Skolyoz; genel olarak küçük yaşlarda ortaya çıkan ve devamında ilerleme gösteren kişinin yaşamını zorlaştıran, omurga eğriliği olarak bilinen bir rahatsızlıktır.
Skolyoz Nedir, Ne Demek?
Omurganın sağa veya sola doğru eğilmesi ile oluşan skolyoz, omurgada meydana şekil bozukluğu ve eğrilik olarak bilinmektedir. Omurga eğriliği bir tramva, büyüme çağındaki gelişimsel bozukluklar gibi nedenlerle oluşmaktadır. Fakat genel olarak bu rahatsızlığın kesin nedenleri bilinmemektedir. Büyüme çağında ortaya çıkan skolyoz, omurganın yaklaşık olarak 10 cm üzerinde eğik olması durumudur. Normal bir omurga kemiği sırtta düz bir şekilde uzanmaktadır. Fakat eğrilik olduğunda bu düzlük sağa ya da sola doğru sapmalarla bozulur. Bu durum şekil bozukluğunu meydana getirir.
Skolyoz kalça, kürek kemikleri ve göğüs kafesinde sağa ya da sola doğru kaymalar meydana getirir ve bunun sonucunda duruş bozukluğu oluşur. Bu rahatsızlık kız çocuklarında daha fazla meydana gelir ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Erkek çocuklarda ise genel olarak okul öncesi dönemde oluşmaktadır.
Omurga Eğriliği Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Skolyoz rahatsızlığının genel olarak nedenleri bilinmemektedir. Fakat bir genelleme yapılacak olursa doğumsal bozukluklar, yapısal bozukluklar, çocuk felci ve serebral palsi gibi sinir ve kas hastalıkları, omurgada oluşan tümörler ve enfeksiyonlar, geçirilmiş olan bir tramva, duruş bozukluğu, bacak boyundaki eşitsizlik, bağ dokusu hastalıkları ve metabolik bazı hastalıklar omurga eğriliğine neden olabilmektedir.
Skolyozun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Son yıllarda birçok kişide oluşan omurga eğriliğinin erken teşhis edilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Genel olarak erken dönemde çok fazla şikayet edilebilir bir durum meydana getirmemektedir. Bu nedenle kolay fark edilemeyebilir. Skolyozun ilk belirtilerinden biri bir omuzun diğer omuzdan daha yüksekte durmasıdır. Meme bölgesinde, kürek kemiklerinde ve bel bölgesinde kıvrılmalarda görüntü bozukluğu oluşabilmektedir. Bu da belirtiler arasında yer almaktadır. Genel olarak bel ve sırt ağrısı olarak kendini gösterir. Fakat hastalık %50 civarında seyrettiğinde solunum zorluğu gibi durumlara neden olabilir.
Omurga Eğriliği Dereceleri Nelerdir?
Skolyoz hastalığı belli derecelerle ortaya çıkmaktadır. Bu derece ilerleyebilir, stabil kalabilir ya da nadiren de olsa iyileşme gösterebilir. Tanı koyulduktan sonra üst üste yapılan muayenelerde de 20 derecenin üstünde seyreden skolyozda 5 derece, 20'nin altındaki durumlarda 10 derecelik artış saptanması hastalığın ilerlediği anlamına gelmektedir. 10 yaşın altındaki çocuklarda ilerleme daha mümkündür. 30 derece üstündeki derecelerde ilerleme çok fazla saptanmaz.
Omurga Eğriliği Nasıl Düzelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Omurgada ortaya çıkan eğrilik olarak adlandırılan skolyozun tedavisi, dereceye göre farklılık göstermektedir. Eğer eğrilikle hafifse bazı fizik tedavi yöntemleri ile bu rahatsızlığın ilerlemesi durdurulabilir ve iyileşme sağlanabilir. Henüz gelişimini tamamlamamış çocuklarda hafif ve orta dereceli omurga eğriliğinde korse kullanılabilir. Korseler rahatsızlığın ilerlemesini engelleme konusunda etkili olabilmektedir. Tedaviden ziyade daha çok ilerlemeyi engellemek için kullanılmaktadır. Eğer ki ileri derecedeyse tedavi cerrahi bir yöntem ile gerçekleşmektedir.