Akdeniz kökenli bir sebze olan mor lahana, antioksidan açısından zengin, vitamin ve mineral bakımından yüksek değerlere sahip bir besindir. Bağışıklık sisteminin korunmasını sağlarken aynı zamanda lif içeriği sayesinde diyet listelerinde ideal sebzeler arasında gösterilmektedir.
Mor Lahana Neye İyi Gelir?
Vücudun hastalıklara karşı direncini artıran mor lahana, hücrelerin hasarlara karşı korunmasını sağlayan bir sebzedir. Vücudumuz için faydalı antioksidan ve vitaminleri barındırmaktadır. Mor lahana faydalarını sayacak olursak eğer;
- Göz sağlığının korunmasını sağlar. İçerisinde yer alan lütein sayesinde güneşin zararlı ışınlarını vücudumuzdan uzaklaştırır ve UV ışınlarına karşı gözleri korur.
- Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan mor lahana, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki oluşturmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna destek verir ve aynı zamanda kalp atışlarının da düzenli bir hale gelmesini sağlar. Kalp sağlığı yaşamın her döneminde korunmalıdır.
- Mideyi rahatlatan bir sebze olansi lahana sindirim sisteminin düzenlenmesine destek olur. İçeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar. Bununla birlikte mide hastalıklarının da önüne geçer.
- Hücre yapısının bozulmasına neden olan serbest radikallerin önlenmesini sağlayan mor lahana, kanseri önlemeye destek olur. Ayrıca DNA onarımı için büyük bir etkisi bulunmaktadır.
- Kan şekerini kontrol altına alan mor lahana, doğal insülin içermektedir. Düşük kalorili bir besindir ve şeker hastalığının etkilerini en aza indirmektedir. Ani şeker düşmesi ya da yükselmesi gibi durumların önlenmesi için kullanabilirsiniz.
- K vitamini bakımından zengin olan bu sebze kas ve kemik gelişimine katkı sağlar. Büyüme çağındaki çocuklar için etkili olurken aynı zamanda ilerleyen yaşlarda görülen kemik erimesi benzeri hastalıkları da önlemektedir.
- Kırmızı lahana faydaları B12 içeriği sayesinde de zihin gelişimine katkı sağlamaktadır.
- Üst solunum yolu enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Sirkeli kırmızı lahana faydaları sayesinde boğaz ve burun tıkanıklığı için kullanılabilir.
Şifalı içeriği sayesinde çok eski yıllardan bu yana kullanılan mor lahana, karotenoidler, antosiyanin, kaemprefol gibi flavonoid benzeri pek çok antioksidanı içerirken aynı zamanda C vitamini bakımından da yüksek değerlere sahiptir. Kırmızı lahana nasıl tüketilmeli diye baktığımızda birçok tarifi olduğunu görebilir. Fakat aşırı tuzla tüketilmemelidir.
Mor Lahana Zararları Nelerdir?
İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalık için şifalı olan mor lahananın zararları sadece aşırı tüketim ya da belli bir rahatsızlık durumunda meydana gelmektedir. Uzmanlar guatr hastalarının bu besini çok fazla tüketmemesi gerektiğini belirtmektedir. Hipotriod ve Tiroid disfonksiyonu sorunu olanlar dikkatli bir şekilde tüketmelidir. Gereğinden fazla tüketildiği zaman gaz ve şişkinlik meydana getirebilmektedir. Ayrıca idrar yollarında tahriş oluşturabilir. İshal gibi sorunlar yaşıyorsanız bu besini tüketmeyiniz. Gebelik sürecinde doktora danışıp kullanmanız gerekmektedir ya da tüketilmemelidir. ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.
Mor Lahana Suyu Nasıl Çıkarılır?
Bağırsakların iyileşmesine katkı sağlayan mor lahana suyu nasıl yapılır diye merak ediyorsanız sizler için şöyle bir tarif hazırladık:
Gerekli olan malzemeler: 1 tane orta boy mor lahana, 100 ml. kadar hindistan cevizi sütü, 1 çay kaşığının yarısı kadar kırmızı acı pul biber, 1 parça soyulmuş taze zencefil ve 1 tane limonun suyu gereklidir.
Tarifi: Öncelikle mor lahanayı parçalara ayırınız. Tüm malzemeleri meyve sıkacağının içerisine yerleştiriniz. Sonrasında sıkınız. Ardından güzelce karıştırıp içiniz. Bu kürü düzenli olarak haftada 3 defa içebilirsiniz.
Mor Lahana Zayıflatır mı?
İçerisinde diyet lifi barındıran mor lahana, salatanın içerisinde tuzsuz ve yağsız bir şekilde tüketilebilmektedir. Diüretik etkisi bulunan bu besin metabolizma hızının artmasına destek olmaktadır. Kalorisi oldukça düşük olduğu için diyet sürecinde rahatlıkla tüketilebilir. Gerek suyu gerekse lahananın kendisi, diyet sürecinde farklı tarifler ile tüketilebilir. Fakar gaz ve şişkinlik olmaması için aşırı miktarda tüketmemeye özen gösteriniz.