştırarak kilo vermesine de yardımcı olur. Karbonhidratsız kilo verme yöntemleri sağlık açısından kişiyi olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu besin değeri aynı zamanda vücudumuz içerisinde çeşitli doku ve organlarının görevlerini yerine getirmesinde yardımcı olur. Vücudumuz için en önemli besin kaynağı olan bu mineral çeşitli besinler de bulunmaktadır.
Karbonhidrat Hangi Gıdalarda Bulunur?
Karbonhidrat bakımından zengin besinleri şu şekilde belirtebiliriz:
Patates:
Karbonhidrat açısından zengin gıdaların ilk sırasında patates yer almaktadır. Otsu bir bitki olan patates içerdiği besin değerleri sayesinde sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. İçerisinde lifli bir yapı bulunur buda bağırsakların çalışmasında etkili olmaktadır.
Soya Fasulyesi:
Soya fasulyesi de besin değeri bakımından zengin bir gıdadır. İçerisindeki protein sayesinde kilo vermede yardımcı olur ve vücudun güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda zihin içinde önemli bir gıdadır.
Elma:
Elmanın içerisinde de bulunmaktadır. Aynı zamanda elma antioksidan özellikte olur sağlık içinde büyük faydalar sağlamaktadır.
Karbonhidratın Fazla Olduğu Besinler ve Etkileri
Üzüm, greyfurt, soğan, mısır, esmer pirinç, tam buğday ekmeği, böğürtlen, süt ve kayısı gibi gıdalarda yeterli miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Meyve ve sebzelerden sağlanan değerler sağlıklı karbonhidratlardır. Basit yapılı olanların dışında kompleks yapılı türler de bulunmaktadır. Makarna, arpa 3 glikoz içeren kompleks yapılı gıdalar da oldukça zengindir ve tüketiminde insan vücuduna çok fayda sağlamaktadır. Kompleks yapılı karbonhidratların tüketimi daha yararlı olmaktadır. Yeterli miktarda tüketimi kan şekerini de dengelemektedir. Az tüketimi vücutta zararlı etkilere yol açabilir. Besin yetersizliği olduğu takdirde vücut gücünü kaybederek çeşitli hastalıklara açık olur. İyi karbonhidratlar çeşitli sağlık problemlerini de ortadan kaldırmaktadır. Örneğin kepekli gıdaların tüketimi normal gıdalardan daha yararlı olmaktadır. Yararlı çeşitleri olduğu gibi zararlı çeşitleri de bulunmaktadır. Un, beyaz şeker ve çeşitli tatlılarda yer alan değerler zararlı olmaktadır.