K ve A vitamini açısından zengin olan turşu faydaları bakımından oldukça tercih edilen, lahana, havuç, karnabahar, patlıcan, biber ve kavun gibi pek çok besinden yapılan bir yiyecektir.
Turşunun Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Yüksek miktarda lif barındıran turşu tüketildiği zaman midede tokluk hissi meydana getirmektedir. Vücutta insülin salınımı meydana getirirken aynı zamanda kan şekeri kontrolünün sağlanmasını gerçekleştirmektedir. Bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. İçerisinde probiyotik bakteriler yer almaktadır. Bu etkileri sayesinde sindirim sisteminin daha dengeli çalışmasını ve aktif olmasını sağlamaktadır.
K vitamini açısından zengin olan turşu kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır. Kemiklerde kalsiyum emiliminin gerçekleşmesini sağlar. Böylece kalsiyumun arterlerde birikmesini önler. Böylece kalp sağlığının iyileşmesine katkı sağlar. Kemiklerde kalsiyum birikmesini sağlayarak kemiklerin güçlenmesine destek olur. Turşunun faydaları arasında içerisinde yer alan asetik asit sayesinde vücutta yağ depolanmasının önlenmesini sağlar. Metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcı olan bu besin aynı zamanda kabızlığın giderilmesine katkı sağlamaktadır. Düşük kalorili olması sayesinde diyet yapan kişilerin kilo vermesini kolaylaştırmaktadır.
A vitamini açısından zengin olan bu besin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlarken aynı zamanda göz şikayetlerinin önlenmesine de destek olur. Kemik erimesinin önlenmesini sağlarken aynı zamanda kas kramplarının önlenmesine de yardımcı olur. Gebeliğin ilk zamanlarında görülen mide bulantısını önlemek için faydalıdır.
Turşunun Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Turşunun kendisi ve suyu tuzlu ve asitli olduğu için aşırı tüketilmemesi gerekmektedir. Aşırı tüketilmesi vücutta birtakım yan etkiler meydana getirebilmektedir. Gereğinden fazla tüketildiği zaman tansiyon hastalıklarına sebebiyet verebilmektedir. bununla birlikte böbrekte taş oluşmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca vücutta farklı hasarlara da neden olabilir. Mide ya da bağırsakta meydana gelen ülser problemlerinin tetiklenmesine neden olabilir. Bununla birlikte mide ve sindirim sorunlarına neden olabilmektedir. Tansiyon, böbrek, mide sorunu yaşayan kişiler, turşu ve turşu suyu tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir rahatsızlığınız olmasa bile aşırı tüketimden kaçınmanız gerekmektedir. Turşunun yan etkileri çoğu zaman aşırı tüketim sonucunda meydana gelir.
Turşu Yapılışı Nasıl Olur?
Evde basit bir şekilde turşu yapımı için öncelikle uygun bir kap seçmeniz gerekmektedir. Eğer fazla yapmak istiyorsanız en az 2-2,5 kilo kadar sebzeye ve 5 litre suya ihtiyacınız vardır. Turşusunu yapmak istediğiniz sebzeleri ve meyveleri mevsiminde almanız gerekmektedir. Turşunun suyu içme suyu şeklinde olmalıdır. Bu şekilde turşunun suyunu da rahat bir şekilde içebilirsiniz. İçme suyu ile hazırladığınız turşu musluk suyuna göre daha geç bozulmaktadır. Tarifi uygularken kaya tuzunun kullanılması tavsiye edilmektedir. 1 litre su için yaklaşık olarak yarım su bardağı kaya tuzu ölçüsü kullanılır. Turşu limonla mı sirkeyle mi yapılır sorusu damak zevkine göre değişir. Genel olarak sirke kullanımı sağlanmaktadır. Turşu kabının dibine ya da aralara yaklaşık olarak 8 adet nohut yerleştiriniz. Turşuyu kurmak için sebzeleri güzelce yıkayınız. Dilerseniz haşlayabilirsiniz. Sap kısımlarını kullanmayınız ve malzemelerde çürük olmamasına dikkat ediniz. Sebzeleri aralarda boşluk kalmayacak şekilde kaba doldurunuz. Daha sonra üzerine ek malzemeler salamura edilen suyu ekleyiniz. İki, üç hafta içerisinde turşu hazır hale gelmektedir.
Turşunun Sert Olması İçin Ne Yapılır?
Kullanılan her malzeme turşunun sertliğini etkilemektedir. Uygun ölçüde tuz, sirke kullanırsanız, taze meyve ve sebzelerden yararlanırsanız ve gerekli şekilde muhafaza edip olmasını beklerseniz kütür kütür turşu yapabilirsiniz. Kullanılan malzemelerin bozulmaya yakın olmaması gerekir. Taze olması gerekir. Ayrıca turşunun sert olması için kaya tuzu ve içme suyu kullanımı da önemlidir.