Tere; karaciğerin temizlenmesine yardımcı olan, turpgiller familyasına ait ve insan sağlığı için pek çok faydası bulunan bir bitkidir.
Tere Nedir, Ne Demek?
Genel olarak salatalarda kullanılan tere; içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran, yağ yakımını hızlandıran ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudun kısa süre içerisinde toparlanmasına destek olan bir bitkidir. Çok eski zamanlarda ilk keşfedildiği yıllarda alternatif tıp alanında bazı hastalıkların iyileştirilmesi için kullanılmış olan bir ot, ödem atmaya yardımcı olan bir bitkidir. Güçlü söktürücü etkisinin olması nedeniyle hamile kadınlar tarafından kullanılması sakıncalı bulunmaktadır.
Tere yüksek oranda, protein, kalsiyum, potasyum, demir, karbonhidrat ve demir içeren bir bitki türüdür.
Vücuttaki serbest radikallerin ölmesine yardımcı olan tere, kansere karşı koruyucu bir etki sunmaktadır. İçerisinde C ve E vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır. Kolesterol düşürücü etkisi bulunan bu sebze, aynı zamanda yaşlanmayı geciktirici bir etki de meydana getirmektedir. Solunum yollarının düzenlenmesi, bağırsak ve mide sağlığının korunması açısından oldukça faydalı etkiler sunabilmektedir. Metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştıran tere, insan vücudu için oldukça faydalı bir ot özelliği taşımaktadır.
Tere Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
Alternatif tıpta tere, astım, öksürük, anemi, kabızlık ve öksürük gibi hastalıkların iyileştirilmesi konusunda etkili olmaktadır. Boğaz ağrısı ve balgam gibi rahatsızlıklar için bal ile karıştırılarak tüketilmesi oldukça faydalı olmaktadır. Solunum yollarını iyileştirici etkisi akciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine katkı sağlar. C vitamini eksikliğinin giderilmesine katkı sağlayan bu bitki bağışıklığı güçlenmesine katkı sağlar. İçerisinde bulunan demir bağırsaklar tarafından kolay bir şekilde emilmektedir. Bu da vücutta demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Sindirim sistemi için faydalı olan tere, kabızlık veya ishal sonucunda kalın bağırsakta meydana gelebilecek olan tahrişin giderilmesine yardımcı olur. İçerisinde faydalı yağ asitleri yer almaktadır. Önemli bir antioksidan kaynağı olan bu bitki vücuttaki toksin maddelerin temizlenmesini sağlar. Adet döngüsünün düzenlenmesine etki sağlayan bu bitki, anne sütünün artmasına da destek verir. bunların yanı sıra cilt için de faydaları bulunmaktadır. Ciltteki tahrişin giderilmesi için etkilidir.
Tere Neye İyi Gelir?
Kalp rahatsızlıklarının oluşmasına zemin hazırlayan kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan tere, kalp sağlığının korunmasına katkı sağlamaktadır. İçerisinde yer alan kalsiyum sayesinde kemik sağlığının iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kemik yoğunluğunun korunmasını da sağlamaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengin olduğu için soğuk algınlığı problemlerinin giderilmesini sağlar. Serbest radikalleri hücre hasarı meydana getirmesini engelleyerek kronik hastalıkların oluşmasını önlemeye destek olur. Göz sağlığının iyileşmesi, immün sistemin gelişmesi, diyabetin tedavi edilmesi gibi etkileri de bulunmaktadır.
Terenin Zararları ve Yan etkileri Nelerdir?
Vücut için pek çok faydası bulunan terenin zararları ya da yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat hamile kadınlar tüketmemelidir. Emziren anneler, kronik hastalar, ilaç kullananlar kullanım öncesin doktorlarından bilgi almalıdır. Eğer sigara içen biriyseniz ya da bıraktıysanız vücudunuzun toparlanması için bu bitkiyi tüketebilirsiniz.