Bademcik iltihabı olarak nitelendirebileceğimiz tonsillit, virüs ya da bakteri sonucu enfeksiyon meydana gelmesi ile oluşan bir rahatsızlıktır.
Tonsillit Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Bademciklerin bir ya da aynı anda iki tarafının şişmesi anlamına gelen tonsillit, çoğu zaman çocuklarda görülse de aynı zamanda yetişkinlerde ve yaşlı bireylerde de meydana gelebilmektedir. Ateş, boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu gibi belirtiler ile kendini gösteren bu rahatsızlık günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Bademcikler bağışıklık sistemimizin en önemli bölümleridir ve vücudun ilk savunma yeridir. Bakteri ya da virüsler öncelikle bademcikler tarafından tutulur ve vücuda girmesi engellenir.
Genel olarak tonsilit nedenlerine baktığımızda soğuk algınlığının yanı sıra virüs ve bakteri kaynaklı olabileceğini belirtebilir. Bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine neden olan bu virüsler vücuda girdikten kısa süre sonrasında ateş gibi belirtiler ile kendini göstererek kişinin hastalanmasına sebebiyet vermektedir. Genel olarak tonsillit 7-10 gün içerisinde iyileşme göstermektedir. Çocuklarda ve bebeklerde sıklık görülmektedir. Mikrop, bakteri ve virüslere karşı her yaşta insanın bağışıklığının güçlü olması gerekmektedir.
Tonsillit Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?
Ortaya çıkan semptomlara ve iyileşmesi sürecine göre tonsilit çeşitleri bulunmaktadır. Hangi tip tonsillit olduğu belirlendiği zaman tedavi imkanı ve etkisi de kolaylaşmaktadır. Tiplerine baktığımız zamanda ilk olarak akut tonsilliti sayabilir. Bu rahatsızlıkta belirtiler yaklaşık olarak 3-4 gün boyunca devam eder. Bunun yanı sıra bu süre yaklaşık olarak 2 haftaya kadar uzayabilmektedir. Bir başka çeşidi rekürren tonsillittir. Bu durum bir kişinin 1 yıl içerisinde birden fazla kez akut tonsillit yaşaması olarak nitelendirilmektedir. Son olarak bir çeşidi daha yer almaktadır. Bu kronik tonsillittir. Kronik çeşidi akuttan daha uzun sürmektedir. Kronik olarak boğaz ağrısı, ağız kokusu ve boyunda lenf bezlerinin düğümlerinin olması gibi semptomlar ile kendini göstermektedir.
Genel olarak tonsillit belirtilerine baktığımızda yüksek ateş, boğaz ağrısı, bademciklerin kızarması ve şişmesi, boğaz kaşıntısı, yutma güçlüğü, yutkunmada zorluk, titreme, öksürük, ses kısıklığı, geniz akıntısı, boyun tutulması, baş ağrısı gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Ayrıca henüz konuşamayan çocuklarda yutkunma zorluğuna bağlı olarak salya oluşması, iştahsızlık, yemek yememe ve huzursuzluk oluşması meydana gelebilmektedir.
Tonsillite Ne İyi Gelir?
Evde uygulayacağınız birtakım yöntemler tek taraflı tonsilit ya da iki taraflı iltihaplanma gibi rahatsızlıkların giderilmesi, iyileştirilmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Evde istirahat etmek, bulunulan ortamı ve havayı nemlendirmek, çok sıcak olmayan ılık yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, bol su tüketmek, tuzlu su ile gargara yapmak, pastil kullanmak faydalı olabilmektedir. Boğazda tahriş etkisi meydana getirebilecek durumlarda kaçınmak gerekmektedir. Bunlara örnek olarak sigara kullanımı, alkol tüketimi gösterilebilmektedir.
Tonsillit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu rahatsızlığın tedavisi için öncelikle doktor muayenesi ile çeşidinin belirlenmesi gerekmektedir. Eğer ki virüs kaynaklıysa antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır. Eğer ki hastalık ciddi boyutta değilse ilaçsız tedavi uygulanabilir. Eğer ki ateş çok yüksekse ya da belirtilerde bir ya da birden fazlası aşırı şekilde görülüyorsa ortaya çıkan semptomların giderilmesine yönelik tonsillit tedavisi uygulanabilir.