Ramazanda metabolizmayı hızlandırmak için, iftar ve sahurda tüketilen her yiyeceklere dikkat edilmeli, sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanması gerekmektedir.
Ramazanda Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?
Beslenme alışkanlıklarının tamamen değiştiği Ramazan ayında, oruç tutma sonrasında metabolizmada yavaşlamalar meydana gelebilmektedir. Günlük beslenme sayısının azalması, uzun süre açlık oluşması gibi etkiler sindirim sisteminin ilk zamanlarda olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Bağırsak hareketlerinin yeni beslenme şekline alışması sağlıklı bir şekilde sağlanamadığı zaman metabolizmada yavaşlama meydana gelebilmektedir.
Ramazanda metabolizmanın hızlanması için dengeli beslenmeye, sindirim sistemini düzenleyen besinleri tüketmeye dikkat etmek gerekmektedir.
Gün boyu su içmemek ve herhangi bir şey yememek metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Ramazanda metabolizmayı hızlandırmak için iftarda yemek yedikten sonra bol sıvı almaya, yürüyüş yapmaya ve birtakım bitki çaylarından faydalanmayı deneyebilirsiniz. İftar menünüze mutlaka çorba olmalıdır. Çünkü çorba ile yemeğe başlamak, midenin dengelenmesini sağlarken, bağırsak hareketleri için de düzenleyici olmaktadır. Bunun yanı sıra lif içeriği zengin besinler tüketiniz. Ayrıca iftar ve sahur arasında yeterli oradan su içmeye özen gösteriniz.
Ramazanda Metabolizma Hızlandırmak İçin Ne Yapılmalı?
Günlü su tüketimi sindirim sisteminin kusursuz bir şekilde çalışması için çok önemlidir. Su içtiğimiz zaman kabızlık ve şişkinlik gibi problemler yaşamayız. Ramazan ayında oruç tutarken metabolizmanın yavaşlamasını önlemek için de aynı şekilde iftar ve sahur arasında bol miktarda su içiniz. İftarda yemeği yavaş bir şekilde tüketiniz. Hızlı yemek yemek daha zor sindirileceği için mide ağrısı ve kabızlık oluşturabilir. İftardan sonra ise elma çayı, yeşil çay gibi bitkisel tarifleri deneyebilirsiniz. Ayrıca bal da metabolizma hızlandırma etkisi ile bilinen ve Ramazan ayında sindirimi desteklemek için faydalı olan bir besindir. Ilık suyun içerine, çaya ya da pideye bir miktar bal sürüp tüketebilirsiniz. Tokluk hissi meydana getiren bal, aynı zamanda metabolizmayı da dengelemektedir.
Sahurda tükettiğiniz besinler, gün boyu metabolizma hızınızın belirlenmesine etkili olmaktadır. Sahurda yemek yiyip uyuduğunuz için tüketilen besinler vücutta direkt olarak etki meydana getirmektedir. Bu nedenle sahurda oldukça hafif beslenmeniz gerekmektedir. Tahıllı ekmek, haşlanmış yumurta gibi besinlerden tüketebilirsiniz. İftar menülerinde eğer ki et ya da tavuk tüketecekseniz ayrıca yağ eklemeden pişiriniz. Ayrıca zeytinyağı gibi faydalı yağlardan yararlanabilirsiniz.
Ramazanda Kabız Olmamak İçin Ne Yapmalı?
Metabolizmanın yavaşlaması direkt olarak kabızlığa sebep olmaktadır. Ramazanda kabızlığı önlemek için ise lifli ve proteinli beslenmek gerekmektedir. Sebze yemekleri, meyve tüketimi arttırılmalı, hamur işi gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Yağlı kızartmalar tercih edilmemelidir. Et ve tavuk gibi gıdalardan uzak durmak kabızlığı önlemek için gerekli değildir. Burada önemli olan çeşitli beslenmek fakat dengeli tüketim sağlanmasıdır. Ayrıca bol su tüketmeyi unutmayınız.
Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeli?
11 ayın sultanı olan Ramazan ayında, ergenliğini tamamlamış ve oruç tutmak için herhangi bir engeli olmayan herkese oruç tutmak farz kılınmıştır. Oruç tutmak sağlıklı beslenmek hem vücudun dinlenmesini hem de bağışıklığın güçlenmesini sağlamaktadır. İftar ve sahurlarda ağır olmayacak yemeklerin ve besinlerin tüketilmesi, metabolizmayı dengeleyen lifli gıdaların tercih edilmesi hem daha az acıkmayı hem de 1 ay boyunca sindirim sisteminin düzenli olmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu sağlıklı beslenme sayesinde Ramazanda metabolizmayı hızlandırmak ve fazla kilolardan kurtulmak da mümkün olabilmektedir.