Kalbin görevi dokulara gerekli olan kanı pompalamaktır. Eğer kalp sağ, sol ya da her iki karıncığın içindeki kanı yeteri kadar pompalayamaz ise kalp yetmezliği oluşur.
Kalp Yetmezliği Nedir? Öldürür mü?
Kalp yetmezliği kalbin her iki karıncığında görülebilmesi ile birlikte sağ ve sol karıncıkta ayrı ayrı da görülebilen bir hastalıktır. Bu durum ciddi diğer hastalıklara sebep olabilir. Çünkü dokuların çalışabilmesi için yeterli bir kan miktarına ihtiyacı vardır. Kan dokulara ulaşamaz ise dokularda hasarlar görülebilir. Ayrıca vücuda oksijen iletimi düşer. Bu durumda kişi nefes darlığı çekebilir ve kendini oldukça yorgun ve bitkin hisseder. Kan dolaşımı yeterli olmadığı için kan damarlarda birikir ve kalp kasları yorgun düşer. Böbrek, tuz ve suyu tutar. Ciğerlerde, eklemlerde sıvı birikimi oluşabilir. Beynin kansız kalması durumunda çeşitli bilinç kayıplarına neden olabilir. Bu yüzden kalp yetmezliği ciddi bir hastalıktır ve zaman kaybedilmeden tedavi olunması gerekir. Eğer tedavi olunmazsa ölüm ile sonuçlanabilir.
Sağ karıncıkta yetmezlik; kilo artışı, bitkinlik halsizlik, ödem, karında şişlik, kol ve bileklerde ödem morarmalar ve iştahsızlık ile kendini belli eder. Sol karıncıkta yetmezlik; halsizlik, nefes darlığı, gece nefes alamama, bayılma, terleme, çarpıntı oluşumu ile kendini gösterir. Bu duruma kalp astımı da denilebilir.
Kalp Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın gidişatı ve tedavi süresi için belirtileri anlamak ve onları takip etmek çok önemlidir. Belirtilerin biri ya da birkaçı aday kişide bulunabilir.
- Nefes darlığı: Kalp yetmezliğinin en önemli belirtisidir. Kalp yeteri kan pompalayamazsa vücuda oksijen girişi ve çıkışı azalır, dokulara yeteri kadar oksijen gidemez. Bu durum nefes darlığına yol açar. Önceleri ağır spor ve kuvvet isteyen işler yapıldığı zaman ortaya çıkar. Fakat daha sonraları küçük aktivitelerde hatta oturduğumuz yerde bile nefes darlığı ile karşı karşıya kalırız.
- Halsizlik, Yorgunluk: vücuda yeteri kadar kan ve oksijen iletimi olmadığından bu durum yorgunluk ve halsizlik ile sonuçlanır.
- Şişlik (ödem): Kanın çekimine ve akışına bağlı olarak belirli kısımlarda kan göllenmesi oluşur ve bu durum ödeme yani şişliğe yol açar.
- Hızlı kilo değişimi: hasta kişilerde ödeme bağlı kilo alımı ya da iştahsızlığa bağlı aşırı kilo kaybı gözlemlenir. Diğer belirtilerle birlikte bu durum da varsa acilen bir doktora başvurulmalıdır.
Kalp Yetmezliği Nasıl Anlaşılır? Teşhisi Nasıl Konur?
Öksürük çok sık görülür. Bu hastalıkta kan ciğerlerde göllenir ve nefes alıp vermeyi engeller. Bu durum öksürüğe yol açar. Baş dönmesi, göz kararması meydana gelebilir. Kalp görevini yerine getiremediği için kan ve oksijen beyne yeterli bir şekilde ulaşamaz. Bu durumu mide bulantısı ve bayılmalar takip eder. Kalp görevini yapamaz vaziyette olduğu için çarpıntı oluşur. Çünkü kalp telafi amaçlı daha hızlı ve sert atmaya başlar. Teşhis için uzman bir doktora gidilmelidir. Gerekli testler ve uygulamalar sonrasında teşhis konulabilmektedir. Teşhis sonrasında ise hastanın durumuna göre tedavi başlamalıdır.
Kalp Yetmezliğinin Tedavisi Nasıl Olur?
Kalp yetmezliği belirtilerinden biri ya da birkaçı bir arada görüldüğü taktirde hemen doktora gidilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Çeşitli testlerden sonra ilaç tedavisine başlanabilir ya da kalp nakli istenebilir.