Osteoartrit; bir tür romatizmal hastalıklar arasında yer alan, halk arasında kireçlenme şeklinde de betimlenen, hareket etme kabiliyetini düşüren bir rahatsızlıktır.
Osteoartrit Ne Demek? Belirtileri Nelerdir?
Vücutta lokomotor sistemin etkilenmesi sonucunda meydana gelen osteoartrit; eklem bölgelerinde yer alan kıkırdak dokunun zaman içerisine aşınması, hasar alması ve yok olması sonucunda meydana gelir. Genel olarak yaşlanma belirtisi olarak nitelendirilir ve 50 yaş üzerinde görülür. Fakat orta yaşlardan itibaren görülme sıklığı artış gösterir. Kadınlarda ise erkeklere oranla yaklaşık 2 kat daha fazla görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü WHO verilerine göre, 60 yaş üstü kişilerin yaklaşık olarak %28'inde bu hastalık gözlemlenmektedir.
Osteoartrit daha çok diz, kalça, el ve omurgada meydana gelir ve kıkırdak dokunun zaman içerisinde esnekliğin ve sertliğin azalması ile ilerleme gösterir.
Kemiklerin birleşim yeri olan kıkırdak hasar gördüğü zaman kemikler korumasız kalır ve isürtmeye başlarlar. Kemikler bu durumda daha da sertleşir ve içerisinde kist meydana getirir. Bu sertleşme kemiklerde kırılma meydana getirerek yapısının bozulmasına neden olur. Bu rahatsızlık sadece kıkırdağın değil zaman içerisinde kemiklerin de zarar görmesine sebebiyet verdiği için kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Kireçlenme Sebepleri Nelerdir? Neden Olur?
Kıkırdak kemik sağlığının korunması için en önemli dokudur. Bu yapı kemiğin her ucunu kaplamaktadır. Hareket kabiliyetinin artması, eklem hareketlerinin düzgün bir şekilde sağlanması için kaygan bir tabaka meydana getirir. Kemiklerin arasında adeta bir yastıkçık görevi meydana getirir. Kıkırdakta meydana gelen bir aşınma ve yıpranma kemiklerin birbirine sürtmesine ve ağrı oluşmasına neden olur. Osteoartrit nedenlerine baktığımızda asıl olarak kıkırdaktan kaynaklandığı gözlemlenmektedir.
Orta ve ileri yaşlarda olmak, aşırı kiloya sahip olmak, eklem hastalıkları konusunda kalıtsal bir rahatsızlık olması, daha önceden geçirilmiş eklem hastalıkları, kıkırdak yapısını olumsuz yönde etkileyen hastalıklar, eklemlerin ve kas gruplarının zayıf olması, eklemlerde şekil bozukluğunun olması ve bununla birlikte yükün dengesiz dağılması hastalığın oluşması konusunda risk faktörlerinin ve sebeplerinin dağılımını göstermektedir.
Kireçlenmeye Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir?
Kireçlenme için genel olarak birtakım egzersizler uygulanmaktadır. Egzersizler genel olarak hareket kabiliyetinin arttırılması ve ağrıların azalması için gerekli olmaktadır. Pelesnek yağı, menekşe yağı, susam yağı, buğday yağı, biberiye yağı ve çörekotu yağı bitkisel tedavi için faydalı olan yağlardır. Ayrıca Çınar yaprağı kürü de aynı şekilde bu rahatsızlığın giderilmesi için etkili olabilmektedir.
Genel olarak osteoartrit belirtilerine baktığımızda ağrı, kireçlenmenin olduğu eklem bölgelerinde çıkıntı, bükme sırasında ortaya çıkan tıkırtı ve çıtırtı seslerinin duyulması, hafif derecede şişlik görülmesi sayılabilir.
Osteoartrit Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Genel olarak osteoartrit tedavisi için belirtilerin giderilmesine yönelik ilaçlar kullanılır. Hareket kabiliyetinin artması için bazı fiziksel tedaviler uygulanır. Bazı durumlarda ise cerrahi birtakım işlemler uygulanabilmektedir. Ayrıca hastaların egzersiz uygulaması, sağlıklı kilo vermesi ve eklem bölgelerinde esnekliğin arttırılmasına yönelik tedaviler uygulanır.