Şap; doğal bir tuz görünümünde olan, potasyum, amonyum ve fosfat bileşenlerinden elde edilen ve sofra tuzundan daha yoğun bir kıvamı olan üründür.
Şap Nedir, Ne Demek?
Kimyasal bir bileşen olan ve genel olarak berberlerde kanı durdurmak için kullanılan şap, mikrop öldürücü özelliklere sahip bir üründür. Sanayi devrimi sonrasından günümüze değin varlığını sürdüren bu bileşen deri tabaklama, konserve, turşu ve fırınlama gibi şeylerde kullanılmaktadır. Zaman içerisinde kullanımı günlük hayatta azalmıştır. Daha çok tıbbi alanlarda tercih edilmektedir. Birçok tıbbi malzeme içerinde yer alan şap; günlük hayatta bazı durumlarda kullanılmaktadır.
Şap, günlük hayatta farklı alanlarda tercih edilirken aynı zamanda cinsel gücü azaltıcı olarak da kullanılabilmektedir.
Pek çok kullanım alanı bulunan şap, daha çok tıp alanında kullanılan bir kimyasal bileşendir. Dokuları daraltmak, vücut sıvılarını azaltmak ve kanın durmasını sağlamak, bir zehir yutulduğunda kusmayı sağlamak, bazı aşıları kuvvetlendirmek ve enfeksiyonları önlemek gibi pek çok durum için kullanılabilmektedir. Günlük hayatta ise çoğu zaman erkeklerde cinsel gücü azaltmak amacıyla toplu yaşama alanlarının bazılarında kullanılmaktadır. Birçok çeşidi olan şap farklı alanlarda farklı şekillerde kullanılmaktadır.
Şap Etkisini Ne Zaman Gösterir?
Erkeklerde testosteron hormonunun azalttığına dair etkileri ile bilinen ve bunun yanı sıra pek çok alanda kullanılabilen şap birkaç seferden etki gösterebilmektedir. Etki süresi kullanım çeşidine göre de değişmektedir. Kanı durdurmak için kullanıldığında anında etki göstermektedir. Fakat yemeğe katılan ve cinsel dürtülerin azalması için kullanılan şap anında değil birkaç sefer sonrasında etki meydana getirmektedir. Hatta bazı uzmanlara göre bu tarz bir etkisinin olmadığı üstelik vücutta birtakım kimyasal değişimler meydana getirdiği söylenmektedir.
Şapın Kullanım Alanları Nelerdir?
- Günümüzde şap birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde belirtebiliriz:
- İçme suyunun artmasını sağlamak için tercih edilir.
- Ufak kesiklerde kanamanın durdurulması için genel olarak berberlerde kullanılır.
- Turşuların daha gevrek ve taze olması için kullanılır.
- Aşılarda bağışıklığın daha güçlendirici olmasını sağlamak için kullanım sağlanır.
- Kabartma tozlarının bazılarında asidik bileşen olarak kullanıldığı varsayılmaktadır.
- Mikrop kırıcı etkisi bulunan şap, kötü nefesin engellenmesi, bakteri üretiminin durdurulması gibi pek çok amaç için kullanılır.
- Tıp alanında kullanılan şap genel olarak antibakteriyel olarak tercih edilmektedir.
Şap günlük hayatta ya da farklı şekillerde tercih edilen bir bileşendir. Turşu için kullanılan potasyum şapıdır, kabartma tozlarındaki sodyum şapıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde her çeşidi farklı alanlar içindir.
Şapın Zararlar Nelerdir? Kadınlarda Ne İşe Yarar?
Kullanım alanı geniş olan şapın insan vücudu için birtakım zararları bulunmaktadır. Kadınların şap kullanması vajinal sağlık için çok fazla önerilmemektedir. Dokuları geçici olarak sıkılaştırma etkisi bulunan bu bileşenler aşırı kullanım sağlandığında enfeksiyon kapmaya neden olur. Ayrıca zehirli kimyasalların kolay emilmesine neden olur. Bunların yanı sıra şapın içerisinde bulunan alüminyum iyonlara maruz kalmak bazı sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olur. Turşu için tercih edilen şaplar fazla kullanıldığında zehir içerebilir.