Ödem; dokularda aşırı seviyede su birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Birçok kişide bu durum söz konusu olurken genelde göz ardı edilen durumlardan birisi olarak gösterilebilir.
Ödem Nedir, Ne Demek?
Vücudumuzda sürekli olarak farklı olaylar gerçekleşirken fark etmeden olumsuz durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Ödem de insanlara zarar veren ancak bu zararlar bir anda ortaya çıkmadığı için çok dikkat edilmeyen sağlık sorunlarından birisidir. Vücutta birçok farklı sebeplerden dolayı su birikmeleri yaşanırken bunlar ödem olarak isimlendirilmektedir. Bu birikmeler çok küçük bir alanda olabildiği gibi vücudun büyük bir kısmında da ortaya çıkabilmektedir. Vücudun her yerinde ödemin ortaya çıkması mümkündür. Genel olarak ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda ödem oluşumu oldukça fazladır.
Ödem Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Vücutta ödem oluşumun başlıca sebebi küçük kan damarlarının sıvıyı dışarı sızdırmaya başlamasıdır. Damarlardan sızan sıvı, vücudun belirli bölgelerinde birleşerek buralarda ödeme sebep olmaktadır. İnsanların çok uzun süre aynı pozisyonda oturmaları ya da yatmaları ödeme sebep olan durumlardan bir tanesidir. Buna ek olarak tuzlu yiyeceklerin çok yüksek miktarda tüketimi de ödeme davetiye çıkaran durumlardan birisidir.
Kadınlarda hamilelik yüksek miktarda ödem oluşumunu tetikler. Bunun yanında diğer hormonal değişimler de ödem oluşumuna sebep olabilmektedir. İleri yaşlarda kullanılan yüksek tansiyon ilaçlarının yan etkileri arasında da ödem oluşumları gözlemlenmektedir.
Ödem Hangi Hastalıkların Belirtisidir, Habercisidir?
İnsanların vücudunda ödem oluşması bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Hastalıkların belirtileri arasında ödem de bulunabildiğinden çok dikkatli olunması ve hemen doktorlara kontrol için gidilmesi gerekmektedir. İlk olarak insanların kalp yetmezliği problemlerinde ödem oluşumu çok sık görülmektedir. Buna ek olarak siroz da ödem oluşumun başlıca sebepleri arasında sayılabilir.
Böbreklerde ortaya çıkan hastalıklar ya da böbreğin hasar alması ödem oluşumunu tetikleyebilmektedir. Lenfatik sistemde hasar oluşumu da vücutta ödem birikmesine sebep olmaktadır. Son olarak protein eksikliği insanlarda bu problemin ortaya çıkmasında etkilidir. Bu hastalıkların tamamında belirti olarak ödemler oluşabilmektedir. Direkt olarak doktorlarına çıkan kişilerin testlerine girmeleri ve varsa bir hastalığı erken teşhis etmeleri gerekmektedir.
Ödem Vücuttan Nasıl Atılır?
Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen ödemler, oldukça kolay bir şekilde vücuttan dışarı atılabilmektedir. Küçük miktarda olan ödemler kendiliğinden vücuttan dışarı atılabilen oluşumlardır. Bunun yanı sıra yüksek miktarda bir ödem oluşumu varsa bu bölgenin kalp seviyesinden yukarıda tutulması ödemin dağılmasında etkili olur. Ayrıca ödemin biriktiği bölgenin düzenli olarak hareket ettirilmesi de ödemin ortadan kaldırılmasında etkili bir yöntem olarak görülmektedir. Etkilenen bölgeye yapılacak masajlar da etkili olabilir. Bu bölgelere hafifçe uygulanan masajlar insanların kısa vadede sorunlarını çözerek rahat etmelerini sağlayacaktır.
İnsanlarda sıklıkla görülebilen ödem kolayca dağıtılarak daha büyük sorunlar sebep olması engellenebilmektedir. Bu süreçte ödemin farklı bir hastalığın belirtisi olmadığından emin olmak gerekmektedir.