Beyinde yer alan sorunlar ile birlikte vücutta hareketlerin akıcılığının ve uyumunun sağlanamaması durumu parkinson hastalığı olarak isimlendirilmektedir.
Parkinson Hastalığı Nedir, Ne Demek?
İnsanların beyninde düzenli olarak dopamin adı verilen maddenin üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu madde, beynin mesajları iletmesinde kullanılan bir maddedir ve bu sayede vücutta gerçekleştirilen hareketlerde uyum ve akıcılık sağlanır. Nedeni tam olarak bilinmeyen sebeplerden dolayı dopamin salgılayan hücrelerin sayısında azalmalar meydana gelmektedir. Bunun sonrasında da beyindeki dopamin miktarı azalır ve vücuttaki hareketlilikte bir uyum kalmamaya başlar. Bu durum da parkinson hastalığı olarak isimlendirilmektedir. Araştırmalar, erkeklerde bu hastalığın daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor olsa da bayanlarda da görülebilen bir rahatsızlıktır.
Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Parkinson hastalığını yaşamaya başlayan kişilerde belirtiler kısa sürede kendisini göstermeye başlar. Bu belirtiler arasında farklılıklar görülebilirken genel olarak hareket ile ilgili olanlar ve olmayanlar olmak üzere iki farklı gruba ayrılmaktadır. Hareket ile alakalı olan belirtiler, vücudun belirli bir kısmında ortaya çıkar ve çok sinsi bir şekilde ilerlemeye başlayarak vücudun diğer kısımlarına da yayılır.
Parkinson hastalığı dopamin meydana getiren beyin hücrelerinin azalması sonucunda oluşur ve çeşitli belirtiler ile kendini gösterir.
Vücudun belirli bölgelerinde titremenin başlaması en yaygın belirtilerden birisidir. Bunun yanında hareketlerin yavaşlaması, kaslarda donmaların olması ve öne doğru eğik bir şekilde yürüme gibi belirtileri yer alır. Koku alma bozukluğunun yaşanması, depresyon, kabus görme ve kabızlık gibi hareket ile alalı olmayan belirtileri de bulunmaktadır.
Parkinson Rahatsızlığının Nedenleri Nelerdir?
Parkinson rahatsızlığı, insanların büyük bir kısmında görülen hastalıklar arasında olmasına rağmen tam olarak sebepleri bilinmemektedir. Halk arasında yaşlılık hastalığı olarak gösterilir. Bu hastalık için yapılan istatistikler de bunu desteklemektedir. 60 yaşın altında parkinson hastalığının kendisini göstermesi çok mümkün olmamaktadır. Nadir de olsa bazı vakalarda genç yaşlarda bu rahatsızlıklar başlayabilir. Bunun yanında erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre iki kat fazladır. Bu durumlar hastalığın sebeplerinin tam olarak bilinemediğini göstermektedir. Yaşlılık tek sebep değildir. Hastalığa neden olan etmenlerin bilinememesi, aynı zamanda tedavinin de başarılı olma şansını her hastalıkta olduğu gibi azaltmaktadır.
Parkinson Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tedavisinde ilaçlar çok büyük önem taşımaktadır. Parkinson hastalığına yakalanan kişiler, günlük hayatlarında zorlanmaya başlıyorlarsa ilaç tedavisi ile birlikte bu olumsuz durumlar ortadan kaldırılabilir. Geçmiş dönemde günlük hayatlarını yaşamakta zorlanmayan kişilerin ilaç tedavisine başlamasına izin verilmezken günümüzde tüm Parkinson hastalarına ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. İlaç tedavisinin dışında günümüzde uygulanabilecek bir yöntem bulunmaz. Bu hastalığın tedavisi için insanlar arasında gen transferinin yapılması söz konusudur ancak bu konuda henüz tamamlanmış ve uygulamaya hazır olan bir durum söz konusu değildir. Bu sebeple de hastalığa yakalanan kişilerin Parkinson ile yaşamaya alışması gerekir. Yaşlılık ile kendisini göstermeye başlayan parkinson hastalığı, günlük hayatı etkileyebildiği için kısa sürede ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir.