Covid 19 olarak adlandırılan koronavirüs; akciğerin iltihaplanmasını engelleyen hücrelere bağlanarak etkisiz hale getirip, akciğerin su depolamasına neden olan ve bunun sonucunda hasar meydana getirerek kişide yoğun bir öksürük oluşturan virüs olarak nitelendirilmektedir.
Koronavirüs Öksürüğü Nasıl Anlaşılır?
Son zamanların en korkulan hastalığı haline gelen ve insan hayatını olumsuz yönde tehdit eden koronavirüs öksürük ve yüksek ateş ile belirtiler gösteren bir hastalıktır. Kuru öksürük ile oldukça benzer olan koronavirüs öksürüğü, hepimizin mevsim geçişlerinde ya da basit grip, nezle gibi hastalıklarda yakından tanımış olduğumuz kuru öksürük ile benzerlik göstermektedir. Fakat Covid-19 akciğerlere yapışan bir virüs olduğu için ve hücreler ile vücuda bağlanarak bağışıklık sisteminin çökmesine neden olduğu için hastalık gerilemez, sürekli olarak ilerler. Öksürük gün geçtikçe ciddi bir boyut alır ve bunun yanı sıra bağışıklık sistemi aktif hale gelerek virüsü öldürmeye yönelik ateş meydana getirir.
Corona virüs öksürüğü yüksek ateşle ile birlikte seyreder ve devamlı olarak ilerleme gösterir.
Henüz bir tedavisi olmayan corona virüs, özellikler ileri yaşlardaki insanları ve farklı hastalıklara sahip olanları etkilemektedir. Çocuklar üzerinde herhangi bir etkisi bulunmayan bu virüs, genel olarak pek çok kişide hafif şekilde atlatılmaktadır. Fakat çocuklar burada tamamen taşıyıcıdır ve virüs çok kolay bir şekilde yayılmaktadır. Kütle olarak ağır olan bu virüs hapşırma ya da öksürme sonucun etrafa yayılan su kabacıkları ya da herhangi bir zemin üzerinden ele bulaşarak ağız, burun, göz teması ile vücuda girerek enfekte olmaktadır.
Kuru Öksürük ile Coronavirüs Öksürüğü Arasındaki Fark Nedir?
Boğaza yapışan ve kuluçka süresinden sonra direkt olarak akciğere inen koronavirüs öksürüğü, gün geçtikçe ilerleme kaydetmektedir. Basit bir grip hastalığı birkaç gün içerisinde iyileşme seyrederken covid-19 tam tersi olarak daha da ciddi boyutlar meydana getirmektedir. Normal bir grip ile benzer özellikler gösteren korona virüs ilk olarak halsizlik, kırgınlık, kuru öksürük, burun akıntısı ve boğaz ağrısı meydana getirebilmektedir. Fakat normal bir gripte bu belirtiler bir iki gün içerisinde gerileme göstermektedir. Coronavirüs belirtileri ile bu süreçte daha da şiddetlenmektedir. Aynı zamanda yüksek ateş seyretmektedir. Kuru öksürük ile arasındaki ayrımı bu şekilde nitelendirebilirsiniz.
Kuru öksürük aynı zamanda polenlere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Pek çok kişi alerjik rahatsızlık nedeniyle bahar aylarının yaklaşmasına bağlı olarak öksürük problemi ve burun akıntısı yaşayabilirler. Eğer ki yüksek ateş gibi bir belirti söz konusu ise mutlaka doktora gitmeli ve test yaptırmalısınız. Korona virüs erken teşhisi akciğere inmesini engelleyebilir.
Koronavirüs Nasıl Bulaşır? Nasıl Yayılır?
Çok hızlı bir yayılma gösteren korona virüsü, tek zincirli bir RNA virüsüdür. Hayvan kaynaklı bir virüs olan covid-19 insandan insana damlacıklar yolu ile bulaşmaktadır. Solunum yoluna yapışan bu virüs, kuluçka döneminde bile yayılma gösterebilmektedir. Vücut dışında uzun süre varlığını devam ettiremeyen bir virüs olan covid-19, ileri yaşta kişiler ve bağışıklığı düşük olanlarda ciddi hasarlara yol açabilmektedir. Dünya üzerinde pek çok kişinin ölümüne neden olan koronavirüs, yayılma gücü oldukça yüksek olan bir hastalıktır. Bu nedenle korkutucudur.
Koronavirüsten Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Hava yolu ile değil ağızdan çıkan damlacıklar yolu ile yayılma gösteren coronavirüsten korunmak için öksürme ve hapşırma gibi durumlar ağzı mendille kapatmak gerekmektedir. Kullanılan mendilin tek kullanımlık olmasına ve kapalı bir çöp kutusuna atılması gerekir. Bu şekilde virüsün yayılma hızını azaltabilirsiniz. Öksürük ya da hapşırma sırasında eğer ki yanınızda mendil yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanmalısınız. Böylece ağızdan çıkan damlacıklar havaya karışmaz. Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ellerin temizliği ve ellerin ağız, burun, göz ve yüz ile temasının en aza indirgenmesidir. Elleri sabunla birlikte güzelce yıkamak gereklidir. Kalabalık ortamlardan uzak durmak ve yakın temastan kaçınmak gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak düzenli beslenme sağlanmalı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik yöntemlerin uygulanması gerekir.
Corona virüs Tedavisi Var mı?
Henüz yeni bir virüs olarak tanımlanan bu virüsün tam olarak bulunabilmiş değildir. Koronavirüs aşısı üzerine yapılan birtakım çalışmalar yapılmaktadır. İlerleyen zamanlarda bu hastalığın tedavisinin bulunacağı söylenmektedir. Bu süreç içerisinde hamile kadınlar, diyabet hastaları, kanser hastaları, yüksek tansiyon hastaları risk grubunda olduğun dikkat etmelidir. Ayrıca yapılan verilere göre 9 yaş altı çocuklara çok görülmeyen bu hastalık 80 yaş üstü kişiler için ölümcül tehlike içermektedir.