yeniloji.com
Sağlık

Karnabahar Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Zararları Var mı?

Henüz yorum yazılmadı
Karnabahar Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Zararları Var mı?
Yeniloji 3098 görüntüleme

Lif ve B vitaminleri açısından zengin, kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden birisi olan karnabahar faydalarının yanı sıra lezzeti ile de sıklıkla tüketilen bir besin türüdür.

Karnabahar Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Antioksidan bakımından zengin olan ve bu özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki meydana getiren karnabahar, sindirim sisteminin etkili ve dengeli çalışmasına yardımcı olan bir sebze türüdür. Çin, Hint, İtalyan, Türk, Fransız, İspanyol ve Amerika mutfaklarında sıklıkla tüketilen bu sebzenin kalorisi düşük, vitamin ve mineral içeriği ise oldukça boldur. Vücudun ihtiyaç duymuş olduğu her türlü vitamin ve mineral desteğini sağlamaktadır. C vitamini açısından oldukça zenginken aynı zamanda içeriğinde manganez ve bol miktarda antioksidan barındırmaktadır.

Karnabahar, indol ve glukosinolat adı verilen fitokimyasalları içermektedir. Kanseri bloke eden enzimleri uyaran bu bileşenler aynı zamanda hücreleri oksidatif strese karşı korur ve serbest radikallerin neden olduğu hastalıklardan korur.

Karnabaharın içerisinde yer alan indol-3-karbinol kansere karşı koruyucu etki meydana getirmektedir. Bu bileşen uterus kanserinin önlenmesini için kemopreventif ve anti-östrojen etkiler meydana getirmektedir. Bununla birlikte meme kanseri hastalığında zararlı hücre çoğalımının önlenmesini sağlayan etkiler meydana getirmektedir. İçerisinde yer alan yüksek oranda C vitamini sayesinde kandaki demir emiliminin artmasına yardımcı olmaktadır. bu vücuttaki hemoglabin sayısının artmasını destekleyici etkiler meydana getirmektedir.

Karnabahar Neye İyi Gelir?

Kemiklerin enflamatuar hasara uğramasını engelleyen karnabahar faydalarına baktığımızda kolajen üretimi meydana getirdiğini görmekteyiz. Hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik erimesi ve kemik kaybını önlemeye yönelik K vitamini içermektedir. Bu sebze sülfonat ile birlikte vücutta detoksifiye etki meydana getirmektedir. Düzenli bir şekilde tüketildiği zaman sindirimin düzenlenmesine ve vücuttaki zararlı bakterilerin atılmasına yardımcı olur. Pek çok kişinin yaşadığı uykusuzluk problemleri için karnabahar suyu tüketimi birebir etki gösterebilmektedir.

İçerisinde yer alan C vitamini ve antioksidanlar sayesinde, körlüğe neden olabilecek yaşa bağlı olarak meydana gelen maküler dejenerasyonu önleme, riskini azaltma etkisi meydana getirir. Görme bozuklukları ve katarakt gibi hastalıkların giderilmesine etki eder.

Beyin sağlığının korunmasını sağlayan çiğ karnabahar, aynı zamanda sinir sistemi üzerindeki etkileri sayesinde stres ve depresyonun engellenmesini sağlar. İdrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesini sağlayan karnabahar aynı zamanda regl döneminde ağrıların önlenmesini de sağlamaktadır. Hücre yenileyici özelliği sayesinde cilt sağlığının korunması için da faydalıdır. Yaşlanmayı giderici ve geciktirici etki sağlamaktadır.

Karnabaharın Zararları Var mı?

Genel olarak faydaları ile bildiğimiz karnabahar, düşük şeker problemi yaşayan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Çünkü kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Aşırı karnabahar tüketimi, gaz, şişkinlik ve kramplara neden olabilmektedir. Demir ya da alüminyum kaplarda pişirilen bu sebze besin değerlerini kaybeder. Fazla tüketildiği zaman eklemlerde pürin miktarının birikmesine ve gut hastalığının oluşmasına neden olabilir. Nadir de olsa alerjik etkiler de meydana getirebilir.

Karnabahar Kilo Verdirir mi? Zayıflatır mı?

Lif içeriği bakımından zengin olan karnabahar zayıflatır mı diye merak edilmektedir. Diyet listelerinize bu besini rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Çünkü kalorisi çok düşüktür. Az kalori alarak tokluk hissi meydana getirebilirsiniz. Su içeriği bakımından ve lif zenginliği açısından kilo verimine katkı sağlamaktadır.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Karnabahar Suyu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Göz Kuruluğuna İyi Gelir mi? Nasıl Tüketilmeli?

Karnabahar Suyu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Göz Kuruluğuna İyi Gelir mi? Nasıl Tüketilmeli?

Karnabahar suyu; enfeksiyondan, tansiyona kadar vücuda birçok faydası bulunan, özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan bitkisel bir kürdür...

Destekli Sütyen ile Desteksiz Arasındaki Fark

Destekli Sütyen ile Desteksiz Arasındaki Fark

Destekli sütyen; göğüslerin daha toplu ve dik durması için üretilen, göğüsleri istenilen şekle ve büyüklüğe kavuşturan bir iç çamaşırı modelidir...

Protein İçeren Besinler Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Protein İçeren Besinler Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Protein; vücudun aç kalması durumunda tüketmeye başladığı bir mineraldir ve insan yaşamı için oldukça gereklidir...

Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Korku atağı olarak tanımlanan panik atak; gerçek bir tehlike ya da ortada bir neden olmamasına rağmen gelişen, ani ya da düzenli olarak meydana gelen, korku etkisi ile oluşan bir anksiyete bozukluğudur...

Korse Bedeni Nasıl Olmalı?

Korse Bedeni Nasıl Olmalı?

Korse bedeni; vücutla birebir uyum içerisinde olmalıdır ve kişinin bedenine tam oturmalıdır...

Göğüs Nasıl Büyür, Sıkılaşır, Sert Olur?

Göğüs Nasıl Büyür, Sıkılaşır, Sert Olur?

Göğüslerin büyük olması, sıkı ve sert bir görünüme sahip olması kadınların kendine olan güvenini arttırmakta ve son derece estetik görünüme sahip olmalarını sağlamaktadır...

Vişne Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kan Yapar mı? Kaç Kaloridir?

Vişne Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kan Yapar mı? Kaç Kaloridir?

Vişne suyu; yaz aylarında serinletici etkisi ile sıklıkla tüketilen, içeriğinde yer alan fitokimyasallar, antioksidanlar ve C vitamini sayesinde sağlık için pek çok fayda sağlayan bir meyve suyudur...

T Bölgesi Nedir? Neden Yağlanır? Nasıl Temizlenir?

T Bölgesi Nedir? Neden Yağlanır? Nasıl Temizlenir?

T bölgesi ''t'' şeklinde burunu, alını ve çeneyi kapsamaktadır ve genelde yağlı bölgedir...

Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tüylenme Yapar mı?

Jojoba Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tüylenme Yapar mı?

Jojoba yağı; saç ve cilt bakımı için oldukça faydalı olan, eski zamanlarda alternatif tıp için sıklıkla tercih edilen, anavatanı Güney Arizona, Güney California ve Meksika olan bitkisel bir yağ çeşididir...

Otizm Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Otizm Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Otizm, tüm dünyada sıklıkla görülebilen ve insanlarda çeşitli davranış bozukluklarına sebep olan bir hastalıktır...