Reflü diyeti; özofagus mukozasının tahriş olması sonucunda tüketilen yiyeceklerin yemek borusundan geri gelmesi şeklinde nitelenen reflü hastalığının şiddetinin azalmasını sağlamak amacıyla hastaların tüketmesi ve tüketmemesi gereken yiyeceklerin tümünü kapsamaktadır.
Reflü Diyeti Nedir? Nasıl Olur?
Reflü hastalarının tüketmemesi ve belli oranlarda tüketmesi gereken yiyeceklerin belirlendiği reflü diyetinde, öğün planlaması gerçekleştirilmektedir. Mide boş olduğunda reflü olmamaktadır. Reflünün gerçekleşmesi için midenin dolu olması gerekmektedir. Mide dolu olduğunda ise yanma ve ağrı gibi etkiler meydana gelmektedir. Reflü diyeti ile midenin yorulması önlenerek acı ve ağrı gibi etkilerin giderilmesi sağlanmaktadır. Bu sayede reflünin belirtilerinin giderilmesi ve hastalığın iyileşmesine yönelik etkilerin oluşması sağlanır.
Reflü diyeti; mide sağlığının iyileştirilmesi ve reflü belirtilerinin giderilmesine yönelik beslenme yönteminin uygulanması şeklinde uygulanmaktadır.
Reflü diyetinin geneline baktığımızda kızartma, asitli içecekler, salçalı ve yağlı yiyecekler, kafein değeri yüksek olan içecekler ve baharatlar tüketilmemelidir. Bu tarz besinler midenin rahatsız olmasına sebebiyet verir ve aynı reflü belirtilerinin artmasına neden olur. Bu diyet yöntemi reflünün iyileşmesi için katkıda bulunur ama kesin çözüm olmayabilir. Hastalığın tam tedavisi için aynı zamanda birtakım tedavi yöntemleri de uygulanmalıdır.
Reflü Diyeti Nasıl Yapılır?
Öncelikle belirtmek gerekir ki diyet her reflü hastası için farklı olmalıdır. Herkese aynı diyetin verilmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte reflü diyeti uygularken aynı zamanda hastaların bazı şeylere de dikkat etmesi gerekmektedir. Bunların başında fazla kilolardan kurtulmak vardır. Kilo fazlalığı reflü ve aynı zamanda pek çok sindirim sistemi hastalığının oluşmasına neden olabilmektedir. Kilo vermek bu mide rahatsızlığının iyileşmesi için faydalı olmaktadır. Diyet boyunca sigara alkol ve diğer tütün ürünlerinin kullanılmaması gerekmektedir.
Reflü diyetinde azar azar sık sık yemek tüketilmesi gerekmektedir. Mideyi çok doldurmamak gerekirken aynı zamanda bağışıklığın düşmemesi için belli oranlarda besin tüketmek gerekmektedir. Yemekler güzelce çiğnenerek tüketilmelidir. Eğer yemekleri tam çiğnemezseniz mide bunu eritmek için daha fazla asit salgılar ve bunun sonucunda reflü şiddetlenir. Domates, portakal, mandalina, yağlı ve kızartılmış et, kahve, bitki çayı ve siyah çay, yağlı süt ve süt ürünleri tüketilmemesi gereken yiyeceklerdir.
Reflü Diyeti Ne Kadar Sürer?
Hastanın durumuna ve hastalığın şiddetine göre reflü diyeti uygulaması yapılmaktadır. Diyetin ne kadar süreceği de aynı şekilde hastalığın şiddetine bağlıdır. Genel olarak bu diyet bir tedavi etkisi değil, belirtilerin azalması şeklinde etkiler meydana getirmektedir. Reflüsü olan kişiler beslenmesine her zaman dikkat etmelidir. Çünkü hastalık yanlış beslenme sonucunda tekrar belirti meydana getirebilir.
Reflü Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Bu beslenme programı ile midenin asit dengesi düzenlenmektedir. Aşırı şekilde asit üretmesi reflüyü tetikler ve sonrasında hastalık daha ile mide rahatsızlıklarına dönüşür. Reflü diyeti ile hem hastalığın ilerlemesi engellenir hem de kişi gün içerisinde midesinde yanma, ağrı gibi etkiler hissetmez. Ayrıca sağlıklı beslenerek bağışıklığın güçlenmesi de sağlanır.