İnsan sağlığını tehlikeye sokan, cilde zarar veren sigarayı bırakmak için tercih edilen çeşitli yöntemler sigarayı bırakmanın yolları olarak gösterilmektedir.
Sigaranın Zararları Nelerdir? Nelere Yol Açar?
Kişinin nefesinin kötü kokmasına neden olur. Tiryakilikten bir süre sonra tat alma duygusu kaybolmaktadır. Dişler fırçalanmasına rağmen sararmalar geçmez. Uyku sorunu, öksürük, halsizlik, yorulma ve nefes darlığına yol açar. Cildin lekelenmesine neden olur ve erken yaşta kırışıklıklar, kurumalar başlar. Hal böyle olunca erken yaşta yüz ve boyun bölgesi yaşlılık belirtileri göstermektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarına yol açmaktadır. Akciğer kanserinin oluşma nedenlerinden biri olarak ifade edilmektedir. Sigara insan sağlığına oldukça zararlıdır. Sigarayı bırakma yolları ile bu zararlı etkilerden kurtulabilirsiniz.
Sigarayı Bırakma Yolları Nelerdir?
- Tiryakiliği bırakmak için öncelikle karar vermek gerekir. Karar verildikten sonra bir gün seçilir ve o gün bırakma kararına sadık kalınır.
- Sigarayı bırakan insanlarla konuşmak en güzel yöntemlerden biridir. Kişi başkasının bıraktığını anladığı zaman motive olması daha kolay bir hale gelir.
- Sigara bırakma sürecinde aile, arkadaş ve eş dosttan destek alınması tavsiye edilir. Kişi çok bunaldığı zaman yaşadığı sürecin zorluğunu doktoruna danışabilir.
- Düzenli olarak spor veya egzersiz yapmak önemlidir. Gün içinde yarım saat hafif tempoda yürümek enerji verdiği gibi sakinleşmeyi sağlar. Bunun yanı sıra yoga yapılarak süreç rahat bir şekilde atlatılabilir.
- Tiryakiliğin yol açtığı hastalıkların listesini ajandaya not almak farkında olmayı sağladığı için sigaradan soğuma nedenleri ortaya çıkar. Bu sayede kararlı davranmak kolaylaşmaktadır.
Sigarayı Bırakmak İçin Ne Yapılmalı?
Kişi yaşadığı ortamdaki aksesuarları (sigarayı hatırlatan) uzaklaştırmalıdır. Özellikle araba, ofis ve evde bulunan çakmaklar, kibritler ortadan kaldırılmalıdır. Yoksunluk belirtisi bir ila iki hafta sürdüğü için bu durumun geçici olduğunu hatırlatan notlar bilgisayara, eve, telefona, arabaya yapıştırılabilir. Karar verdikten sonra istikrarlı olmak ve ne olursa olsun verilen karardan geri dönmemek kişinin daha güçlü hissetmesini sağlamaktadır. Bu yöntem sayesinde kişi hem dirayetli olmayı öğrenir hem de bu kötü alışkanlığı bırakır.
Vücuda zarar veren sigaradan kurtulmak için tüketilen sigaraların ne için ve nerede içildiği not edilebilir. Bunların cevabı çözüldüğü zaman sigaranın yerine başka bir aktivite koymak kolay hale gelir. Sinema, konser, müzikal gibi bu alışkanlığın yasak olduğu alanları tercih etmek yöntemlerden biridir. Siyah çay ve kahve içmek yerine taze meyve tüketilebilir. Ayrıca meyvelerin suyu sıkılabilir, yeşil çay tüketilebilir. Ayrıca bol bol su içmek bu alışkanlığın önüne geçmektedir.
Sigaranın İçindeki Maddeler Nelerdir?
Sigaranın içerisinde birbirinden zararlı maddeler bulunur. Boya söken aseton, naftalin, zehir içeren siyanür, arsenik, çakmak gazının içinde yer alan bütan gazı, metanol, akünün yapımında tercih edilen kadmiyum, böcek ilacında yer alan DDT, kanserojen birçok madde çeşidi, temizlik ürünleri ve kimya sanayi için kullanılan amonyak ve nikotin bulunmaktadır. İnsan sağlığına zarar veren bu maddelerden uzak durmak için sigarayı bırakma yollarına uymak tavsiye edilmektedir.