Ses kısıklığı; normalde çok net olan seste meydana gelen değişim ve boğuklaşma ile karakterize olan genel olarak bir hastalığı belirtisi olarak kabul gören durumdur. Ses kısıklığına ne iyi gelir, nasıl geçer öğrenmek istiyorsanız, zeytinyağı iyi gelir mi diye merak ediyorsanız eğer yazımızı okumaya devam edinir.
Ses Kısıklığı Neden Olur?
Bir hastalık değil hastalık belirtisi olarak ifade edilen ses kısıklığı, gırtlakta yer alan ses tellerinin birleşmesi sonucunda arasındaki boşlukların kapanması ile meydana gelir. Ses telleri; akciğerler ve sesin çıkmasından, şekillenmesinden sorumlu olan dil, dudak, çene kasları gibi yapıların birleşiminden meydana gelir. Ses telleri arasındaki boşluklar tam olarak kapanmadığı zaman ses kısıklığı söz konusu olur. Ses tellerinin tahriş olması ya da hasar görmesi de bu duruma sebep olabilir. Geçmeyen ses kısıklığı söz konusu ise farklı bir durumdan bahsedilebilir ve mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Ses kısıklığının genel ve en yaygın nedeni akut larenjittir.
Yaşam boyunca her birimizin başına ses kısılması durumu gelmiştir. Özellikle grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları, reflü gibi mide asidine bağlı olarak meydana gelen hastalıkların ses tellerine zarar vermesi, sigara kullanımı, kafeinli içecekler ya da alkolün aşırı tüketilmesi, çığlık atmak, uzun süre yüksek desibel şarkılar söylemek ya da bağırmak sesin zedelenmesine neden olur. Ses kısıklığının psikolojik nedenleri de vardır. Nörolojik bazı bozukluklar, alerjik hastalıklar, ses tellerinde meydana gelen anormal yapılar, boğaz, tiroid, akciğer kanserleri, erkeklerde ergenliğe geçiş dönemi, tiroid bezindeki işlev bozuklukları, ses meydana getiren kaslardaki zayıflama ve güçsüzlük ya da bu yapıların zarar görmesi genel anlamda -ani ses kısılması neden olur sorusunun ya da genel ses kısılmasının bir cevabı olarak nitelendirilmektedir.
Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?
Eğer son zamanlarda sesinizde kısılma meydana gelmişse ve ses kısıklığına evde ne iyi gelir diye merak ediyorsanız sizler için bazı yöntemler önerebiliriz:
- Eğer boğaz ağrınız varsa ılık tuzlu su ile gargara yapınız. Bu şekilde boğazlarınız rahatlayarak ses kısıklığının giderilmesini sağlayabilirsiniz.
- Ev ya da işyerinde kuru hava solumak boğazı tahriş ederek ses tellerine zarar verir. Bu durumu önlemek için kalorifer üzerine bez koyabilir ya da buhar makinesinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca ılık bir duş alarak da boğazınızın nemlenmesini sağlayabilirsiniz.
- Boğaz ağrısını dindirmek ve iyileştirmek için pastil kullanabilirsiniz.
- Ses kısıklığını gidermek için 1 bardak suya 2 yemek kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı bal ekleyerek tüketim sağlayabilirsiniz.
- Zencefil, papatya gibi bitki çayları boğaz ağrısını rahatlatır ve azaltır. Böylece ses kısıklığını giderir.
- 1 tatlı kaşığı miktarında bala 5 damla limon sıkmak ses tellerini rahatlatır.
- Sarımsak, doğal antibiyotik etkisi sayesinde ses tellerini iyileştirir ve ses kısıklığını giderir.
- Bol sıvı tüketimi sağlanmalı ve sigara içiliyorsa bırakılmalıdır. Eğer sigara içmiyorsanız sigara içilen ortama çok maruz kalıyorsanız buralarda durmamaya özen gösteriniz.
- Kahve ve kola gibi içecekleri azaltmaya, alkol kullanımını sınırlamaya ya da tamamen bırakmaya çalışınız.
- Geç saatlerde aşırı yemek tüketimi sağlamayınız. Bu durum mide asidini yükseltir ve ses tellerinin zarar görmesine sebep olur.
Ses kısıklığı sorunu yaşıyorsanız, sesinizi dinlendiriniz. Acı ve baharatlı gıdalar tüketmekten kaçınınız. Sesinizi normal zamanda ve genel anlamda çok yüksek şekilde kullanmamaya çalışınız.
Ses Kısıklığı Zeytinyağı ile Geçer mi?
Doğal çözümler arasında yer alan zeytinyağının yangı azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Ses kısıklığı zeytinyağı içmek ile iltihabın giderilmesinin sağlanması söz konusu olacağı için bu yöntem faydalı olacaktır. Zeytinyağının içerisinde antioksidanlar bulunmaktadır. Bu bileşenler iltihaplanma meydana getiren maddeler üzerinde önleyici etki meydana getirir. Bu açıda ses kısılması durumunda zeytinyağı tüketimi sağlayabilirsiniz.
Ses Kısıklığı Kaç Gün Sürer? Hangi Doktora Gidilir?
Genel olarak ses kısılmasının sebepleri akut larenjittir. Eğer kısılma üst solunum yolu enfeksiyonu, soğuk algınlığı ya da aşırı bağırma gibi durumlardan kaynaklanıyorsa bu durum 1-2 hafta içerisinde düzelir. Eğer ki geçmiyorsa KBB uzmanından destek almanız gerekmektedir.