Tıp dilinde hipotansiyon olarak bilinen düşük tansiyon, kan basıncının 90/60'tan daha az olduğu durumlar için kullanılan bir ifadedir. Tansiyon düşmesi birden fazla nedene bağlı olarak gelişebilir. Tansiyon neden düşer, ne iyi gelir, belirtileri ve nedenleri nelerdir öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.
Tansiyon Düşmesi Belirtileri Nelerdir?
Kan basıncı değerlerinin hesaplanması ile saptanan tansiyon düşmesi, vücutta birtakım semptomlar ile kendini göstermektedir. Genel olarak kan basıncı değerinin 9 / 6'nın aşağısında olması düşük tansiyon olarak tanımlanır. Tansiyon asıl olarak kalbin aktif aşaması ve istirahat sırasında damarlarda oluşturduğu basınç değeridir. Bu basınç düşük olduğunda düşük tansiyon söz konusu olur. Tansiyon düşüklüğü belirtisi ise şu şekildedir:
- Bulanık görme söz konusu olur. Günlük hayatta her birimizin başına gelen aniden gözün kararması ya da görme yetisinin bulanıklaşması tansiyon düşüklüğünü gösterir.
- Baş dönmesi, en sık görülen belirtilerden bir diğeridir. Herhangi bir rahatsızlığın yokken başınız dönüyorsa eğer tansiyonunuz düşmüş olabilir.
- Eğer ki sık sık hipotansiyon sorunu yaşıyorsanız, damarlardaki kan basıncı vücut için yeterli değil anlamına gelir. Buna bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik görülür. Tansiyon düşüklüğü baş ağrısı yapar mı diye baktığımızda halsizlikle birlikte görülebilmektedir.
- Mide bulantısı ve kusma tansiyonun düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan semptomlardan bir diğeridir.
- Susuz kaldığınızda ya da aniden vücudunuzda bol miktarda sıvı kaybı gerçekleştiğinde tansiyon düşüklüğü meydana gelir. Kendinizi susuz hissediyorsanız tansiyonunuz da düşük olabilir.
- Soğuk ve soluk cilt, kan basıncının yetersiz olması nedeniyle kanın damarlarınızda yeterince dolaşamamasını gösterir. Bundan dolayı tansiyon düştüğü zaman cilt soluklaşır.
- Hızlı nefes alıp verme söz konusu olabilir. Kan basıncı yetersiz olduğu zaman, beyin kanın yeterli şekilde vücutta dolaşması için kalbe sinyal gönderir ve bu da nefes alıp vermeyi hızlandırır. Kan ile taşınan oksijenin vücuda yeterli şekilde dağılması için farkında olmadan hızlı bir şekilde nefes alıp vermeye başlamış olabilirsiniz. Ayrıca kalp atışımız da oldukça hızlanır.
- Kalp ritminin hızlanması, hızlı nefes alıp verme vücudun soğuk terlemesine neden olur.
- Tansiyon düşmesi durumunda konsantrasyon eksikliği söz konusu olur. Vücut böyle bir durumda bazı görevlerini yerine getirmekte zorlanır. Bu da ilk olarak konsantrasyon eksikliği oluşturur.
- Eğer tansiyondaki düşme ani bir şekilde gelişiyorsa baş dönmesi ve mide bulantısı yanı sıra bayılma da söz konusu olabilir.
Bahsetmiş olduğumuz semptomlar tansiyon düşüklüğü belirtisine işaret eder ve bunun için mutlaka bir doktora gitmelisiniz.
Tansiyon Düşmesi Neden Olur?
Bahsettiğimiz üzere tansiyonun düşmesi demek, damarlardaki kan basıncının düşmesidir. Tansiyon neden düşer diye bakacak olursa;
- Vücudun susuz kalması sonucunda gelişebilir. Vücudun fazla sıvı kaybetmesi ve bunun yerine koyulamaması dehidratasyona sebep olur ve bu da tansiyonun düşmesine sebep olur.
- Gebelik döneminde dolaşım sisteminde görülen hızlı genişleme, kan basınıcı düşürü. Bu oldukça normaldir. Genel olarak doğum sonrasında tansiyon düzelmektedir.
- Bazı kalp rahatsızlıkları tansiyonu direkt olarak etkileyebilir. Kalp hızının düşük olması, kalp yetmezliği, kalp kapaçık hastalığı, kalp krizi gibi durumlar sonrasında kalbin damarlarda yeteri kadar basınç uygulayarak kadar kan pompalayamamasına ve beraberinde tansiyonun düşmesine neden olur.
- Hormonal sebeplerden ötürü düşü görülebilir. Böbrek üstü bez yetmezliği, kan şekerinin düşmesi gibi bazı endokrin hastalıklara bağlı olarak meydana gelebilir.
- Ağır bir yaralanma sonrasında görülen kan kaybı, tansiyonda düşüşe neden olabilir.
- Ağır bir enfeksiyon sonrasında, vücuttaki zararlı mikroorganizmalar kana geçer ve septik şoka neden olurlar. Septik şok düşük tansiyona ve beraberinde ateş gibi semptomlar oluşturur.
- Kişinin alerjisi olan bir şeye maruz kalması sonrasında meydana gelen anafilaksi hipotansiyona neden olabilir.
- Demir, folat ve B12 gibi vitamin ve minerallerin eksikliği anemiye neden olacağından tansiyonun düşmesine sebebiyet verebilir.
- Kullanılan bazı ilaçlar ya da genetik yatkınlık da aynı şekilde bu duruma neden olabilir.
Görüldüğü üzere tansiyonun düşmesine neden olan pek çok durum vardır. Tansiyon kaça düşerse ölüm olur diye soracak olursanız septik şoklar sonrasında ya da aşırı kan kaybı gibi durumlarda bu tarz bir durum görülebilir.
Tansiyon Düşmesine Ne İyi Gelir?
Eğer tansiyonunuz düştüyse havuç suyu içebilir. İçeriğindeki potasyım sayesinde kan akışını düzenleyen bu içecek faydalı olabilmektedir. Ani tansiyon düşmesi belirtileri yaşıyorsanız tuzlu ayran içebilirsiniz. Oldukça bilinen bir yöntemdir. Kronik tansiyon düşüklüğünde tedavi amacı ile kullanılmaz. Fakat aniden meydana geldiğinde içilebilir. Ispanak, badem sütü, uskumru balığı, zeytinyağı gibi besinler tansiyon düşüklüğüne bitkisel çözüm olarak faydalı yiyeceklerdir.
Tansiyon Düştüğünde Ne Yapılmalı?
Eğer ki tansiyonunuz düşükse kan basıncını artıran besinler tüketiniz. Düz bir zemine yatıp, ayaklar ve bacaklar bir sandale üzerine ya da yüksek yere koyulmalıdır. Bu şekilde kanın bacaklardan kalbe ve beyne iletilmesini sağlayabilirsiniz. Yeterli oranda su tüketiniz. Eğer ki sık sık bu durumu yaşıyorsanız mutlaka doktora gidiniz. Çünkü başka bir hastalığın nedeni olabilir.