Semiz otu; C ve A vitamini açısından zengin olan, besin değeri oldukça yüksek ve pek çok hastalık için koruyucu etki sunan bir sebze türüdür.
Semiz Otunun Neye Faydası Var?
Doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan semiz otu kalp sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. İçeriğine baktığımız zaman omega-3 yağ asitleri, DHA, a-linolenik asit, EPA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit gibi değerler bakımından zengin olduğunu görmekteyiz. Bu doymamış yağlar, vücuttaki kolesterol seviyesini düzenleyerek kan yapısından zararlı yağların azalmasını ve böylece kalp-damar hastalıklarının önlenmesini sağlamaktadır.
Semiz otu sebzesi, mantar ve bakteri gibi zararlı maddelerin vücutta üremesini önlemektedir. Bu sayede hastalığa neden olan mikroorganizmalara karşı vücudu korumaktadır. Antioksidan açısından da zengin olan semiz otu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu etki kanser gibi tehlikeli rahatsızlıkların oluşmasını önlemektedir. Toksin temizleyici ve idrar söktürücü özelliği bulunan bu sebze aynı zamanda böbrek taşı ve kumu dökerek bu tarz rahatsızlıkların önlenmesine de yardımcı olmaktadır.
Yüksek lifli içeriğe sahip olan semiz otu, kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar ve kabızlık rahatsızlığı çekenler için faydalı olur. Bununla birlikte vücuda enerji vermektedir. İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde yorgunluk, halsizlik gibi durumları engeller. Ayrıca depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkları önlemeye de destek olur.
Semiz Otunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Vücutta bağışıklığın güçlenmesini sağlayan ve vitamin, mineral açısından zengin olan semizotu aynı zamanda cilt sağlığının iyileşmesini de sağlamaktadır. Cildimiz yaşın ilerlemesi, uygulanan birtakım makyaj yöntemleri, yanlış cilt bakım uygulamaları gibi pek çok etki sonucunda sivilce ve akne problemleri, leke, erken yaşta kırışıklık gibi etkilere maruz kalmaktadır. Semiz otu özellikle leke ve kırışıklık için tedavi edici etkiler sunmaktadır. Cildin daha genç, parlak ve canlı gözükmesini sağlar. Bununla birlikte içerisinde yer alan A vitamini sayesinde arı sokması, yılan ısırma gibi durumlardan dolayı meydana gelen iltihaplanma etkilerinin giderilmesine yardımcı olur.
Semiz Otu Nasıl Tüketilir? Nasıl Kullanılır?
Genel olarak salata şeklinde tüketilen semiz otu aynı zamanda yemeği de yapılan bir bitkidir. Ekşi ve tuzlu bir tada sahip olan bu sebze aynı zamanda çorba olarak tüketilebilir ve kavurması da yapılabilmektedir. Faydalı etkileri ve besin değerinin yüksek olması sayesinde farklı şekillerde tüketilmektedir. Özellikle diyet yapan kişiler semiz otu salatasını yiyebilirler. Üzerine yoğurt dökerek hem lif açısından sağlıklı bir atıştırmalık olur hem de sindirim sisteminin daha etkili çalışmasına destek sağlar.
Semizotunun Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Oldukça faydalı bir sebze olan semiz otu içeriğinde yüksek oranda oksalat bulunmaktadır. Bu böbrek taşı geliştirme eğiliminde olan kişilerde yan etkiye neden olabilmektedir. Yoğurt ile birlikte tüketildiğin oksalat değeri düşmektedir. Bununla birlikte kaynar suyun içerisinde 5 dakika bekletilerek içerisindeki vitamin değeri kaybolmadan oksalatın giderilmesi sağlanabilir. Fakat böbrek taşı gibi bir durum söz konusu ise her şekilde doktora danışarak tüketilmesi önerilmektedir. Semiz otunun yan etkisi bu durumun haricinde bulunmamaktadır.