Yüksek nabız, kalp atım hızının olması gereken değerin üzerinde çıkması durumudur.
Yüksek Nabız Nedir, Ne Demek?
Kalp atışı kalbin kasılıp gevşemesi ve bunun sonucunda damarlara yaptığı basınç sonucu oluşmaktadır. Normal bir kalp dakikada yaklaşık 60 ile 80 arasında kasılma yaşar bu durumun adı nabız ya da vuruş sayısı olarak adlandırılmaktadır. Nabız vuruşları birtakım nedenlere bağlı olarak artış gösterebilmektedir. Özellikle ateşli hastalıklarda nabız daha da yükselmektedir. Vücut ısısının yaklaşık olarak 1 derece artması kalbin nabzını 20 vuruş arttırmaktadır. Bu nedenle tifo hariç diğer ateşli hastalıklar nabzın yükselmesine neden olmaktadır.
Nabız yükselmesi; kalbin belli bir nedenden ötürü normala göre daha fazla atması ve kan pompalamasıdır.
Kalp atım hızının yükselmesi özellikle kalp yetersizliği gibi durumlarda kötü sonuçlara yol açmaktadır. Eğer ki geçici bir nabız yükselmesi yaşanıyorsa bunda endişelenecek bir durum yoktur. Fakat bu sürekli devam ediyorsa o zaman burum farklı bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Kalbin sürekli olarak hızlı atması baş dönmesi, nefes problemi, sersemlik, göğüs ağrıları ve bayılma gibi sağlık problemlerine neden olabilir.
Yüksek Nabız (Kalbin Hızlı Atması) Nedenleri Nelerdir?
Kalbin hızlı atmasının nabzın yüksek olmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kaygı bozukluğu ya da stres gibi durumlarda kalp normal seyrinden daha hızlı atabilir.
- Gün içerisinde aşırı kafein alınması nabzın yükselmesine neden olmaktadır.
- Kullanılan birtakım ilaçlar neden olabilir. Yan etkiler nedeniyle meydana gelebilen hızlı nabız ilacın vücuttan atılması ile tekrar eski seyrine dönmektedir.
- Aşırı egzersiz nabzın yükselmesine neden olur. Fakat bu olumlu bir durumdur. Fakat spor bittikten sonra eğer kalp atışı normal seyrine inmiyorsa bu durumda kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.
- Aşırı alkol tüketimi kalbe normalden fazla yüklenilmesine neden olur ve nabız atışı yükselir.
Nabız Yükselmesine Neden Olan Hastalıklar
Kusma sonucunda vücut susuz kalırsa, yeterince iyi beslenmiyorsanız, idrar söktürücü gibi ilaçlar kullanıyorsanız ve yüksek ateşe maruz kalıyorsanız bunlar nabzın yükselmesine neden olur. Böyle durumlarda sıvı tüketin ve geçmezse doktorunuza başvurun. Hipertiroidi nabzın yükselmesine neden olabilir. Birtakım akciğer hastalıkları kalbin kan pompalaması için daha fazla uğraşmasına ve bu durumda daha hızlı atmasına neden olur. Ayrıca birtakım kalp hastalıkları da bu duruma neden olabilmektedir.
Yüksek Nabızı Düşürmek İçin Ne Yapmalı?
- Kalp atış hızını kontrol etmek için öncelikli nabzın yükselmesine neden olan etmenlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekmektedir.
- Magnezyum tüketiminizi arttırın. Magnezyum kalp atışı için faydalı bir mineraldir.
- Kalp ve damar rahatsızlıklarından korunmak için Quenzim Q 10'u ek olarak alabilirsiniz.
- Gece çuhan çiçeği yağı, zeytinyağı ve keten tohumu yağı kullanabilirsiniz.
- Diyetlerinizde sarımsak kullanmayı ihmal etmeyin.
- E ve C vitamini kalp fonksiyonlarını olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle tüketimine özen gösteriniz.
- Selenyum ile kalp krizi riskinizi azaltabilirsiniz.
Bunların yanında kafein tüketiminizi azaltmanız kalp sağlığınız için ideal olacaktır. Şeker tüketiminizi azaltınız. Şekerli gıdalar yerine lifli gıdalar tüketmeniz sağlığınız için daha ideal olacaktır. Stresinizi kontrol etmeye çalışın. Sigara kalbinizi ve tüm vücudunuzu olumsuz yönde etkiler. Sigara akciğerlerinizin fazla çalışmasına diğer tüm organlarınızın ise yavaş çalışmasına neden olur. Bu nedenle sigarayı bırakmak kalp sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Sağlıklı kalp sağlıklı vücut demektir. Bu nedenle kilonuzu korumaya özen gösteriniz.
Yüksek Nabız İçin Ne Yapmalı?
Eğer nabzınız çok yüksek ve bir türlü düşmüyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi tavsiye ederiz. Yüksek nabız ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi olduğundan lütfen ihmal etmeyiniz.