Kanımızda bulunan, yaşamamız ve enerji üretebilmemiz için önem taşıyan yağ türüne trigliserid denir.
Trigliserid Yüksekliği Nedir, Ne Demek?
Sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürebilmemiz için kanımızda belirli bir miktarda bu yağ çeşidi bulunmak zorundadır. Kanımızda bulunan bu yağın seviyesini kan testi ile tespit edebiliriz. Trigliserid oranı normalin üzerinde olması durumuna trigliserid yüksekliği yani hipertrigliseridemi denmektedir. Trigliserid değerinin seviye değerleri şu şekildedir:
- 150 mg/dl ve altı normal Seviye
- 150 mg/dl 199 mg/dl sınır Seviye
- 200 mg/dl ve üstü yüksek Seviye
- 500 mg/dl ve üstü aşırı yüksek seviye
Belirtilen değerlerin normal seviyelerde olması gerekmektedir. Aşırı yükseldiğinde birtakım kötü sonuçlara neden olabilmektedir.
Trigliserid Değeri Neden Yükselir?
Yaşamımız ilerledikçe vücudumuzda birtakım şeyler değişir. Bazen kendini yeniler, bazen ise yenileyemez hale gelir. Bu durum trigliserid yükselmesinin başlıca nedenleri arasında gösterilebilir. Diğer etken olasılığı yüksek sebepler ise şunlardır;
- Yüksek tansiyon ve yüksek tansiyona bağlı kalp yetmezliği
- Kalp yetmezliği
- Çeşitli böbrek rahatsızlıkları
- Çeşitli karaciğer hastalıkları
- Akut hepatit
- Teşhisi konmamış şeker hastalığı ve diyabet
- Hipotiroidizm
- Cushing Sendromu
- Lipodistrofiler
- Akromegali
Polistik Over Sendromu olarak belirtiler gösterebilir. Aslında trigliserid yüksekliği durumunun başka birçok nedeni vardır. Bunlar çevresel ya da genetik faktörler olabilir. Genetik faktörler; ailede görülen yüksek trigliserid yani hipertrigliseridemi, alışılmış lipoprotein lipaz eksikliği ve 3. ve 5. tip hipertrigliseridemi, ailede görülen disbetalipoproteinemidir.
Hipertrigliseridemi Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?
- Gebelik dönemine bağlı kandaki yağ oranının artması
- Obezite yani aşırı kilolu olma durumu, kolesterol ve şeker dengesini ayarlamakta zorlandığı için kandaki yağ oranında artış görülür.
- Sigara tüketimi bu durumu tetikleyen etkenler arasında yerini alır.
- Spor ve egzersizden kaçınmak hareketsiz, rutin bir hayat sürmek,
- Alkol tüketimi kandaki yağ emilimini engeller ve trigliserid yüksekliğine neden olur.
- Bir anda çok yemek yemek, düzensiz beslenmek, normalden fazla yemek ve gece yemeleri kandaki yağ oranını arttırıcı etkenler arasındadır.
Trigliserid Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir?
Trigliserid yükseldiğinde başlıca bir belirti vermek ve siz rutin kan testlerinizde bu durumu görebilirsiniz. Fakat bu yağ oranı, Aşırı Yüksek seviyenin (500 mg/dl) üzerine çıktığı zaman birtakım belirtiler gösterir. Bunlar;
- Pankreasta görülen iltihaplanmalar ortaya çıkabilir.
- Dizlerde ve dirseklerde görülen nodüllere neden olabilir.
- Baş ağrısı gibi belirtilere yol açabilir.
Trigliserid Yüksekliği Nasıl Düşürülür?
Düzenli Beslenmek; Beslenmenin hayatımızdaki yeri çok büyüktür. Yaptığımız işte enerji elde edebilmek için, düşünebilmek ve en önemlisi hayatta kalabilmek için bir şeyler yemek zorundayız. Fakat gelişen çağda artık hazır yemekler ve abur cubur dediğimiz besin çeşitleri türedikçe beslenmemizde birtakım bozulmalar oluyor ve bu durum başta trigliserid yüksekliği olmak üzere bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden bir doktordan aldığınız ya da kendi hazırlayacağınız sağlıklı beslenme listesi ile düzenli beslenmeniz gerekir. Egzersiz Yapmak; Hareketsiz ve durağan bir yaşamın içinden çıkıp hareketli bir yaşam planı çizmelisiniz. Çünkü vücudumuz ve anatomimiz hareketli olmaya programlanmıştır. Biz ne kadar çok hareketsiz kalırsak hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz. İlaç Tedavisi; Bu tedavi genellikle aşırı seviye (500 mg/dl) olan hastalar için önerilir. Kan testi yapıldıktan sonra. Doktor kontrolünde gerekli ilaçlara başlanır.
Trigliserid yüksekliği birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunu önlemek ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için sizler için hazırladığımız önerileri uygulamak faydalı olacaktır.