
Çağımızın hastalığı olan obezite; vücutta sağlığı bozacak kadar aşırı ve anormal yağ birikmesi olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Obeziteye neden olan durumlar hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımızda aynı zaman risk faktörlerine, sakıncalı yiyeceklere ve hastalıklara da değineceğiz.
Obeziteye Neden Olan Durumlar Nelerdir?
Aşırı ve yanlış beslenme durumundan kaynaklanan obezite, aynı zamanda fiziksel aktivite yetersizliği sonrasında da gelişmektedir. Genetik faktörler sonucunda gelişebilen bu rahatsızlık vücutta aşırı miktarda yağ birikmesine sonucunda oluşur. Obezitenin nedenlerine baktığımızda genetik etkenler, çevresel faktörler, nörolojik,fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik sebeplerin neden olabileceğini belirtebiliriz. Kişilerin yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyi, gelir durumu obezite oluşumunda etkiliyken aynı zamanda hormonal ve metabolik etmenler de bu duruma neden olabilir. Sık sık düşük enerjili diyetler uygulayarak yanlış kilo verme yöntemleri denemek, sonradan daha fazla kilo almaya neden olur. Sigara ve alkol kullanımının bağımlılık haline gelmesi, bebeklik döneminde anne sütünün yetersiz alınması, kullanılan bazı ilaçlar obeziteye neden olan durumlar arasında gösterilmektedir.
Obeziteye Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?
Vücutta fazla yağ birikmesi sonucunda meydana gelen obezite; yağ oranı yüksek olan besinlerin fazlaca tüketilmesi sonucunda oluşmaktadır. Son yıllarda görülme olasılığının artış göstermesi obezite tehlikesini gözler önüne sermektedir. Obezite ve beslenme ilişkisi kapsamında bu hastalığa neden olan yiyecekler şöyle sıralanabilir:
- En başta yağ oranı yüksek olan fast-foodlar sayılabilir. Bu tarz yiyecekler vücutta yağ oranının yükselmesine neden olur. Hem sağlıksız hem de gereksiz kilo almına sebep olurlar.
- Cips, çikolata gibi abur cuburların aşırı tüketilmesi sonucunda oluşabilir.
- Makarna, pilav, ve hamur işlerinin sürekli ve aşırı tüketilmesi obezite sebepleri arasında gösterilir.
- Dondurulmuş yiyeceklerin aşırı tüketilmesi de obeziteye neden olabilir.
Sağlıklı beslenme obezitenin önlenmesi konusunda önemlidir. Yukarıda belirttiğimiz besinlerin aşırı miktarda tüketilmesi bu hastalığa neden olur. Bunların ara sıra tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Obeziteye Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Çok yemek yemek, sağlıksız ve dengesiz beslenmek gibi etkenlerden kaynaklanan obezite aynı zamanda bazı hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir. Bunlardan biri insülin direncidir. Rastlanılan en sık obezite nedeni budur. Hiperinsülinemi hipoglisemileri etkiler ve bu da obezite meydana getirir. Hipofiz bezi hastalıklarından olan kortizol ve büyüme hormonu fazlalığı obeziteye neden olabilir. Bunun yanı sıra obezite neden olur diye baktığımızda hipotalamus bozuklukları, tiroid bezi hastalıkları, polikistik over sendromu, Cushing sendromu, aldosteronoma, adrenogenital sendromu, reaktif hipoglisemi, Tip 2 diyabet gibi hastalıklar sonrasında gelişebilmektedir.
Obeziteye Neden Olan Risk Faktörleri Nelerdir?
İnsan vücudundaki yağ kütlesinin yağsız kütleye karşı oranının aşırı artması obeziteye neden olur. Obeziteye sebep olan faktörler hakkında araştırma yaptığımızda bunun çevresel, fiziksel ve genetik olabileceğini belirtebiliriz. Açlık hormonu ve tokluk hormonu bozukluğu, birtakım hastalıklar gibi fiziksel nedenler yanı sıra gıda çokluğu, porsiyon büyüklüğü gibi çevresel faktörler sonrasında da gelişebilir. Genetik olan ailede varsa, bu da bir risk faktörüdür.