İçerisinde laktoz bulunana süt, vücut tarafından sindirildiği sırada ince bağırsağın yetersiz laktoz üretmesine bağlı olarak, süt ile alınan laktozun sindirilememesi gaz problemlerine yol açabilir. Süt gaz yapar mı sorusuna yanıt vereceğimiz bu yazımızda aynı zamanda yapmaması için ne yapılmalı ve sütün gazı nasıl alınır sorularına da yantı bulacağız.
Süt Gaz Yapar mı?
Laktoz içeren sütlerin içilmesi sonrasında vücuda laktoz girmektedir. Süt içerisine laktoz, imce bağırsak tarafından laktoz üretimi olmadığı zaman işlenmemiş olarak vücuda alınır. Bu kalın bağırsakta yer alan bakteriler ile iletişime geçmesine neden olur. Bu etkileşim başta gaz olmak üzere, şişkinlik, bulantı ya da ishal meydana getirmektedir. Yani süt gaz yapıyor mu derseniz bunun cevabı evet olacaktır.
Hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça besleyici olan süt ve beraberinde sütten elde edilen diğer ürünler gaz, kabızlık ve birtakım sindirim sorunlarına yol açabilmektedir. Bundan dolayı sütün gaz yapıcı özelliği bilinmeli ve aşırı tüketim sağlanmamalıdır. Eğer bu tarz ürünlere karşı intoleransınız varsa da bunların yerine geçebilecek besinleri tüketiniz.
Sütün Gaz Yapmaması İçin Ne Yapmalı?
Yeterli ve doğru şekilde tüketilen süt, vücut için oldukça faydalıdır. Eğer fazla tüketilirse vücutta gaz meydana getirmektedir. Sütün gazma yapmaması için aşırı tüketilmemesi gerekir. Bunlarla birlikte laktozsuz süt ve yağsız sütler tercih edilmelidir. Laktozsuz süt gaz yapar mı diye baktığımızda bu, şişkinlik ya da gaz problemi meydana getirmediğini net bir şekilde belirtebiliriz. Eğer ki süt midenizi şişiriyorsa ve içince rahatsız ediyorsa kakao ve zencefil karıştırılarak tüketilmesi gaz yapıcı etkiyi gidermektedir.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan biri lohusalıkta süt gaz yapar mı sorusudur. Eğer ki annenin laktoz alerjisi yoksa emzirirken içebilir. Fakat süt bebekte gaz sorunu meydana getirebilir. Çünkü içerisindeki laktoz bebeğin sindirim sistemi tarafından sindirilemeyebilir. Bundan dolayı emzirme döneminde annelerin laktozsuz süt içmesi önerilir.
Sütün Gazı Nasıl Alınır?
Bazı kişiler süt tüketimi mide kramplarına ve gaz sancılarına neden olmaktadır. Özellikle laktoz alerjisi söz konusu ise bu kaçınılmazdır. Sütün gaz yapması nasıl önlenir diye cevaplayacak olursak eğer, sütü tüketmeden önce içerisine yaklaşık olarak yarım çay kaşığı kadar kakao ilave ediniz. Kakao laktaz enziminin salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Laktoz intoleransı olan kişiler bu konuda oldukça dikkatli olması gerekmektedir.
Anne Sütünün Gaz Yapmaması İçin Ne Yapılmalı?
Eğer ki bebeğinizde gaz sancıları meydana geliyorsa ve yalnız anne sütü ile besleniyorsa, sizin beslenmeye dikkat etmeniz gerekir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanmalı, D vitamini almalı, yemekleri yavaş yemeli ve güzelce çiğnemelidirler. Anne sütüne gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalısınız. Lahana, kereviz ve karnabahar gibi sebzeleri pişirerek tüketiniz. Tahıllar ve baklagiller gaz yapabilir. bu besinle haşlayıp suyunu süzmelisiniz. Kafeinli besinleri tüketmeyiniz. Ayrıca inek sütü de gaz yapabilmektedir.