Vişne suyu; yaz aylarında serinletici etkisi ile sıklıkla tüketilen, içeriğinde yer alan fitokimyasallar, antioksidanlar ve C vitamini sayesinde sağlık için pek çok fayda sağlayan bir meyve suyudur.
Vişne Suyu Nasıl Yapılır?
Oldukça lezzetli ve vitaminli bir vişne suyu tarifi için gerekli olan malzemeler; yarım kilo vişne, 7 su bardağı su ve 5-6 yemek kaşığı toz şeker gereklidir. Öncelikle bir tencereye vişne ve suyu koyup 15 dakika kaynatınız. Vişneler bu işlem sonrasında rengini verir ve haşlanır. Daha sonra içerisine şeker ilave ediniz ve yaklaşık olarak 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatınız. Bir kenarda soğumasını bekleyiniz. Soğuduktan sonra süzerek içime hazır hale getirebilirsiniz. Yaz aylarında buzdolabına koyarak soğuk soğuk tüketebilirsiniz.
Vişne Suyu Faydaları Nelerdir?
Vücut direncinin artmasını sağlayan vişne suyu, böbrek üst bezlerin çalışmasını destekler. yorgun zamanlarda vücuda enerji sağlamak amacı ile tüketilebilir. Vücuttaki toksin maddelerin temizlenmesini sağlayan vişne suyu, zararlı maddelerin yok edilmesini sağlar. Arınma etkisi meydana getirir ve enfeksiyon, mikrop önleyici etki oluşturur.
Lif oranı yüksek olan vişne suyu bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık gibi sorunlar için etkili olur. Yemeklerin sindirimini kolaylaştırır ve sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar. Kalp Hastalıklarının önlenmesini sağlayan bu içecek kan akışını düzenler. Damar içini temizler ve damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi gibi durumları giderir. İdrar yolu ve solunum yolu enfeksiyonlarında da oldukça etkilidir.
Sinir hücrelerinin yatıştırılmasını sağlar. İçerisinde bulunan A, C ve E vitaminleri sayesinde uyarıcı etki meydana getirir. Böylece stres ve uyku bozukluğu giderir. Saçların güçlenmesini sağlar ve hücre yenileyici etki oluşturur. Vişne suyu erkeklerde ne işe yarar diye özellikle bakacak olursak aynı etkileri gösterdiğini belirtebiliriz. Genel olarak faydaları vücutta bu şekildedir.
Vişne Suyu Zararları Nelerdir?
Diürteik bir etkiye sahip olan vişne suyu aşırı tüketildiği zaman mide bulantısı ve ishal meydana getirir. Doktorlar bu meyve suyunun ölçülü ve şekersiz tüketilmesini belirtmektedir. Kronik bir hastalığınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız ilacın emilimini etkileyebileceğinden dolayı birlikte alınmamalıdır.
Vişne Suyu Kan Yapar mı?
Demir içeren vişne suyu organik ve şekersiz tüketildiği zaman vücudun demir ihtiyacını karşılar ve bu da kansızlığı giderir. Düzenli bir şekilde içildiği zaman kan düzeylerinin yükselmesini sağlar. Vişne suyunun süt yapıcı etkisi de bulunmaktadır. Emziren annelere tavsiye edilir.
Vişne Suyu Kaç Kaloridir?
Katkı maddesi, tatlandırıcı içermeyen 1 bardak ev yapımı vişne suyu kalorisi 116 kcal'dır. Kalori bakımından yüksek değildir. Ayrıca bu meyve suyunun tüketilmesi ile protein, yağ, karbonhidrat, sodyum, potasyum, kalsiyum, A vitamini, C vitamini ve demir gibi vitaminler ve mineraller de vücuda alınmaktadır.