Yaz mevsiminin sevilen meyvelerinden biri olan kavunun kabukları da en az meyvenin kendisi kadar şifalı ve faydalıdır. Makalemizin devamında kavun kabuklarının kurutulması, faydaları ve maske şeklinde yüze sürülmesi konularında detaylı bilgiler vereceğiz.
Kavun Kabuğu Nasıl Kurutulur?
Yaklaşık olarak %92'si su olan kavunnun kabukları da aynı şekilde suludur. Taze kavun kabuklarının kurutulması ile elde edilen kurutulmuş kavun, yaklaşık olarak 15 kilodan 1 kilo olacak şekilde elde edilir. Kurutma sırasında kabuklarda su buharlaşır ve kabuğun asıl öz kısmı kalır. Bundan dolayı kavun kabuğunun kurutulması, karbonhidrat, vitamin, protein açısından değerlerinin yükselmesi anlamına gelmektedir. Kavun kurusu için yaklaşık olarak uzun bir süre gün serilirler bekletilirler. Nemin eşit bir şekilde dağılması için her 2 günde bir ters çevrilir. Yaklaşık olarak 8-12 gün sürmektedir. Evde kavun kurusu fırında ya da elektrikli kurutucuda da yapılmaktadır.
Kavun Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
C vitamini bakımından zengin olan ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyen kabuk kabuğu, aynı zamanda hastalıklara karşı vücudun direncini artırmaktadır. Kaynatılarak tüketildiği zaman sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan kavun kabuğunun faydaları şöyledir:
- Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur ve deforme olmuş hücreleri onarır. Vücuttaki tahribatın giderilmesini sağlar.
- Vücudunun sıvı oranını korur ve böbrek bezlerinin çalışmasına destek olur.
- Kan basıncını dengelere ve doğal şeker içerir.
- Kavun kabuğunun cilde faydalarına baktığımızda cildin beslenmesine destek olduğunu belirtebiliriz. Saç derisindeki hücrelerin deforma olmasını engeller ve saç dökülmesi problemlerini önler. Bununla birlikte sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır. Cildin ışıl ışıl görünmesini ve dermis tabakasının yenilenmesini sağlar. Hücre yenileyici özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirir.
- Sinir sisteminin iletimini güçlendiren kavun kabuğu, ritim bozukluğunu önler ve kalp fonksiyonlarını düzenler.
- Virüslerin akciğerde uzun süre kalmasını önler ve solunum sıkıntının önüne geçer.
- Sigara kullanımı gibi kötü alışkanlıklar sonucunda vücutta oluşan tahribatı giderir. Kandaki toksinlerin temizlenmesini sağlar.
Metabolizmanın hızlanmasını sağlayan kavun kabuğu zayıflama için de etkilidir. Vücutta yağ yakımının gerçekleşmesine destek olur. Sindirim sistemini iyileştirici etkisi bulunan bu kabuklar mide asidini dengeler ve mide ağrısını, yanmaları giderir.
Kavun Kabuğunun Zararları Nelerdir?
Aşırı tüketilmediği zaman herhangi bir yan etkisi bulunmayan kavun kabuğunun yan etkileri, şeker hastaları için olabilir. Meyvenin kendisinde de kabuğunda da şeker bulunduğunda doktora danışıp tüketilmesi gerekir. Bununla birlikte ülsere iyi gelmediği belirtilmektedir. Aynı zamanda aşırı şekilde yenmemelidir.
Kavun Kabuğu Yüze Sürülür mü?
Tıpkı çay gibi demlenen kavun kabukları saç diplerine direkt olarak uygulanabilir. Saç köklerinin beslenmesi için tercih edilebilir. Bununla birlikte tonik şeklinde cilde de sürülebilir. Toz, kir ve yağdan arınmayı sağlar. Kavun kabuğu maskesi de cildin güzelleşmesi için yapılan uygulamalar arasındadır.
Kavun Kabuğu ile Zayıflama
Eğer ki sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız kavun kabuğu ile zayıflama sağlayabilirsiniz. Bunun için sabahları aç karnına kavun çayı yapabilir ve aynı zamanda kavun ve limonu blenderdan geçirip tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltıdan önce limon ve kavun karışımını içerek kısa süre içerisinde zayıflama sağlayabilirsiniz.