Halk arasında yapışkan otu, kazotu, sünnetlik otu ve çobansüzeği gibi isimlerle bilinen yoğurt otu; Cilalı Taş Devri'nden bu yana kullanıldığı bilinen ve eski zamanlarda daha çok peynir yapımında tercih edilen bir bitki türüdür.
Yoğurt Otu Faydaları Nelerdir?
Kökboyasıgiller familyasına ait olan yoğurt otu; üç çeşidi bulunan, küçük beyaz çiçekleri olan, boyu yaklaşık olarak 120 cm. kadar uzayabilen, çalılıklarda ve yol kenarlarında sıklıkla görülebilen bir bitki çeşididir. Kaz otu, yoğurt otunun çeşitlerinden biridir. Bu otu ise sarı ya da beyaz çiçekleri vardır. Yoğurt otu neye yarar diye bacak olursak eğer;
- Kan temizleyici özelliği ile bilinen yoğurt otu, cilt ve kanser hastalıklarına karşı etkilidir. Cildi gençleştirirken aynı zamanda kırışıklıkların giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
- Yoğurt otu çayı, demlenip gargara şeklinde kullanıldığı zaman guatr ağrılarının hafiflenmesini ve ses tellerinin iyileşmesini sağlar. Ayrıca bu gargara aftlara ve boğaz iltihabına da iyi gelir.
- Cilt üzerindeki yaraların iyileşmesini sağlar. Deri döküntülerini giderir ve sivilce gibi birçok cilt problemi için çözüm olur.
- Safra kesesi taşları ve idrar yolu enfeksiyonları için yararlıdır.
- Romatizma ağrılarına iyi gelmektedir.
- Ağrı kesici özelliği vardır. Bu ot ile hazırlanan kremi bel ve boyun ağrıları için kullanılabilir.
- Lenf bezi sorunlarına da etki etmektedir.
- Epilepsi hastaları için iyileştirici ve tedavi edici etkiler sağlamaktadır.
- Şişlik ve ödemlere iyi gelir.
- Taze yoğurt otu kaynatılıp, suyu cilde sürüldüğü zaman cildin gerilmesi ve kırışıklıkların giderilmesi söz konusu olur.
Yukarıdaki faydalarının yanı sıra yoğurt otu tiroid nodülü için de yararlı olmaktadır. Tam bir şifa kaynağı olan bu bitkinin hem çayı hem de kremi pek çok hastalık için şifalıdır.
Yoğurt Otunun Zararları Var mı?
Faydaları saymakla bitmeyen yoğurt otunun yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat herkesin bünyesi aynı değildir. Bundan dolayı kullanım sırasında dikkat edilmelidir. Kullanım sırasında aşırıya kaçılmaması gerekir. Ölçülü kullanılması zararlarının oluşmaması konusunda önemlidir.
Eğer alerjik bir bünyeniz varsa, böbrek ya da karaciğer hastalığınız söz konusu ise ya da kronik hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız. Hamile kadınların ve emziren annelerin de bu bitkinin tüketimi konusunda aynı şekilde dikkatli olması gerekmektedir.
Yoğurt Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Doğanın bizlere sunmuş olduğu mucize şifalardan biri olan yoğurt otu nasıl demlenir diye soracak olursanız eğer taze ya da kurutulmuş yapraklardan elde edilebilmektedir. Sizler için şöyle bir tarif verebiliriz;
- Taze yapraklardan demleyecekseniz eğer, 1 yemek kaşığı kadar yoğurt otunu sıcak suyun içerisinde 10 dakika kadar demlenmeye bırakınız. Daha sonra süzerek, tüketiniz.
- Kurutulmuş yoğurt otundan çay yapacaksanız eğer, 1 su bardağı kaynamış suya 1 tepeleme çay kaşığı miktarında yoğurt otu koyunuz. Yaklaşık olarak 3 dakika demleyip ardından içebilirsiniz.
Hazırlamış olduğunuz çayı direkt olarak içebilir ya da gargara şeklinde kullanabilirsiniz. Ayrıca harici olarak yara ve deri hastalıklarında da pansuman amacı ile kullanımı sağlanabilir.
Yoğurt Otu Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?
Çok pahalı olmayan taze yoğurt otu satın almak için internet üzerinden sipariş oluşturabilirsiniz. Ayrıca aktarlarda da bu bitki satılmaktadır. Taze ya da kurutulmuş halde kullanılabilir. Çanakkale, Bolu, Antalya ve Adana gibi illerimizde bu otun tazesine ulaşmak mümkündür.