Lyme hastalığı; enfekte olmuş keneler tarafından bulaşan 4 bakteriden bir tanesinin enfeksiyon meydana getirmesi sonucunda meydana gelmektedir.
Lyme Hastalığı Nedir? Etkeni Nedir?
Geyik kenesi olarak adlandırılan ve Borrelia bakterisi taşıyan bir kenenin insan vücudunu ısırması ve bu bakteriyi kan yolu ile taşıması sonucunda lyme hastalığı meydana gelmektedir. Oldukça tehlikeli bir hastalık olan lyme, eğer ki gerektiği şekilde ve zamanda tedavi edilmezse felç gibi sonuçların oluşmasına neden olabilir. Birtakım nörolojik semptomlar meydana getirebilir.
Bazı bakterilerin insanlara bulaşmasına neden olan keneler daha çok orman ve yeşillik arazilerde bulunur ve lyme hastalığı genel olarak tedbirsiz bir şekilde bu tarz yerlerde kene ısırığına maruz kalınması durumunda ortaya çıkar.
Kene cilde çok kolay yapışan bir canlı türüdür. Eğer ki kenelerin çok bulunduğu bir bölgedeyseniz giydiğiniz kıyafetlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Uzun kollu üst, uzun paçalı pantolonlar giyerek vücudunuzu kapatmanız ve tedbir almanız gerekmektedir. Bunun yanında evcil hayvanların uzun otlarda dolaşmasını engellemelisiniz. Çünkü hayvanların tüyleri fazla olduğundan anlaşılamayabilir. Eğer ki vücudunuzda kene gördüyseniz mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Uzman doktorlar tarafından çıkartılması gereken bu canlı uzun süre vücudunuzda kalırsa bakterilerin kanınıza karışması kolaylaşır. Ne kadar kısa sürede çıkartılırsa lyme hastalığına yakalanma riski o kadar düşecektir.
Lyme Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Kene ısırığı görülmeden bu hastalığın fark edilmesi oldukça zordur. Hastalığın vücutta göstermiş olduğu genel belirtiler genel olarak pek çok hastalık ile benzerlik göstermektedir. Hastalığın en belirgin semptomu, döküntüdür. Kenenin soktuğu yerde öküz gözü olarak da nitelendirilen ortası açık, kenarları kırmızı ve iç içe geçmiş halkalar şeklinde kendini gösteren bir oluşum meydana gelir. Bu görüntü kenenin ısırmasından yaklaşık olarak 1-3 gün içerisinde meydana gelir. Isırma meydana geldikten sonra genel olarak kişide döküntü, ateş, titreme, yorgunluk, vücut ağrısı, baş ağrısı, boyun tutulması ve lenf bezlerinde şişme gibi durumlar meydana gelir. Eğer lyme hastalığı fark edilmezse ilerleyen dönemde belirtiler daha da şiddetlenir ve tehlikeli bir hale gelir.
Lyme Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Bir kenenin insanı ısırması sonucunda taşımış olduğu bakterinin kana karışması ve buradan tüm vücuda yayılması sonucunda meydana gelen lyme hastalığı kişiden kişiye bulaşmamaktadır. Bahsedilen bakterinin kene ile vücudu bulaşması söz konusudur. Oldukça tehlikeli bir hastalık olan lyme, erkenden teşhis edilirse engellenebilir. Eğer ki teşhis edilmezse ve vücuda yayılırsa daha farklı sonuçların oluşmasına neden olabilir.
Lyme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bakteriyel bir hastalık olan lyme tedavisinde genel olarak antibiyotikler kullanılmaktadır. Erken teşhis edildiği zaman oral antibiyotik kullanımı sağlanabilmektedir. Dozu ve kullanım detayı kişinin yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Eğer ki hastalık ilerlemişse ve bakteri merkezi sinir sistemine ulaşmışsa bu sefer doktor intravenöz bir antibiyotik ile tedavi sürecini tamamlayacaktır.