Orkide bakımı; diğer çiçeklere göre daha fazla özen isteyen detaylardan oluşmaktadır.
Çiçekler Nasıl Büyür? Nasıl Sulanır?
Çiçeğin bakımı için birbirlerinden bilgi alışverişi yaparak en güzel çiçekleri evinizin köşesinde görmenizi sağlarlar. Büyük bir bahçeye sahipseniz ve daha fazla çiçeğiniz varsa bu bakımın daha da dikkat edilerek yapılması gerekmektedir. Eğer ki bahçe büyük ise bu görevi genel olarak ev halkı değil de çiçeklerle ilgilensin diye tutulmuş bir bahçıvan üstlenir.
Çiçekler oldukça hassas olduğu için bakımları da özen gösterilerek yapılmalıdır. Bahçıvanınız yoksa ve çiçeklerinizi çok seviyorsanız iş başa düştü demektir. Yeryüzünde oldukça geniş kapsamlı çiçek çeşitleri bulunmaktadır.
Gül, menekşe, ev sarmaşığı, fil kulağı, aşk merdiveni, kaktüs ve orkide gibi bakımı kolay olan bir sürü çiçek vardır. Bu tür çiçekler ilgisi olanlar tarafından çok iyi bilinmektedir. Bakımı kolay olduğu için genelde hep bu çiçeklerle karşılaşırız. Farklı renkleri ile evinize bambaşka bir hava katabilme özelliğine sahip çiçekler, ayrı bir uğraş olarak görülür. Özellikle orkide halk arasında çok fazla beğeni görmektedir. Hemen herkesin en sevdiği çiçeklerden olan orkidenin yetiştirilmesi evde de olabilmektedir. Bakımı düşünüldüğü gibi zor değildir. Sadece dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
- Doğrudan güneş ışığı istemez diğer ışıklardan da faydalanabilir.
- Yılın belli zamanlarında zarar görmüş yaprakları budanmalıdır.
- Mevsim kış ya da yaz fark etmeksizin oda sıcaklığında yetiştirilebilir.
- Bulunduğu oda sıcaklığının 15°C 'nin altında olmamasına dikkat edilmelidir.
- Saksı değiştirilmek isteniyorsa bunun için Mayıs ayı tercih edilmelidir.
Orkide Nasıl Sulanır? Nasıl Beslenir?
Orkidenin bakımı sulama konusunda tam bir incelik ister. Orkideye musluktan alınan soğuk su verilmemelidir. İçerisinde bulunan klor ve kireç çiçeğe zarar verir. Verilen suyu yağmur suyu ya da memba suyu olmalıdır ve verilen suyun oda sıcaklığı ile aynı olması gerekmektedir. Çiçeğe dökülen su her yerine ulaşmalı ve eşit şekilde sulanmalıdır. Sulama aynı miktarda ve aynı günde yapılmalıdır. Sulama zamanı olarak sabah seçilmelidir. Akşam sulanan orkide kurumaz bu da hastalanmasına neden olur. Suyla olan bakımına da dikkat ettikten sonra orkide yetişir ve artık köklerinden ayrılarak çoğaltılabilir. Kökünden çıkan kısımlar zamanla bitkiye benzeyen yeni kısımlar oluşturur ve aynı şeklini alır.
Orkide Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Dünyanın en küçük tohumuna sahip olan orkidenin farklı farklı çoğalma çeşidi vardır. Suyla bakımının yanı sıra, doku kültürü ile üretim, ayırma ile üretim ve keiki ile üretim yoluyla çoğaltılabilir. Sıcaklığına ve sulamasına dikkat edildiği sürece orkide solmaz. Sulama zamanının geldiğini elinizle anlayabilirsiniz. Buna bulunduğu ortamda etki eder. Kimi zaman 15 gün sulama süresi varken kimi zaman her gün sulanması gerekmektedir. Bu durumlar dikkate alındığı zaman orkidenin bakımı kolay olacaktır.