Lupus hastalığı, kelebek hastalığı olarak da bilinen, romatizma kökenli ve vücutta pek çok organa etki eden, direkt olarak bağışıklık sistemini etkisi altına alan bir rahatsızlık çeşididir.
Lupus Hastalığı Nedir? Öldürücü müdür?
Otoimmün hastalıklar arasında nitelendirilen lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin görevini yerine getirememesi ve kendi hücrelerine saldırması sonucunda meydana gelen, deri üzerinde kelebek benzeri kırmızı döküntülerin meydana geldiği bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Bağışıklık sisteminin çökmesi sonucunda lupus hastalığı ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Kronik bir inflamatuar hastalık olarak nitelendirilmektedir. Bulaşıcı değildir ve genel olarak 15-45 yaşları arasında gözlemlenmektedir. Lupus öldürücü müdür diye merak edilmektedir. Bağışıklık sistemini hedef alan bu rahatsızlık ölümcül etkiler meydana getirebilir.
Yüz bölgesinde iltihaplanma, şişme meydana getiren lupus hastalığı deri, böbrek, akciğer, kan, kalp ve akciğerlerde hasar meydana getirebilmektedir. Bu hastalık meydana geldiği zaman bağışıklık sistemi, sağlıklı doku ve antijenler arasında ayrım yapamamaktadır. Sadece antijenlere değil sağlıklı dokuya da saldırır ve bunun sonucunda vücutta ağrı ve şişlik meydana gelebilmektedir. Bazı durumlarda ateş ile başlayarak enfeksiyon meydana getirebilir ve uzun süreler boyunca ateş, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.
Lupus Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Burun sırtından yanaklara doğru uzayan lekeler ile kendini gösteren ve güneşe maruz kalma ile birlikte kızarıklık, eklemlerde ağrı, şişme, ateşi kilo kaybı, biri belirtiler ile meydana gelen lupus hastalığı kemik iliği, kalp, böbrek, akciğer gibi pek çok organı etkilemektedir. Lupus hastalığı belirtileri genel anlamda şu şekildedir:
- Yorgunluk meydana gelir.
- Yüksek ateş söz konusu olur.
- Burundan yanaklara doğru yayılan kelebek şeklinde kırmızı döküntüler meydana gelir.
- Soğuk olduğunda ya da stres altında ayak ve el parmakları gibi vücudun uç noktalarında morarma, solukluk, kızarma ile meydana gelen damarsal bozukluk oluşur
- Ağız içerisinde yaralar meydana gelir.
- Göz kuruluğu görülür.
- Baş ağrısı kafa karışıklığı ve hafıza kaybı meydana gelir.
- Eklem ağrısı, şişme ve sabah tutukluluğu görülür.
- Kalp zarında ve akciğerde inflamasyon sonucunda sıvı artışı söz konusu olur.
- Nefes alıp vermeyle ya da devamlı seyreden göğüz ağrısı tanımlanır.
- İdrarda kan ya da protein gözlemlenebilir. Böbrek fonksiyonlarında bozukluk ya da ödem meydana gelebilir.
Pek çok semptoma sahip olan kelebek hastalığı zatürre meydana getirebilir. Ayrıca saçlarda dökülme etkisi söz konusu olabilir. Lenf nodlarında, dalakta, karaciğerde büyüme gerçekleşebilir.
Kelebek Hastalığı Neden Olur?
Asıl ve gerçek sebebi bilinmeyen lupusun nedenleri; genetik, birtakım enfeksiyonlar, hormonlar, UV ışınları ve birtakım kimyasal maddeler ile ilişkilendirilmektedir. Sigara, stres, silika tozu gibi toksinlere maruz kalmak bu hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Eğer ki ailede hastalığın geçmiş öyküsü söz konusu ise diğer aile bireylerinde de görülebilir. Vücuttaki hormonlarda anormal bir düzey artışı olması, hepatit C gibi enfeksiyonlar ve kullanılan bazı ilaçlar bağışıklık sisteminin anormalleşmesine neden olabilir. Sonrasında bağışıklık sistemi kendi dokularına saldırmaya ve zarar vermeye başlar. Ciddi sonuçlara sebep olduğundan SLE hastaları kaç yıl yaşar diye oldukça merak edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre bu hastalık ani bir ölüm meydana getirmemektedir. Hastaların çoğu doğru tedavi ile iyileşmektedir.
Lupus Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır? Hastaların Yorumları Nelerdir?
Öncelikle bu hastaların güneşte az kalması gerekmektedir. Enfeksiyonlara karşı önlem almaları, düzenli ve dengeli beslenmeleri, kimyasal içeriği bulunan besinlerden uzak durmaları ve aşırı stresten kaçınmaları gerekir. Gerekli olan ilaçları ise eksiksiz kullanması gerekmektedir. Hastalığın tedavisi için bağışıklık sisteminin iyileştirilmesine yönelik ilaçlar verilmektedir. Tedavide amaç semptomların giderilmesi, yakınmaların azalması ve işlev kaybının engellenmesi şeklindedir. Lupus hastalarının yorumlarına baktığımızda pek çoğunun doğru beslenme ve ilaç tedavisi ile hayatlarına kaldıkları yerden devam edebildiğini görmekteyiz.