Parmak çıtlatma; çoğunlukla stres ve gerginlikten dolayı yapılan, halk arasında sıklıkla görülen bir alışkanlıktır.
Parmak Çıtlatmanın Zararları Nelerdir?
Eklemlerin ani bir şekilde genişlemesi ve eklem sıvısı içinde yer alan gazları ortaya çıkması, bunlar üzerine baskı uygulandığı zaman bu gazın dışarı yansıması sonucunda ortaya çıkan çıtlama sesi, bir defa yapıldığında ortaya çıkmaktadır. İkincisinde aynı şekilde bir ses duyulmaz çünkü gazların eklem sıvısı içerine tekrardan girmesi yaklaşık olarak 20-25 dk sürebilmektedir. Parmak çıtlama da aynı bu şekilde gerçekleşmektedir. Her sebepten dolayı bu durum gerçekleşiyorsa, eklemler deforme olur ve bu durum kemik sağlığını oldukça olumsuz şekilde etkiler.
Çoğu insanın rahatlamak amacıyla gerçekleştirdiği parmak çıtlatma, zaman içerisinde kemiği koruyan kıkırdaklı yapının zarar görmesine sebebiyet vermektedir.
Gün içerisinde pek çok kişi gerginliği azaltmak ve rahatlama sağlamak için parmak çıtlatmaktadır. Sadece parmak değil aynı zamanda vücudunun farklı yerlerini de aynı şekilde iterek, çekerek ya da baskı uygulayarak çıtlatabilmektedirler. Her ne şekilde yapılırsa yapılsın parmak çıtlatma oldukça zararlı ve sakıncalı bir durumdur. Bu durum eklemlerin zarar görmesine sebep olabilir. Kasların zayıflamasına neden olan bu durum, zaman içerisinde pek çok eklem rahatsızlığının oluşmasına da sebebiyet vermektedir.
Parmak Çıtlatma Nelere Sebep Olur?
Pek çok kişinin gün içerisinde 2-3 defa tekrarladığı parmak çıtlatma zaman içerisinde kemikleri koruyan kıkırdaklı yapının hasar görmesine ve bunun sonucunda kemiklerin hasar almasına sebebiyet vermektedir. Kıkırdaklı yapının zarar görmesi aynı zamanda el titremesi gibi durumlar meydana getirebilmektedir. Kasların zayıflamasına ve kemiklerin güçsüzleşmesine sebebiyet veren bu durum aynı zamanda sürekli çıtlama durumunun bulunduğu bölgede şekil bozukluğu da meydana getirebilmektedir. Parmakların yamulması gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Parmak çıtlatma hem kemik yapısını hem de eklemleri ciddi oranda etkileyen, hasar veren bir durumdur. Bu nedenle yapılmaması gereken bir davranıştır. Fakat pek çok kişi sürekli parmak çıtlatma alışkanlığının olduğunu ve bunu devamlı tekrarladığını belirterek birtakım çözüm arayışlarında bulunmaktadır.
Parmak Çıtlatmak Neden Olur? Psikolojik Nedenleri Nelerdir?
Genel olarak bu durum nedeni psikolojik etkenlerdir. Kişi rahatlamak için bu duruma başvurabilmektedir. Parmak çıtlatmanın psikolojik nedenlerine baktığımızda kişinin kendini herhangi bir sebepten gergin ya da stresli hissetmesi durumundan bahsedilebilir. Bu tarz durumlarda ortaya çıkan parmak çıtlatma eylemi zaman içerisinde alışkanlık haline gelerek kendini sürekli tekrarlayabilir. Zamanla kişinin eklemlerine zarar vererek kemik yapısında bozulma ve hasar meydana getirebilir. Bu nedenle önlenmesi ve bu alışkanlığın bırakılması gerekmektedir.
Parmak Çıtlatma Nasıl Önlenir?
Bu alışkanlıktan ve davranıştan vazgeçmek için öncelikle parmak çıtlatmaya neden olan durumun belirlenmesi gerekmektedir. Eğer ki kişi stres altnda kaldığı için parmaklarını çıtlatıyorsa o halde stres gibi etmenlerden uzak durması gerekmektedir. Parmak çıtlatma yerine kişinin stresini atabileceği farklı bir durum değerlendirilmelidir. Stres topu bunlardan biridir.