Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei isimli bir virüsün ciltte meydana getirdiği rahatsızlık olarak nitelendirilen, dünya üzerinde pek çok kişide meydana gelen ve genel olarak sonbahar kış aylarında rastlanılan hastalıktır.
Uyuz Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?
Uyuz böceğinin cilt üzerine yumurtalar bırakması sonucunda meydana gelen bu hastalık, döküntülerle meydana gelen, toplu yaşam alanlarında sıkça rastlanılan parazitli hastalıktır. Tedavisi çok mümkün olmayan ve mikroskobik canlılar olarak belirtilen uyuz böcekleri insan derisinde aylarca yaşayabilmektedir. Cilt yüzeyinde çoğalarak deri altına nüfuz eden bu canlılar buralara yumurtalarını bırakarak kaşıntı ve kırmızı döküntülü bir cilt oluşumuna neden olurlar.
Uyuz hastalığı; kadın, erkek ayrımı yapmaksızın her ırkta, etnik kökende ve genel olarak kalabalık yaşam alanlarında ortaya çıkmaktadır.
Uyuz hastalığı geceleri kaşıntının artması ile kendini gösterir. Kaşıntı ile birlikte döküntüler meydana gelir ve aynı zamanda kızarmalar başlar. Kaşıntının artmasına bağlı olarak deride enfekte yaralar meydana gelmektedir. Bilek, direk, koltuk altı, penis, meme, kalça ve parmak arası gibi bölgelerde ilk olarak ortaya çıkmaktadır. Genel kaşıntı yerleri buralardır. Bebeklerde, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ve çok yaşlı kişilerde yüzde, kafada, boyunda, ellerde ve ayak tabanlarında kaşıntılar meydana gelebilmektedir.
Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın belirtileri hemen ortaya çıkabileceği gibi belli bir zaman dilimi içerisinde de oluşabilir. Gece saatlerinde meydana gelen şiddetli kaşıntı bu hastalığın ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilebilir. Sivilce benzeri kırmızı kabarcıklar, döküntüler ve yaralar şeklinde kendini belli etmektedir. Uyuz hastalığına maruz kalmış kişilerin cildine eğer ki dişi uyuz böceği bulaşmışsa deri altına nüfuz ettiğini gösteren minik oyuklar gözükebilmektedir. Yoğun bir şekilde kaşıntı meydana getiren bu hastalık zaman içerisinde diğer cilt problemlerinin oluşmasına neden olabilmektedir.
Uyuz Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bulaşır?
Bilinenin aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan değil daha çok uyuz olan bir kişi ile doğrudan temas şeklinde bulaşmaktadır. Aynı kıyafeti giymek, aynı havluyu ve aynı yatağı kullanmak gibi eylemler hastalığın bulaşmasına neden olabilmektedir. Genel olarak insanların çok olduğu bölgelerde görülmektedir. Yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin her insana bulaşabilmektedir. Temiz olmayan ve kalabalık yerlerden uzak durulmalı ve mümkün olduğunda buralarda yaşam sağlanmamalıdır.
Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalığın tedavisin daha çok krem ve losyon gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Sadece uyuz hastalığı olan kişinin değil hastanın yakınlarının da tedavi edilmesi gerekmektedir. Hastanın yatak örtüleri ve kullandığı eşyalar sıcak su ile yıkanmalı ve fön makinesi ile kurutulmalıdır. Ardından bu eşyaların bir torbaya konulması ve 72 saat boyunca burada ağzı kapalı bir şekilde durması gerekmektedir. Bu süreç parazitlerin ölmesi için yeterlidir. Uyuz akarları insan vücudu haricinde 72 saatten fazla yaşayamamaktadır. Doktorun verdiği ilaçlar zamanında ve önerilen miktarda kullanılmalıdır. Bazı tedavi aşamalarında doktorlar sadece krem ya da losyon değil aynı zamanda ağız yoluyla alınan ilaçları da verebilmektedir.