Sarı nokta hastalığı; makula dejenerasyonu olarak da nitelendirilen, ileri yaşlarda ortaya çıkarak merkezi görme kaybının yüksek oranda seyretmesi durumu olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır.
Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Retinada sarı nokta olarak isimlendirilen kesin görmeden sorumlu olan küçük bir alan olarak ifade edilen yerde meydana gelen rahatsızlık sarı nokta hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Makula olarak da isimlendirilen bu alan 5 mm çapındadır ve görmeden sorumlu alandır. Gözdeki bu alanda ışığın algılanmasına yardımcı olan fotoreseptör isimli hücreler yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Aynı zamanda detaylı bir şekilde görmeyi de sağlar. Mesela iğneden iplik geçirmek ya da okumak gibi eylemler bu sayede gerçekleşmektedir.
Sarı nokta hastalığında makula iyi çalışmaz ve görmede bozukluk, bulanıklık meydana gelir. Bu hastalıkta periferal yani yanlardan görme bozulmaz ama santral görmede bozukluk meydana gelir. Yani şöyle kişi duvarda bir saat olduğunu görebilir ama saatin kaç olduğunu göremez. Bu hastalık kişinin görme yetisinin tamamen kaybolması demek değildir. Kişi günlük ihtiyaçlarını yerine getirebilmektedir. Fakat dışarı tek başına çıkamazlar, okuyamazlar, araba kullanamazlar ve televizyon izleyemezler. İlerleyici bir hastalık olan sarı nokta kuru ve yaş olmak üzere iki şekilde nitelendirilmektedir. Bu rahatsızlığın tanısı koyulan kişilerin yaklaşık olarak %80'i kuru tip sarı nokta hastalığıdır. Yaş sarı nokta hastalığı görme kayıplarının %80'inden sorumlu olan bir hastalıktır.
Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kuru sarı nokta hastalığının belirtileri acısız ve yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Yaş sarı nokta hastalığı ise kısa süre içerisinde görme kaybının önemli ölçüde azalmasına sebebiyet verir. Sarı nokta hastalığının belirtilerini şu şekilde tanımlamak mümkündür:
- Düz çizgilerin eğri gözükmesi yani görsel bozulmanın meydana gelmesi
- Bir ya da iki gözde birden merkezi görme kaybının oluşması
- İnce detaylı bir işe yaparken ya da okuma sırasında gereğinden fazla ışığa ihtiyaç duyulması
- Loş ve ışığı az ortamlara adapte olamam ve zorluk yaşama
- Düşük renk yoğunluğunun ya da parlaklığının gözlemlenmesi
- Kişinin yüzleri tanımada güçlük çekmesi
Eğer kişinin merkezi görmede değişiklik ve sorun yaşaması gibi bir durum söz konusu ise ve renkleri, ince detayları örmede eskiye göre kıyasla azalma söz konusu ise mutlaka bir göz doktoruna gitmeniz gerekmektedir.
Sarı Nokta Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Bu rahatsızlığın sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Sarı nokta hastalığının nedenlerine baktığımızda genel olarak genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Yaşın ilerlemesi, ailede sarı nokta hastalığının olması, ırk, tütün kullanımı, obezite, kardiyovasküler hastalıklar bu hastalıkta risk faktörlerini oluşturmaktadır.
Sarı Nokta Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde bu hastalığın tedavisi göz içerisinde uygulanan enjeksiyonlar ile sağlanabilmektedir. Fakat bu yaş tipteki hastalık içindir. Fakat kuru sarı nokta hastalığının tedavisi için bu tarz enjeksiyonlar değil, hastalığın ilerlemesini durdurmak amacı ile birtakım diyet ve besin destekleri sağlanmaktadır.