Çemen otu; alternatif tıpta kullanılan ve daha çok Hint yemeklerinde kullanılan bir bitki çeşididir. Eski Mısır ve Romalılar döneminde ateş, bağırsak ve solunum rahatsızlıklarının giderilmesi için bu ottan yararlanılmıştır.
Çemen Otu Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Hintli kadınların yıllar boyunca süt üretimini teşvik etmek amacı ile kullanmış oldukları çemen otu, sağlık açısından pek çok faydası olan bir bitki türü şeklinde tanımlanmaktadır. Özellikle sindirim sistemi için oldukça faydalı etkileri bulunmaktadır. Midedeki gastrointestinal enflamasyonun yatıştırılmasına yardımcı olurken aynı zamanda reflü gibi rahatsızlıkların giderilmesi konusunda da etkilidir. İçeriğinde yer alan çözülür lifler, müshil etkisi meydana getirmektedir. Bu lifle bağırsaklarda çözünerek genişler ve baskı meydana getirerek dışkının daha kolay çıkmasını sağlar. Bu açıdan bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi gibi etkiler meydana getirmektedir.
Vücutta kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olan çemen otu kalp sağlığının iyileştirilmesi ve korunması için faydalı olmaktadır. bununla birlikte kan basıncının dengelenmesi gibi etkiler de meydana getirmektedir.
Anne Sütünün artmasını sağlayan ve galaktagog olarak sınıflandırılan çemen otu içeriğinde yer alan diosgenin sayesinde sütün artmasına yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte içerisinde yer alan magnezyum sayesinde sütün kalitesini ve besleyiciliğini arttırır. Sütün daha vitamin ve mineral desteği sağlamasına etki eder.
Çemen Otu Ne İşe Yarar?
Vücudumuz için oldukça faydalı bit bitki olan ve pek çok etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış olan çemen otu, anti diyabetik bir etkiye sahiptir. Yapılan bazı incelemelere göre yüksek kan şekerinin düşürülmesini sağlarken aynı zamanda vücudun glikoza karşı toleransının artmasını sağlamaktadır. Tip 1 ve Tip 2 diyabet için pek çok metabolik semptomların düzenlenmesi için etkili olmaktadır.
Adet düzenleyici bir etkiye sahip olan ve menopoz dönemi için faydalı etkiler meydana getiren çemen otu aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. İçerisinde yer alan liflar sayesinde iştah keserek tokluk hissinin oluşmasını sağlamaktadır. Bu da daha az yemek tüketimi ve zayıflama anlamına gelmektedir. Son olarak balgam söktürücü etkisi sayesinde öksürük ve boğaz ağrılarının giderilmesi konusunda etkili olmaktadır.
Çemen Otu Nasıl Tüketilir?
Genel olarak çemen bitkisi kurutularak baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda taze yaprakları sebze olarak da kullanılmaktadır. Soslara, kahvaltılara ve pastırmaya katılan çemen otu aynı zamanda çorba et ve turşularda da kullanılabilmektedir. Bu bitkinin tohumlarından elde edilen çayı da bulunmaktadır. Çemen otu çayını dilerseniz evinizde basit bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Hem soğuk demleme hem de sıcak demleme yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Her iki şekilde de oldukça faydalı ve lezzetli olmaktadır.
Çemen Otunun Zararları Var mı?
Herhangi bir ciddi yan etkisi bulunmayan çemen otu, aşırı miktarda kullanıldığı zaman bazı zararlı olabilmektedir. Vücuda östrojen hormonu sağlayan ve kanın sulanmasını sağlayan bu bitki kullanılırken dikkatli olunması gereken bir besin türüdür. Eğer ki ameliyat ya da küçük bir operasyon geçirecekseniz kesinlikle kullanmamanız gerekir. Hamile kadınlar ve kronik hastalar doktora danışmadan kullanmamalıdır. Bununla birlikte alerjik bir vücuda sahipseniz kullanım öncesinde yine doktora danışınız.