Rahim, doğum yapmamış olan kadınlarda 5-6 cm arası kadar büyükken, doğum yapmış olan kadınlarda ise 6-7 cm kadardır. Rahim sarkması zamanla her kadında ortaya çıkabilecek bir durumdur.
Rahim Sarkması Nedir? Nasıl Olur?
Genital organlar, bulundukları bölgeye bağlar ile tutunurlar. Yaşın ilerlemesi, doğum şekli ve sayısı gibi etmenler nedeni ile bu bağlar gevşeyebilir. Bu şekilde gevşeyen bağlar vajina içine doğru sarkar. Bu duruma rahim sarkması adı verilir.
Rahim sarkması birçok kadında görülebilen ve birçok nedene bağlı olan rahatsızlıktır.
Rahim sarkması durumuna engel olabilmek pek mümkün değildir. Bunula birlikte, risk faktörlerini aza indirgemek için bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerin başında sağlıklı beslenme ve kilo alımından kaçınma yer alır. Karın tabanında bulunan kasların güçlendirilmesi için egzersiz yapılması da önemli bir önlemdir. Örneğin idrar yapma esnasında idrar tutma kaslarını sıkıp 5 sn kadar bekleyip bırakmak ve bu işlemi düzenli olarak yapmak bu hastalığa karşı alınabilecek önemler arasında gösterilebilir. Sigara içiliyorsa bırakılması gerekir. Ayrıca, kişiyi sürekli öksürten bir hastalığı veya devamlı olan bir kabızlık sorunu varsa bir an önce doktora görünerek bu hastalıklarını tedavi ettirmesi gerekir. Menopoz dönemi içinde yardımcı östrojen hormonu alınması da bu rahatsızlığı engelleyen önlemlerden biridir. Ancak bu noktada, öncelikle hekime başvurmak önemlidir. Zira, hormon almanın da bazı risklerinin olduğunu söylemek gerekir.
Uterus Sarkmasının Nedenleri Nelerdir?
- Gebelik sayısının fazla olması
- İri bebek doğurmak
- Normal doğum yapmak
- Yaşın ilerlemiş olması
- Devamlı öksürmek
- Şişmanlık
- Kronik kabızlık
- Ağırlık kaldırmak
Rahim Sarkmasının Belirtileri Nelerdir?
Eğer hastalık başlangıç seviyesinde ise hiçbir belirti görülmeyebilir. Hastalık belirtileri, sabah saatlerinde az iken, akşam saatlerine doğru artar. Orta ve ileri derece rahim sarkması belirtileri şunlardır:
- Bel ağrısı
- Vajina içinden bir şeylerin çıktığının fark edilmesi
- Cinsel ilişkinin ağrılı olması
- Alt karın kısmının aşağı doğru çekiliyor gibi hissedilmesi
Rahim Sarkması Nelere Sebep Olur?
Rahim sarkması sonucu kadın, rahmini eli ile hissedecek duruma gelebilir. Hatta ilerleyen rahim sarkması durumunda, rahim vajinadan dışarı sarkabilir. Özellikle ayakta dururken, hapşırma ve öksürme esnasında, ıkınma esnasında alt bölgede bir dolgunluk hissi ve ağrı olur. Rahim sarkması bağırsağın da gevşemesine ve sarkmasına sebep olabilir. Rektum (kalın bağırsak ucu) sarkması ile kabızlık sorunu ortaya çıkabilir.
Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi süreci hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Kadının yaşı, hastalık derecesi, çocuk sahibi olmak isteyip istemediği ve genel sağlık durumu gibi durumlara göre tedavi şekli değişir. Eğer problem yeni başladı ise, kegel egzersizleri ile vajina kaslarını güçlenmesi sağlanabilir. İleri düzeyde bir rahim sarkması söz konusu ise, cerrahi operasyon gerekir. Bu operasyon, rahimin vajina içinden çıkartılıp dikilerek daraltılması şeklinde gerçekleşir. Bu işlemden sonra gebe kalan kadın normal doğum yerine sezaryen doğum yapmalıdır. Daha önce çocuk sahibi olmamış olan kadınlarda veya rahminin alınmasını istemeyen kadınlarda ise rahim alınma işlemi yapmak yerine fazla dokular alınır. Böylece, gebeliğe engel teşkil edecek bir durum oluşmaz.