Kasık fıtığı; erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülen, karın içerisindeki organların, karın duvarındaki zayıf noktalardan çıkması ve cilt altında şişlik oluşturmasıdır. Kasık fıtığı belirtileri hakkında bilgi alabileceğiniz bu yazımızda aynı zamanda nedenleri ve ameliyatı hakkında da bilgi vereceğiz.
Kasık Fıtığı Nedir, Ne Demek?
Karın içerisindeki organların cilt altından dışarıya çıkması ve taşarak belirgin hale gelmesi olarak tanımlanan kasık fıtığı; genel anlamda tüm fıtık türlerinin yaklaşık olarak %80'ini oluşturmaktadır. Karın duvarındaki bir defekt ya da yırtık içerisinden karın içi dokuların anormal bir şekilde çıkması ve şişlik meydana getirmesi durumudur. Yeni doğan bebeklerde ve yanı sıra ileri yaşlarda da görülebilen bu rahatsızlık her yaşta ve cinsiyette görülebilmektedir.
Kasık fıtığı genel olarak karın duvarının zayıf olduğu bölgelerde görülmektedir.
Çoğunlukla bağırsağın bir kısmının dışarı çıkması ile oluşan kasık fıtığı, tedavi edilmediği zaman genişler ve şişlik artar. Toplumda hemen hemen 10 erkekten birinde görülmektedir. Kasık fıtığı çeşitleri 3 şekildedir. Direkt inguinal herni bunlardan biridir. Bu çeşitte fıtık direkt olarak karın duvarından çıkarak oluşur. Yaklaşık %40 oranda çift taraflı oluşur. Kasların zayıf olmasına bağlı olarak ilerleyen yaşlarda meydana gelir. Ayrıca yarım ay şeklindedir. Çok büyük değildir. Tedavi edilmediği zaman fıtık testis torbasına kadar gidebilir. Bir diğer türü ise indirekt inguinal hernidir. Bu tür kadınlara oranla erkeklerde 10 kat daha fazla görülür. Doğumsal oluşur ve genel olarak gençlik dönemi de olmak üzere her yaşta olabilir. Çok büyük olabilir ve boğulmuş fıtık olarak da bilinir. 3. çeşidi femoral hernidir. Bu çeşidi kadınlarda çok sık görülür. Genelde gebelik ve fiziksel zorlanma sonucunda meydana gelir.
Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bazı kasık fıtıkları herhangi bir semptom meydana getirmez ve herhangi bir yakınma oluşturmaz. akut halde belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ve kabarıklık işle kendini gösterir. Genel olarak kişi kasığında gevşeme ve daha sonrasında ağrı hisseder. İçe bastırılır ve yumuşak bir şekilde olan bu şişlikler, karın içerisindeki basıncın artması durumunda meydana gelir. Kişi uzandığında ya da yattığında yok olur. Bu şişlik üzerine ağrı ve yanma meydana gelebilir. Ağır bir şey kaldırıldığı zaman basınç hissi, rahatsızlık verir ve acı verir. Yemek yedikten sonra ağrı oluşabilir. Bazı durumlarda kabızlık da olabilir. Bazı vakalarda fıtık testise inebilir. Bu bölgede şişlik meydana gelebilir. Çoğu zaman fizik muayene ile teşhis edilebilir. Kasık fıtığı sağda mı solda mı diye merak ediyorsanız eğer çeşidine göre değişir.
Kasık Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Genel olarak kasık fıtığı erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Erkek bebekler henüz anne karnındayken, karın içerisinde yer alan testisleri, inguinal isimli iki ayrı kanaldan geçer ve hamileliğin son iki ayında torbalarına iner. Her iki tarafta da yer alan inguinal kanal, normalde doğumdan kısa süre sonra bebeğin kaslarının gelişmesi ile kendiliğinden kapanır. Fakat kanallardan biri ya da ikisi kapanmaz. Bunun sonucunda fıtık oluşur. Kalıtımsal nedenler, kolajen sentezinin azalması, bağ dokularının zayıflaması, yaşlılık, kilo alma ya da aşırı zayıflama, kabızlık, ağır kaldırma, ıkınma, kronik öksürük, gebelik, idrar güçlüğü, karın içinde tümör oluşumu bu duruma neden olabilir. Genel anlamda nedenleri şöyledir:
- Kronik akciğer hastalıkları
- Prostat hastalıkları
- Kronik kabızlık
- Genetik faktörler
- Prematüre doğmak
- Daha önce fıtık ameliyatı geçirmiş olmak
- Sigara kullanımı
- Aşırı egzersiz
Bu tarz durumlar sonrasında kasık fıtığı söz konusu olabilir. Kasık fıtığının cinselliğe etkisi de bulunmaktadır. Cinsel ilişki sırasında ağrı yapar ve erkeklerde ereksiyon, kadınlarda genital kasılma yapar.
Kasık Fıtığı Ameliyatı ve Riskleri
Fıtığın oluştuğu kasığa 6-7 cm'lik bir kesi atılır ve buradan girilerek fıtık içindeki organlar karın içine atılır. Daha sonra yırtık bölgenin üstü dikilir. Gelişen teknoloji ile dikişe gerek kalmayan, kendiliğinden kapanan yamalar kullanılmaktadır. Açık ya da kapalı ameliyatlar şeklinde uygulanır. Fakat kapalı ameliyat daha rahat ve ağrısıdır. Kasık fıtığı ameliyatı riskleri çok düşüktür. Hayati riski yoktur.