İnsan vücudundan en uzun ve en geniş sinir olarak ifade edilen siyatik sinir, alt sırttan dizin altına kadar uzanan kalça ve bacak bölgesini de kapsayan bir sinirdir.
Siyatik Sinir Nedir, Ne Demek?
Bel kemiğinin alt kısmından başlayan siyatik sinir, bacağın duyu ve motor fonksiyonlarını kontrol eden belin 4. ve 5. son omurlarını kalçadan geçerek dizleri ve ayağın arkasından uzanarak ayağın alt kısmına kadar uzanan geniş, uzun bir sinirdir. Bu sinirin sıkışması sonucunda meydana gelen ağrı siyatik ağrısı olarak nitelendirilmektedir. Genel olarak hafif başlayan bu ağrı zaman içerisinde daha da şiddetlenmektedir. Siyatik ağrısı genel olarak bacak bölgesinde başlar. Kalçadan baldıra doğru ve dizin alt kısmından bacağın ön ve yan taraflarına doğru hissedilmektedir. Siyatik sinir sıkışması genel olarak tek taraflı meydana gelir. Ağır işler yapan kişilerde, genç erişkinlerde ve günlük hayatta çok hareket etmeyen, egzersiz ve spor yapmayan kişilerde sıklıkla meydana gelebilmektedir.
Tıptaki adı nervus ischiadicus olan siyatik sinir, bel bölgesinden dizlere kadar ve oradan da ayrılıp ayak altına kadar erişen ve bu bölgedeki motor duyu fonksiyonlarının oluşmasında sorumlu olan sinir olarak ifade edilmektedir.
Vücudumuzun büyük bir bölümü için etkili olan siyatik sinir bel bölgesinde sıkıştığı zaman bacakta ağrı meydana getirmektedir. Bunun haricinde omur kayması, tümör, iltihap ve kist oluşumu da siyatik sinir sıkışmasına bağlı olarak ağrı meydana getirebilmektedir. Ağrı şiddetli olduğu zaman bacakta güçsüzleşme etkisi meydana gelir. Beraberinde diz ve bilek reflekslerinde azalma meydana gelmektedir. Kişi bacağını yukarı kaldırdıkça ağrıda şiddetlenme söz konusu olmaktadır.
Siyatik Sinir Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak belden ayağa kadar uzanan ağrı ile bilinen siyatik ağrısı, kişide kalçasından topuğa kadar çekilme hissi oluşur. Hareket etmeye bağlı olarak daha da artış gösteren ağrı siyatik sinirinin olduğu yerlerde güç kaybının oluşmasına neden olur. Ağrı eğer ki çok şiddetli hale gelirse kişide hareket kısıtlılığı meydana getirebilmektedir. Eğilme sorunu ya da dönme hareketinin zorlaşması gibi durumlar oluşabilir. Yürüme sırasında ağrının olduğu yerde ayak sürme gibi etkiler meydana gelebilmektedir.
Siyatik ağrısı belirtilerine baktığımızda kişinin genel olarak dik durmakta zorlandığını bir yana doğru eğimli durduğunu belirtebiliriz. ayaklarda ve ayak parmaklarının altında uyuşma ve karıncalanma gibi iğne batmasına benzeyen hisler meydana gelebilmektedir. Mesane ve bağırsak kontrolü sağlanamadığında idrar kaçırma gibi durumlar meydana gelebilir. Bu durum acil bir şekilde müdahale gerektirmektedir. Siyatik sinir sıkışması nedeniyle ağrı gelen bacakta önlem alınmazsa zaman içerisinde kaslarda incelme ve zayıflama ile birlikte kısalma meydana gelmektedir.
Siyatik Ağrı Nedenleri Nelerdir?
Pek çok hastalığın ortak belirtisi olarak nitelendirilen siyatik ağrı nedenlerine baktığımızda genel olarak kaymış bir fıtık diskinden kaynaklanmaktadır. Çok uzun süre hareketsiz kalmak, obezite gibi hastalıklar, ağır kaldırmak, diyabet, yaşın ilerlemesi, travma ve gebelik gibi durumlarda da siyatik ağrısı meydana gelebilmektedir. Omurga içinde tümör oluşumu, alt sırtta yer alan omurilikte daralma olması, enfeksiyon gibi durumlar da diğer sebepler arasında gösterilmektedir.
Siyatik Ağrısı Nasıl Geçer?
Genel olarak siyatik tedavisi akut ve kronik şikayetlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Eğer akut siyatik ise ağrı kesici kullanımı, yürüme ile birlikte hafif egzersizlerin yapılması, ağrının azalmsı için soğuk ve sıcak sıkıştırma paketleri kullanılabilir. Bu tarz ağrıların azalması için her ağrı kesici etkili olmaz. Bunun için doktora danışmanız gerekmektedir. Kronik siyatik tedavisi için ise bilişsel davranışçı tedavi, ağrı kesici kullanımı cerrahi uygulamalar yapılabilir. Ayrıca vücudun rahatlamasına yardımcı egzersizler de mutlaka yapılmalıdır.