Güçlü bir antioksidan kaynağı olarak nitelendirilen mor havuç, aynı zamanda siyah havuç olarak da nitelendirilen, özellikle şalgam yapımında sıklıkla tercih edilen bir besindir.
Mor Havuç Faydaları Nelerdir?
Günlük hayatta daha çok turuncu havuç tüketimi sağlansa da mor havuç da son zamanlarda sıklıkla tüketilmeye başlanmıştır. Afyon ve Konya gibi illerimizde yetiştirilen bu sebze çok esi zamanlardan bu yana alternatif tıpta kullanılmaktadır. Göz ve mide hastalıkları için faydalı olan bu havuç aynı zamanda turşu yapımında da tercih edilmektedir. Turuncu havuca göre lafa ve beta karotenlerini daha fazla içermektedir. Bu bileşenler sayesinde vücudun B vitamini ihtiyacının karşılanmasına destek olmaktadır.
Çiğ olarak tüketimi sağlanabilen siyah havuç mucizesi 10. yüzyılda Fas İmparatorluğu tarafından keşfedilmiş ve üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde de gerek salata gerekse şalgam yapımında sıklıkla tercih edilmektedir. Sadece yiyecek alanında değil aynı zamanda kozmetik sektöründe ve gıda renklendirmede de tercih edilmektedir. Oksidatif içeren bu besin kandaki toksin maddelerin temizlenmesini sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine de destek olmaktadır. Vücutta kötü kolesterolün düşürülmesi ve aynı zamanda kan basıncının dengelenmesini sağlamaktadır. Böylece felç ve inme problemlerinin önlenmesine destek olur.
Hücrelerin yenilenmesini sağlayan mor havuç faydalarına baktığımızda hücrelerin hasar almasını engellenmeye de destek olmaktadır. Hücrelerin işlevselliğinin artmasını sağlar. Antosiyanin maddesi barındıran siyah havuç vücuttaki serbest radikallerin giderilmesini ve beraberinde hücrelerin mutasyona uğramasını önlemektedir.
Siyah Havuç Ne İşe Yarar?
Antioksidan özelliği sayesinde beyin sağlığının iyileşmesine yardımcı olan bu besin aynı zamanda ileri yaşlarda meydana gelebilecek unutkanlık gibi rahatsızlıkların önlenmesini sağlar. Siyah havuç kalori bakımından yüksek değerlere sahip olduğunda kilo alımına sebep olabilir gibi düşünülmektedir. Fakat lif bakımından zengin olması onun tam tersi olarak kilo verimine katkı sağlamasına destek olur. Metabolizmanın hızlandırılmasına katkı sağlayarak vücutta yağ yakımının gerçekleşmesine destek olmaktadır. Düzenli olarak tüketildiği zaman dengeli kilo verimi meydana getirebilmektedir.
Bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olan mor havuç lif bakımından zengin olduğu için kabızlık gibi problemlerin önlenmesine destek olur. Ayrıca bağırsak iltihaplanma gibi hastalıkları önler ve bağırsak florasının korunmasını sağlar. Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar ve beraberinde yaşlanma gibi süreçlerin önlenmesine destek olur. Astım ve bronşit gibi hastalıkları önlemektedir. Anne sütünün artmasına destek olmaktadır. Ayrıca dikkat dağınıklığı gibi problemlerin önlenmesine de destek olmaktadır.
Mor Havucun Zararları Var mı?
Oldukça faydalı olduğu için mucizevi besin olarak nitelendirilen siyah havucun yan etkileri aşırı tüketim gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Çok fazla tüketildiği zaman alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık meydana getirebilir. Uzmanlar bu havuzun günde en fazla 2 tane tüketilmesi gerektiğini belirtmektedir. Daha fazlasının vücutta yan etki oluşturma ihtimali çok yüksektir.
Mor Havuç Kalorisi ve Besin değeri
Sağlıklı gıdalar arasında yer alan mor havucun besin değerine baktığımızda lif, potasyum, manganez, antosiyanin, oksidatif, C ve A vitaminlerinin bulunduğunu belirtebiliriz. Kalori olarak ise yüksek değerlere sahiptir. Bundan dolayı çok fazla tüketilmemelidir. Salata ve yemek tariflerinde bu besinden yararlanabilirsiniz.