
Sedef hastalığı; bulaşıcı olmayan, gen aktarımı ile aynı ailedeki bireylerde görülebilen bir cilt hastalığıdır.
Sedef Hastalığı Nedir? Bulaşıcı mı?
İnsanda tüm sağlığı etkileyen bağışıklık sistemi kişinin hastalıklara karşı savaşabilmesini sağlar. Ailede çok fazla sedef rahatsızlığı olan kişilerde sıkça görülen bir hastalık olmasına rağmen ailesinde sedef hastalığı olmayan kişilerde de bu hastalık görülebilmektedir.
Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bu hastalık kişinin çevresel ve kişisel unsurlar ile de ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bulaşıcı olmayan bu hastalık sadece genetik olarak büyükten küçüğe geçebilir fakat yine de bağışıklık sistemi ile alakalı bir durum olduğundan bazı kişilerde genetik bir hastalık olarak bilinse de normal de hiçbir bulaşıcı etkisi yoktur.
Sedef Hastalığı Neden ve Nasıl Olur?
Sedef hastalığı deri yüzeyinde hücrelerin çok çabuk olgunlaşması ve çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Deri yüzeyinde yer yer renk farklılıkları meydana gelmektedir. Hücrelerin çok çabuk yenilenmesi ve olgunlaşması deri yüzeyinde birikintiye sebep olur ve hastalık meydana gelir. Ömür boyu süren bu hastalık zaman zaman alevlenme ve iyileşme dönemi olarak kişide görülür.
Psoriasis Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
- Hastalığın nedenleri genetik ağırlık olsa da kişinin çevresel etkenlerden dolayı yakalandığı görülmektedir. Genetik yatkınlık, yaralanma, kalp ve tansiyon hastalığı, ağır depresyon hali, çeşitli ağrı kesici ilaçlar ve kimyasal ürünlerin bir çoğu bu hastalığa sebep olmaktadır. Hastalığın belirtileri ise;
- Deri yüzeyinde kırmızı lekelerin meydana gelmesi
- Deride pullanma
- İlerleyen hastalıkta romatizma ve eklem ağrıları şeklinde tanımlanabilmektedir. Sedef hastalığı kişinin ağır depresyon sonrasında kullanmış olduğu ilaçlardan ya da sıkıntılı süreçte de psikolojik olarak kişinin hastalığa yakalanmasına sebep olabilmektedir. Bu durumda kişide görülen bir cilt hastalığı olduğu için cildiye doktorlarında tedavi başlamaktadır.
Sedef Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kişinin psoriasis ortaya çıktıktan sonra bu durum ömür boyu süren bir hastalıktır. Bu hastalık bazı dönemlerde deri yüzeyinde sıkça görülür. Kış ayları vücudun güneş görmemesinden kaynaklı hastalığın artmasına ve derinin tahriş olmasına sebep olur. Kırımızı ve beyaz lekelerin deri yüzeyinde görülerek derinin pul pul dökülmesi kişinin psikolojisini de olumsuz yönde etkilemektedir.
Sedef hastası olan bir kişinin bağışıklık sistemine dikkat etmesi gerekir. Bunun yanı sıra cilde alerji yapacak olan ürünlerin kullanımının yapılmaması gerekir. Hastalığın tedavisinde kortizonlu ilaç kullanımına başlanır. Bunun yanı sıra kişiye D vitamini takviyesi yapılabilmektedir.
Her 100 kişiden 3 kişide görülebilen bu hastalık fototerapi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Fakat bu durum sürekli halde yapılmalıdır. Normal tıp dışında alternatif tıp ile derinin daha sağlıklı olması için de tedavi şekilleri bulunmaktadır. Bitkisel tedavi hastalığın sürekli tekrarlamasına engel olmaya yardımcı olmaktadır. Sedef hastalığı olan kişilerin en büyük sıkıntısı deri yüzeyinin çirkin bir görüntüye sahip olmasıdır. Bunun engellemek için bitkisel tedavi yöntemleri geçici bir iyileşme sağlayarak kişiyi psikolojik olarak rahatlatmaktadır.