Sigara vücuda ve zihne zarar veren, ağız kokusu yapan içerisinde birçok kimyasal maddenin olduğu zehirli bir üründür.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler
Sigarayı bırakan kişi kısa bir süre içerisinde kilo alabilmektedir. Bu yüzden önerilen durumlardan biri sigaranın bırakılması ile yüksek kalori içeren besinlerden uzak durulmasıdır. Sigara içen kişilerin gündelik hayatta iştahları daha azdır. Sigara iştahı kesen maddeleri içerisinde bulundurur.
Sigara insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve içerisinde bulunan maddeler nedeniyle yoğun bir ağız kokusu meydana getiren bir maddedir.
Sigara tiryakileri diğer insanlara göre sağlıksız ve dengesiz bir biçimde beslenmektedir. Hal böyle olunca sigaranın bırakılmasıyla iştah artışı görülür. İştah bir anda arttığı için kişi yeme şeklini kontrol edemeyebilir. Sigarayı bırakan kişi psikolojik bağımlılığın verdiği etkiyle normalden fazla kalori tüketme eğilimindedir. Bu durum da kilo almaya yol açar.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ağız Kokusu Geçer mi?
Sigarayı bıraktıktan sonra ağız kokusu birkaç gün içerisinde gitmektedir. Nefes kokusu sigaranın bırakıldığı gün itibariyle azalır ve kısa bir sürede geçer. Sigara ağız sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Dişlerde sararma gibi sorunlar meydana getirir. Bırakıldığı zaman ise zaman içerisinde tüm bunlar eski haline dönmeye başlar.
Sigara İçme İsteği Nasıl Bastırılır?
En zor dönem sigaranın bırakıldığı ilk üç gündür. İlk üç gün içerisinde sigaranın yoksunluğu kişiyi yeme krizine sokmaktadır. Bu dönem içerisinde kiloyu kontrol etmek ve dengeli beslenmek kiloyu korumak için önem taşır. Şekerli besinler tüketmemek bunun yerine meyveleri kabuklu hali ile yemek tavsiye edilir. Kalori oranı fazla olan kuruyemişlerin az tüketilmesi bunun yerine kuru meyvelerin daha fazla tüketilmesi yararlıdır. Bunun yanında kişiye sigarayı hatırlatan her türlü etkenden uzaklaşılması önerilir.
Sigara krizini bastırmak için kişinin beslenme ve yaşam biçiminde bazı değişiklikler yapması gerekebilir.
Çay ve kahveyle sigara içen kişiler bu tür içecekleri içmek istedikleri zaman sigara içme isteği doğabilir. Bu yüzden sigaranın bırakıldığı ilk zamanlarda taze sıkılan meyve sularından destek alınabilir. Ayrıca büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Sigaraya bağımlı olunduğu dönemlerde tat ve koku alma duyusu körelir. Bu yüzden sigara bırakıldıktan sonra yemekler yavaş bir şekilde tüketilerek tat alma duygusu yeniden deneyimlenebilir.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Sigaranın içinde bulunan zehirli maddeler insan vücuduna zarar verir. Bu zehirli maddeleri dışarı atabilmek için kullanılması gereken en iyi yöntem su içmektir. Su vücuttaki tüm zararlı maddeleri temizleyen en doğal kaynaktır. Su gün içinde en az iki litre içilmeli ve su alımı aksatılmamalıdır. Sigaranın verdiği yoksunluktan dolayı fazla yemeyi azaltmak, öğünleri dengede tutmak için fiziksel aktiviteye ağırlık verilmelidir. Sadece yemek tüketmek ve hareket etmemek alınan kalorilerin yağa dönüşüp yakılamamasına neden olur. Bu yüzden sigara bırakıldıktan sonra mutlaka hareket alanı genişletilmelidir. Sigara dumanında bulunan birçok madde oksidan etkisi göstermektedir. Bu yüzden sigara içenlerin vücut savunma sistemlerinde E ve C vitaminleri düşüktür. Bu vitaminler antioksidan görevi görür.
Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?
Sigara içmek B12 vitaminini düşürmektedir. Yani bazı B grubu vitaminlerini düşürebilir. Meyve ve sebze tüketmek sigaranın bırakılmasıyla kabızlık problemlerini ortadan kaldırmaktadır. Meyve ve sebzelerin posa içeriği yüksek olduğu için kabızlığa fayda sağlar. Kabızlık probleminin ortadan kalkması için kepekli, tahıl ürünleri tercih edilebilir. Ayrıca kayısı, erik ve incir gibi kuru meyveler de bu problemin giderilmesini sağlar. Sigarayı bıraktıkran sonra ağız kokusu olmak üzere her türlü zararlı etkenler yavaş yavaş son bulmaya başlayacaktır.