Kişilerin ani ruh hali değişimi yaşaması olarak ifade edilen bipolar bozukluk, ruh halinin en uçlarda olması şeklinde tanımlanmaktadır. Ani duygu değişimlerinin meydana geldiği bu hastalıkta kısa kısa ataklar görülür ve belli bir zaman sonra bunlar hastanın gerçeklerden kopmasına neden olur. Bipolar bozukluk belirtileri, tedavisi gibi konular hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam ediniz.
Bipolar Bozukluk Nedir, Ne Demek?
Manik depresyon olarak tanımlanan bipolar bozukluk, düşünme, motivasyon ve ruh haline meydana gelen dalgalanmalar ile kendini gösteren iki uçlu duygu durum bozukluğu olarak tanımlanan bir psikolojik bir rahatsızlıktır. Keskin iniş-çıkışları bulunan bu hastalar, sosyal yaşamda oldukça zorlanmaktadır. Hastalıkta yükselme ve alçalma dönemleri bulunmaktadır. Bunlar aynı zamanda depresif manik ataklar olarak da isimlendirilmektedir. İki uç duygu arasında gidip gelme olarak ifade edilen bipolar bozukluk, genel olarak 15-35 yaşlarındaki genç yetişkinlerde görülmektedir. Bu rahatsızlık kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda gözlemlenmektedir. Bipolar bozukluk tamamen düzelir mi diye baktığımızda hastaların yaklaşık olarak %15'inin hiç hastalanmayacak şekilde iyileşme gösterdiği belirtilmektedir.
Hastalık ruh halinde meydana gelen değişimleri ifade etmektedir. Bipolar bozukluk en yüksek seviyede olduğu zamanda kişi hiperaktif bir ruh halinde olur ve kendini oldukça mutlu hisseder. Ama depresyon haline büründüğü zaman tam tersi olarak dış dünya ile tüm başını kopartır ve intihar eğilimi gösterebilir. Eğer bu duygu durum atakları çok fazla değilse yılda birkaç defa meydana gelir. birçok kişi bu durumu kendinde fark edebilir. Fakat hastalığı ileri derecede olanlar için bu durum oldukça zordur. Birçok kişi bipolar bozukluğu olanlar evlenebilir mi diye merak etmektedir. Bu kişilerde ruhsal değişimler olması ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceği için bir zorlanma söz konusu olabilir.
Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
İki uç duygudan meydana gelen bipolar bozukluk belirtileri mani ve depresyon zamanı için ayrı ayrıdır. Bu rahatsızlıkta kişi mani aşamasında olduğunun farkında olmayabilir. Bipolar bozukluğu olan kişiler depresyon ve mani dönemlerinde olmayan şeyleri görme, koklama gibi farklı halüsinasyonlar yaşayabilirler. Başkalarına mantıksız gelen şeylere inanabilirler. Hastalıktaki dönemsel belirtileri şu şekildedir:
Mani dönem belirtileri:
- Aşırı neşeli hissetme
- Uyku ihtiyacında azalma görülmesine ve buna bağlı olarak uyku problemlerinin oluşması
- Oldukça yükselmiş bir duygudurumun söz konusu olması
- Enerjinin artması, etkinliklere katılma iteği ve yerinde duramama
- Konsantrasyonda azalma
- Cinsel istekte artış olması
- Çok para harcama isteği
- Kişinin kendi kabiliyeti dahilinde gerçekliği bulunmayan inanışlara sahip olması
- Yargılama kapasitesinde azalma olması
- Hem konuşma hem de düşünmede artış olması
- Tahrik edici ve uygun olmayan davranışlar sergilenmesi
- Alkol ve madde kullanımında artış
Bu belirtilerin 3 taneden fazlasının her gün görülmesi, 1 hafta ya da daha uzun süre devam etmesi hastalığın belirtisidir. Mani dönem ani bir şekilde meydana gelir. Eğer ki tedavi sağlanmazsa haftalarca devam edebilmektedir. Kişi bu dönemdeyken hasta olduğunu fark etmez ve tedavi istemez. Bu dönemde hipomani olarak isimlendirilen belirtilerin daha hafif seyrettiği bir durum da söz konusu olabilir.
Depresif dönem belirtileri:
- Karamsar olma ve umutsuz hissetme
- Üzgün olmak, endişeli olmak ve mutsuz hissetmek
- Yaşamdan zevk almamak
- Enerjinin az olması
- Konsantrasyon güçlüğü ve unutkanlık
- Kendini değersiz hissetme
- İştah değişikliği olmasına bağlı olarak kilo verme ya da alma
- Fazla uyuma, geceleri sık uyanma ve uykuda dalmada güçlük yaşama
- Çaresiz hissetmek
- Ölüm ve intihar düşüncelerinin oluşması
Bu belirtilerden en az 5 tanesi iki ya da daha fazla hafta devam etmektedir. Bu iki dönem görüldüğü gibi oldukça uçtur ve kişi genel olarak aşırı duygu değişimi sergiler. Yaşlılarda bipolar bozukluk belirtileri de bu çerçevelerde değerlendirilmektedir.
Bipolar Bozukluk Nedenleri Nelerdir?
Beyinde meydana gelen kimyasal değişiklikler bu hastalığın oluşmasına sebep olur. Nörotransmiterler beyin fonksiyonlarını kontrol eden kimyasallardır. Bunların bir ya da birkaçında değişiklik oluşması hastalığı meydana getirir. Bunun yanı sıra genetik olarak hastalık meydana gelebilir. Bipolar bozukluğun sebeplerine baktığımızda birini derece akrabalardan gen aktarımı ile oluşabileceği belirtilmektedir. Ayrıca bipolar bozukluğu tetikleyen unsurlar da vardır. Bir ilişkinin bitmesi, duygusal ya da cinsel istismar, kişinin çok sevdiği birinin ölmesi ve beyin travmaları da sebep olabilir. Bipolar bozukluk hasta yorumlarına baktığımızda birçoğunun tetikleyici etkenler dolayısı ile hasta olduğunu görmekteyiz.
Bipolar Bozuklukta Hangi İlaçlar Kullanılır?
Genel olarak bipolar bozukluk tedavisi uzman bir hekim ile gerçekleştirilmektedir. Hastanın hekimle işbirliği içerisinde olması ve ailesinin desteği ile bu hastalıktan kurtulmak söz konusu olabilmektedir. Atak döneminde eğer ki hasta depresif bir ruh halinde ise antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Bu rahatsızlıkta uzman doktorun önermesi üzerine ruh hali stabilizatörleri, antipsikotikler ve antidepresanlar şeklinde üç ilaç sınıflaması yapılır. Bipolar bozukluk tedavisi ne kadar sürer diye ortalama olarak 1-2 yıl gibi bir süre verilebilmektedir.