Zehirli guatr; geçirilen ağız kazalar, kullanılan birtakım ilaçlar ya da aşırı stres gibi etkenler nedeniyle tirodi bezinin anormal çalışma hızı sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Tıp dilindeki adı gravestir.
Zehirli Guatr Nedir? Nasıl Olur?
İnsan vücudunda tiroid bezinin çok önemli bazı fonksiyonları vardır. Bu nedenle, tiroid bezi çok hızlı veya çok yavaş çalıştığı takdirde, vücutta bazı problemli durumların baş göstermesi muhtemel olacaktır. Zehirli guatr da bu problemli durumlardan bir tanesi ve kişiyi oldukça sıkıntıya sokan bir rahatsızlıktır. Tıp dilinde bu hastalığa hipertiroidi denilir.
Zehirli guatr hastalığı, tiroid bezinin normalden daha hızlı çalışması sonucu oluşur.
Bu hastalık eğer tedavi edilmez ise kalp yetmezliği, kalpte büyüme, kemik erimesi ve göz problemleri gibi ciddi rahatsızlıkların baş göstermesine sebep olabilir. Bu hastalık sigara içen kadınlarda diğer insanlara göre 2 buçuk kat daha fazla görülmektedir. Ayrıca, sigara içen kişilerin tiroid rahatsızlıkları incelendiğinde, bu kişilerde göz rahatsızlığı riskinin daha fazla olduğu bulgusuna erişilmiştir.
Zehirli Guatr Nedenleri Nelerdir?
Bu hastalık, tiroid hormonunun gereğinden fazla çalışması sonucu oluşan bir hastalık olarak bilinir. Tiroit hormonunun kanda fazla miktarda bulunmasından dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Bu hastalıkta, vücuttaki bütün fonksiyonların çok aşırı çalışması durumu vardır. Kalp çok fazla çalışır. Ayrıca, vücudun ısı üretme fonksiyonu çok aşırı derecede çalışır. Kişiyi komaya kadar götüren bir durum ortaya çıkabilir. Graves hastalığının nedenleri hakkında kesin bir şekilde konuşmak zor olmak ile birlikte, bu rahatsızlığı aşırı iyotlu tuz tüketiminin tetiklediği, ayrıca ani stresin de etkili olduğunu söylemek mümkün.
Graves Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
- Kalp hızını düzenleyen tiroit hormonu aşırı salgılandığı zaman kalpte ritim bozukluğu ortaya çıkabilir. Kalp ritmini düzenleyici ilaçlar kullanılsa bile kişinin çarpıntısı geçmez.
- Bu hastalığın bir belirtisi de ellerde titreme görülmesidir.
- Metabolizma hızının yükselmesi ile sık sık terleme belirtisi ortaya çıkar. Vücudu bir anda sıcak basması da hastaların şikayetleri arasında yer alır.
- Zehirli guatr hastalığından muzdarip kişiler çok fazla yeseler bile kilo alamazlar. Hızla kilo kaybı olur.
- Tiroid hormonunun fazla salgılanması psikolojik sağlığın da bozulmasına, öfkeli ve sinirli bir ruh halinin ortaya çıkmasına sebep olur.
- Tiroksin hormonunun aşırı derecede salgılanmasına bağlı olarak saç dökülmesi görülür.
Zehirli Guatr Nasıl Tedavi Edilir?
Zehirli guatr, ameliyat, radyoaktif iyot kapsül (rai) ve anti-troid ilaçlar ile tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık olarak bilinir.
1. Ameliyat ile tedavi: Günümüzde, ameliyata gerek kalmadan tedavilerin çoğu olumlu sonuç veriyor.
2. Anti-tiroid ilaçlar ile tedavi: Carbimazol ve propilthiouracil gibi anti-tiroid özellikteki ilaçlar zehirli guatr hastalığını tedavi ederken, karaciğerlerin fonksiyonlarına zarar verebilirler. Ayrıca beyaz kan hücreleri ile diğer kan hücrelerine zarar vermeleri mümkün. Bununla birlikte bu ilaçların uzun süre kullanımı, tiroid bezesinde nodül oluşmasına sebep olabilir.
3. Radyoaktif Kapsül (RAI) tedavisi: Radyoaktif kapsül tedavisi ile, zehirli guatr rahatsızlığının tekrar oluşmasını önlemek amacı güdülür. Tedavide, yüksek seviyede bulunan hormonların, normalin altına düşürülmesi için çalışılır. Bu tedavi süreci, bu hastalıktan muzdarip olan hastaya, düşük dozda radyoaktif iyot kapsülü verilerek devam ettirilir. Tedaviye başlandıktan 2 ay sonra zehirli guatrın küçülmeye başladığı gözlemlenir.