Taşikardi; kalp çarpıntısı olarak da adlandırılan, kalbin dinlenme halindeyken bile normalden daha hızlı atması sonucunda ortaya çıkan bir ritim bozukluğu olarak nitelendirilen hastalıktır.
Taşikardi Nedir, Ne Demek?
Kalp atışının vücut aktif değilken bile normalden daha fazla atması ve çarpıntı meydana getirmesi olarak nitelendirilen taşikardi; önemli bir kalp rahatsızlığıdır. Vücuda kan pompalayan ve diğer organların beslenmesine, kişinin hayatının devam etmesine etki eden kalp en önemli organlarımızdan bir tanesidir. Egzersiz, stres, birtakım travmalar ya da hastalıklara karşı kalbin fizyolojik açıdan tepki vermesi ve daha hızlı atması normal karşılanmaktadır. Bu tarz doğal durumlarda kalbin sağ kulağında bulunan sinüs noktasından daha hızlı elektrik sinyallerinin gönderilmesi durumu söz konusu olmaktadır. Bu tarz durumlarda kalp hızlı atar fakat ritim bozukluğu gibi bir durum yoktur. Taşikardi de tam tersi olarak ritim bozukluğu durumu mevcuttur.
Kalbin dinlenmesi sırasında alt ve üst odacıklarında ya da her ikisinin aynı anda normalde hızlı atması taşikardi olarak nitelendirilir. Bu durum gerçekleştiğinde kalp daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu durumun devam etmesi vücutta oksijen yetersizliğine bağlı olarak bazı hücrelerin ölmesine ve bunun sonucunda kalp krizinin gerçekleşmesine neden olmaktadır. İstirahat halindeki kalbin dakikada 100'den fazla atması durumuna verilen ad olarak nitelendirilir. Bu hastalığın altında yatan nedene bağlı olarak oluşan risk büyümektedir. Bazı durumlarda inme, kalp krizi ya da ani kalp durması gibi etkiler meydana getirebilmektedir.
Taşikardi Sebepleri Nelerdir? Neden Olur?
Normal bir kalp dakika yaklaşık olarak 60-100 arasında atmaktadır. Kalp dokusunda meydana gelen bir anormallik sonucunda oluşan elektrik sinyallerinin çok hızlı olması çarpıntıya neden olmaktadır. Bu da verimli kan pompalanmamasına neden olur. Bu durum hem kalbin kendisine hem de vücudun tamamına daha az kan pompalanmasına neden olur. Taşikardi hastalığının bazı zamanlarda kesin nedenleri saptanmamaktadır. Fakat sayılabilecek nedenler şu şekilde belirtilebilir:
- Birtakım ilaçlara karşı vücudun ve kabin tepki vermesi,
- Doğuştan gelen kalpteki anormal değişiklikler,
- Normalden çok fazla alkol tüketiminin sağlanması,
- Vücutta bağımlılık meydana getiren kokain gibi uyuşturucu maddelerinin kullanılması,
- Kalp yetmezliğinin olması,
- Kalp elektrolitlerinde dengesizlik olması,
- Kalpte tümör olması,
- Kalp kası hastalığı,
- Tiroid hastalığının olması,
- Sigara kullanımı,
- Birtakım akciğer hastalıkları,
gibi durumlar taşikardinin nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Taşikardi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Kalp çarpıntısı olarak betimlenen taşikardi organların oksijensiz kalmasına ve buna bağlı olarak birtakım riskli durumların oluşmasına neden olabilir. Bu hastalığın belirtileri arasında baş dönmesi, nefes darlığı, kalp atışlarını hisseder duruma gelmek, nabzın çok fazla yükselmesi, göğüs ağrısına bağlı olarak göğüste rahatsızlık hissinin oluşması ve bayılma olarak sayılabilir. Eğer ki bu tarz durumlar söz konusu ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Taşikardi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu rahatsızlıkta doğru tedavi hastalığın kaynağını bulmak ile gerçeklemektedir. Uygulanacak tedaviler kap atışlarının kontrol altına alınmasına yönelik olacaktır. Taşikardi sıklığını azaltmak ve birtakım komplikasyonların oluşmasını önlemeye yönelik uygulamalar önerilmektedir. Bazı durumlarda hastalığın nedenini ortadan kaldırmak tedavi için yeterli olmaktadır. Bazılarında ise vagal manevra, birtakım ilaçlar, kardiyoversiyon, defibrilasyon gibi farklı yöntemler uygulanmaktadır.