Saçkıran; saç kaybına neden olan bir cilt hastalığıdır. Genelde saç ve sakal bölgesinde aktiftir ve etkilediği alanda tüylerin tamamen dökülmesine neden olur.
Saçkıran Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Saçkıran aslında bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Erkeklerde bayanlara istinaden daha çok rastlanır. Çocuklarda,ergenlikte ve yaşlılarda görülür. Nedenleri olarak tam bir bilgi olmamakla beraber vücudun savunma sistemi olarak nitelendirilmektedir. Bilinmeyen bir sebep vücudun savunma sistemi olan kıl köklerine saldırışa geçer ve harap ederek saç ve kılların kaybedilmesine neden olur. Saçkıran belirti vermez. Birdenbire ortaya çıkar. Belli büyüklükte kıl ve saç kaybı ile durum anlaşılır.
Saçkıran hastalığı tamamen görseldir. Bu duruma yakalanan bir kişide tekrar o bölgede saç ve kıl çıkar ancak eski hali gibi olmaz, eski görüntüsüne bir türlü ulaşamaz. Belirli bir tedavisi olmamakla beraber saç büyümesinde etkili olan uygulamalarla durum kapatılmaya çalışılır. Eğer kaybedilen kıl ve saç yerine konulursa hastalık iyileşmiş kabul edilir. Saçkıran ilaçları olarak kortizonlu haplar, merhemler, iğneler kullanılabilmektedir. Kortizonlu merhemlerin o bölgeye verilmesi ile hastalık yenilmeye çalışılır.
Saçkıran Hastalığının Evreleri Nelerdir?
Saçkıran hastalığı genelde belirti vermeden aniden ortaya çıkar. Değişik büyüklüklerde döküntülerle oluşur ve saç kayıpları başlar. İlk aşamada saç ve kıl kaybına ek olarak kaşıntı da var olur. Sonrasında sadece görsel olarak saç ve kıl yok olması ile belirtiler devam eder. Birinci evrede ya birden bire dökülme yaşanır ya da belli bir parça da durum başlar. İkinci evrede alanda genişleme olur. Üçüncü evrede ise saçlar o bölgede açık açık çıkmaya başlar. Saçların çıkması aylar ya da yıllar alabilir. Eski formuna bir türlü ulaşamaz.
Saç Kıran Özellikleri Nelerdir?
Bu hastalığın özellikleri şöyledir:
- Saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir.
- Saçkıran stres ile birlikte artan özelliktedir.
- Saçkıran hastalığının belli bir belirtisi yoktur, birden bire ortaya çıkar.
- Saçkıran cilt ve saç hastalığıdır. Çocuklarda, ergenlerde ve yaşlılarda sık görülür.
Saçkıran Tedavisi Nasıl Yapılır?
Saçkıran tedavisi bağışıklık sistemi rahatsızlığı olduğundan tedavi aşamasında sabırlı olunmalıdır. Bu hastalık stresten çok faza etkilenir. Saçkıran ve stres birbirine fazlasıyla bağlıdır. Psikolojik her baskı saçkıranı azdıran niteliktedir. Bölgede enfeksiyona sebep olan mantarları yok etmek tedavi şeklidir. Bunlar toz ya da krem şeklindeki ilaçlarla mümkün olmaktadır. İğne tedaviside gerektiğinde kullanılır. Saçkıran denildiği zaman akla sarımsak tedavisi de gelir. Sarımsak kan akışını hızlandıran özellikte olduğundan başarı elde edilir. Derinin saçkıran sebebiyle tahriş olan bölgesine sarımsak sürüldükçe kan akışı hızlanacak böylelikle yeni saç üretimi başlayacaktır. Bir başka yöntem ise kortizon yöntemidir. Kortizon merhemi ya da enjeksiyonu genelde hastane ortamında uygulanır. Saç köklerine kortizon naklederek bölge canlandırılmaya çalışılır.
Saçkıran tedavisi doktor kontrolünde olunması gereken bir hastalıktır. Muayene ile birlikte teşhis konulur ve hemen tedavi aşamasına geçilir. Özellikle sebebiyet stres ve psikolojik bir baskı ise hemen bu yönde düzelme sağlanması için tedaviye başlanır. Böylelikle saçkıranın geçme aşamasına kadar ilgili ilaç tedavisi uygulanmaya devam edilir. Bu hastalıkla beraber ilgili bölgede eski görüntüyü yakalamak çoğu zaman başarı ile sonuçlanmaz. Saçkıran sadece sakal ve saçlarda değil, kaşlarda ve kirpiklerde de yaşanan bir durumdur.