Kemik ağrıları genel olarak, diz, bacak ve sırt bölgesinde meydana gelen, hem çevresel etkenlere hem de vitamin eksikliği gibi sebeplere bağlı olan bir durumdur.
Kemik ve eklem Ağrılarının Sebepleri Nelerdir?
Tedavi edilmediği zaman kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen kemik ve eklem ağrıları, uyuşma ve karıncalanma hissi ile birlikte devam etmektedir. Eklem kemikleri birbirine bağlayan ve rahat hareket etmeyi sağlayan yapıdır. Etrafı kıkırdak, tenden, bağ ve kaslarla çevrili olan bu yapılarda herhangi bir dokunun ya da ağrıması ya da yanması eklem ağrılarının oluşmasına neden olmaktadır. Eklem ağrılarının diğer bir ismi artraljidir. Ağrılar ani bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Ani olarak gerçekleştirilen hareketler sonucu oluşabilmektedir. Uygulanan bazı fiziksel aktiviteler ağrıların daha da şiddetlenmesine neden olabilmektedir.
Genel olarak eklem ve kemik ağrılarının nedenleri tek bir sebebe bağlı değildir. Aşırı kilolar bu ağrıların oluşmasına en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra kan değerlerinde ani değişimler, yetersiz protein ve kalsiyum alımı da ağrı oluşumuna neden olabilir. Bazı kazalar sonucunda dokularda meydana gelen travmalar ağrıların oluşumuna neden olabilmektedir. Üst solunum yollarında yaşanan bazı hastalıklar vücuttaki iltihabın artmasına ve bu durum da eklem ağrılarının oluşmasına neden olabilir. Virüs ve bakteri gibi zararlı etken maddeler bu tarz ağrıların oluşmasına etki edebilir. Bunların yanı sıra spor yaparken ya da yanlış egzersizde ağrı oluşması kaçınılmazdır.
Kemik ve Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?
Vücutta düzenli bir kan akışının sağlanması kemik ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Bunun için masaj oldukça etkili ve sağlıklı bir yöntemdir. Vücuttaki kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olan masaj yöntemi, ağrıların hafiflemesi için oldukça etkilidir. Masaj sırasında bazı bitkisel yağlar kullanılırsa daha etkili sonuçlar alınabilir. Özellikle Hindistan cevizi yağı ile toz acı biberi karıştırıp 5 dakika ısıtıp, ağrıyan bölgeye masaj yaparak sürerseniz oldukça verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. 20 dakika bekletip yıkamayı unutmayınız.
Eklem bölgelerinde ağrıların geçmesi için ingiliz tuzundan faydalanabilirsiniz. Vücut sinirlerini uyaran bu tuz, iltihabı ve enfeksiyonlu hücreleri yok eder. İltihabı azaltmaya yardımcı olan bir başka bitkisel yöntem ısırgan otu yağıdır. Bor bakımından oldukça zengin olan ısırgan, aynı zamanda enfeksiyonlu virüslere karşı da etkilidir. Vücuttan toksin atmaya yardımcı olan lahana, sarımsak ve limon ile birlikte 1 gün bekletilip ağrıyan bölgeye sarıldığında ağrının azalması söz konusu olmaktadır.
Eklem Ağrılarının Belirtileri Nelerdir?
Eklem ağrıları bazı zamanlarda çok hafif olabilirken bazı zamanlarda oldukça şiddetli olabilmektedir. Ağrılar nöbetler şeklinde kendini gösterebilir. Bu tarz ağrılar kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Eklem ağrılarının belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Eklem yerlerinde şişlik oluşabilir.
- Eklemleri kaplayan deri yüzeylerinde kızarıklık ve sertlik meydana gelebilir.
- Ağrılarla ile hareket ya da yürüyüş bozuklukları oluşabilir.
- Ağrıyan eklem bölgesini hareket ettirmek oldukça zor olur.
Bu belirtiler normal bir ağrıda görülebilmektedir. Ağrının şiddetine göre belirtileri de değişebilmektedir. Bu tarz durumlarda doktora başvurmak netlik kazanmaya yardımcı olmaktadır.
Eklem Ağrıları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ağrının türüne ve nedenine göre tedavi uygulamak gerekmektedir. Eğer ağrı romatizmal ise birtakım ilaç ve fizik tedavileri uygulanabilir. Bazı ağrılarda ilaç tedavisi bazılarında ise cerrahi yöntemler uygulanabilir. Bazen kalsiyum ya da D vitamini eksikliklerinden de oluşabilir. Uzman bir doktor kemik ağrısının nedenine göre tedavi uygulanmasında sizlere yardımcı olacaktır.