Palm yağı; palm ağacından elde edilen özellikle gıda endüstrisi tarafından ucuz olduğu için çikolata gibi pek çok şeyde sıkça kullanılan ve kanserojen etkileri olduğuna dair ortaya atılan iddialar sonrası faydalı mı, zararlı mı diye üzerinden tartışmalar yapılan bir yağdır.
Palm Yağı Nedir? Kanserojen mi?
Palm yağı, palm meyvesinden ve bu meyvenin içerisindeki çekirdekten olmak üzere 2 şekilde yapılmaktadır. Her iki şekilde de tadı oldukça lezzetlidir. Bu meyve Malezya ve Hindistan gibi ülkelerde yetişmektedir. Palmiye yağı olarak da bilinen bu yağın kalorisi oldukça yüksektir. Aynı zamanda doymuş yağ açısından da oldukça zengindir. Bu yağ margarin yapımında, kızartmalarda ve yemeklerde kullanılabilmektedir. Günümüzde birçok üründe kullanılan bu yağın sağlık üzerinde bazı yan etkileri mevcuttur.
Pam yağı; içerisinde bulunan toksin maddeler nedeniyle kanserojen olduğu iddia edilen bir yağ çeşididir.
Günümüzce hemen hemen pek çok besinde bu yağ kullanılmaktadır. Kalori değeri yüksek olan bu yağ kilo almaya nedne olabileceği gibi aynı zamanda pek çok zararlı etkeni de beraberinde getirebilmektedi.r Bu nedenle çok tüketilmemesi gerekir.
Palm Yağının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
EFSA(Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi)' nın hazırlamış olduğu rapor neticesinde bu yağın kanserojen içerikli olduğu duyurulmuştur. Bazı uzmanlar bu yağı kanserojen ve toksin madde içerdiği gerekçesiyle uzak durulması gerektiğini bildirmektedir. Palm yağı içeren besinlerin kesinlikle yenmemesi hakkında birtakım açıklamalar yapılmıştır. Bu yağın kullanımı henüz devam ederken, AB bu yağın kullanılmaması gerektiğini bildiren bir bildirge hazırlamıştır. Uzmanlar bu yağların birçok üründe bitkisel yağ olarak adlandırıldığını belirtmiştir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi palm yağının zararlı olduğunda dair bildirgesin 2016 mayıs ayında açıklamıştır. Bu rapor üzerinde Avrupa'da bu yağı içeren birçok besin satıştan kaldırılmıştır.
Palmiye Yağının Faydaları Nelerdir?
Vücuda enerji veren bu yağ, aynı zamanda cildin nemlenmesine yardımcı olmaktadır. Bazı uzmanlar cildin yaşlanmasını geciktirdiğini belirtirken aynı zamanda içerisinde E vitamini sayesinde kırışıklıkları azalttığını belirtmektedir. Hazımsızlığı önlediği de belirtilen bu yağ aynı zamanda bazı uzmanlara göre içerisinde faydalı bileşenler de bulundurmaktadır.
Pamliye Yağı Kilo Aldırır mı?
Palmiye yağının içerisinde palmitrik asit bulunmaktadır. Bu asit obezite riskini ve kilo alımını arttıran asitleri içermektedir. Clinical Nutrition American Journal'ın 2015'te yapmış olduğu bir araştırmaya göre bilim adamları bu yağ ile yüksek bir beslenmenin obezite ve insülin direnci riskini artırmakta olduğunu ileri sürmüşlerdir. Yapılan birtakım araştırmalara göre palmiye yağı birtakım rafine işlemlerinden geçerken birçok besin değerini de bu sırada kaybetmektedir. Bu durum sonucunda sindirim zorlaşan bir yağa dönüşmektedir. Sindirimi zor olduğun için vücutta bu yağ hem kilo yapmakta hem de zararlı etkilerini sunmaktadır. Bu nedenle kullanımı çok fazla önerilmemektedir.
1 yemek kaşığı palm yağından yaklaşık olarak 120 kalori bulunmaktadır. Aynı şekilde palm çekirdeği ise yaklaşık olarak 117 kalori içermektedir. Yani her iki şekilde de üretilen palm yağında 13.6 gr yağ bulunmaktadır. Uzmanlar tohumlu yiyecekler ve kuruyemiş gibi tohumlu yiyecekler gibi doğal olarak besinler bulunan yağları da dahil ederek gün içerisinde 5-7 tatlı kaşığı yağdan fazla yağ tüketimini önermemektedir. Günlük kalori miktarının en fazla %25-30 civarının yağlardan gelmesi önerilmektedir. Normal bir yetişkinin günde 2000 kalori alması gerekir. Bu toplam 50-70 gram yağa işaret etmektedir.
Palm Yağı Kolesterolü Etkiler mi?
Palm meyvesinden ve çekirdeğinden yapılan iki yağ da kolesterol içermemesine rağmen içerisinde bolca bulunan doymuş yağlar damarlarda birikerek plak oluştururlar ve bu da kalp krizi riskini meydana getirmektedir. Şöyle açıklayacak olursak 1 tatlı kaşığı palm yağı yaklaşık 7 gramdır. Bu ise 2000 kalorili bir beslene programının doymuş yağ ihtiyacının yaklaşık olarak yarısını karşılamaktadır. Yalnızca palm yağı değil süt ve süt ürünlerini tüketirken de dikkat etmezseniz doymuş yağ sınırını geçebilirsiniz. Bu da damarların tıkanmasına ve kolesterol sorunu yaşamanıza neden olmaktadır.
Palm yağının kanserojen etkileri nedeniyle kansere neden olduğu iddia edilmekte ve bu nedenle palm yağı içeren ürünler bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmıştır. Ülkemizde palm yağı ihtiva eden ürünler ile ilgili bir yaptırım olmadığı gibi serbest şekilde satışı yapılmatadır.