Diskalkuli; herhangi bir zihinsel problem olmamasına rağmen birtakım matematiksel işlemlerin gerçekleştirilmesinde zorluk yaşanması durumunda matematik öğrenme güçlüğü olarak tanımlanan duruma verilen isimdir.
Diskalkuli Nedir? Nasıl Bir Hastalıktır?
Bir çeşit öğrenme bozukluğu olarak tanımlayabileceğimiz diskalkuli; sembolleri kavrama, sayısal bazı basit işlemleri uygulama ve bunları birbiri arasında ilişkilendirme konusunda zorluk yaşama ya da hiç yapamama gibi bir durum olarak nitelendirilmektedir. Bu durumu yaşayan çocuklarda zeka geriliği bulunmamaktadır. Ya normal zekaya sahip ya da tam aksi daha üstün zekalı olabilmektedir. Bu tarz hastalıklar aynı zamanda Einstein hastalığı olarak da tanımlanabilir. Bu tarz çocuklar psikolojik açıdan desteklenmediğinde ve yetileri kazandırılmadığında akranlarının arkasında kalabilirler. Bu da onların psikolojik olarak farklı ruhsal bozukluklar yaşamalarına neden olabilir.
Matematik öğrenme bozukluğu genel olarak çocukluk yaşlarda ortaya çıkar. Okul çağında ya da okul öncesi dönemlerde kendini belirgin şekilde göstermektedir.
Okuma yazma becerileri yaşıtları ile hemen hemen aynı olan diskalkuli hastalığına sahip olan çocuklar matematiksel işlemlerde akranlarının gerisinde kalmaktadır. Aritmetik becerileri nedeniyle, tembellik, başarısızlık, umursamazlık gibi birtakım davranışlar ile eleştiri odağı olabilirler. Fakat bu durum tamamen onların suçu değil, zihinsel becerilerindeki yetisizlikten kaynaklanmaktadır.
Diskalkuli Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Basit matematiksel işlemleri yapma, problemleri çözememe ve anlayamama gibi durumların söz konusu olduğu diskalkuli belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
- Zihinsel belleği zayıf çalışmasından dolayı hatalı hesaplamalar yapılması
- Temel matematik işlemlerinin yapılmasında çok yavaş olmak ve zor çözmek
- Toplama, çıkarma, bölme ve çarpma gibi işlemlerin uygulanmasında zorlanmak
- Matematik problemlerini çözmek için uygulanan işlemlerin sıralamasında ve uygulanmasında zorlanma
- Çok fazla dikkatsizlik olması ve buna bağlı olarak hataların yapılması
- Çok basit sayısal işlemlerde bile parmak hesabı yapmak
- Günlük alışverişlerde para üstü hesabı yaparken zorlanmak ve yanlış hesap yapmak
- Zaman ve yön kavramında sıkıntılar yaşamak. Özellikle sağ ve solu ayırmada sorun yaşamak
- Çarpım tablosunu ezberleme konusunda zorlanma ve ezber yapılsa bile kısa süre içerisinde unutmak
- Matematiksel sembolleri kavrayamam ve karıştırma
Diskalkuli problemi yaşayan çocuklar, mantıksal ve stratejik oyunlarda sıklıkla hata yaparlar. Yani sadece matematik dersi için değil düşünce kabiliyetlerinde de birtakım sorunlar meydana gelmektedir.
Diskalkuli Etkinlikleri ve Egzersizleri Nelerdir?
Erken dönemde teşhis edilen diskalkuli bazı etkinlik ve egzersizlikler ile giderilebilmektedir. Buradaki temel kural matematiği çocuklar için eğlenceli bir hale getirmektir. Çocuğunuza bu konuda baskı yapmayın. Kareli defter kullanmasını sağlayınız. Çocuğunuza sağlıklı bir çalışma ortamı hazırlayın. Konsantrasyonunu dağıtacak herhangi bir şeyin olmamasına özen gösteriniz. Kalem, silgi gibi araçların eksiksiz şekilde olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun güçlü yönlerini keşfedin ve onu her zaman destekleyin. Motivasyonunu artırın ve böylece matematiğe karşı olan hevesini yükseltin. Dikkat ve hafıza egzersizleri yaptırmak, birtakım matematik problemleri ile sık sık beyin egzersizleri uygulamak, küçük aritmetik zeka oyunları oynatmak gibi etkinlikler faydalı olabilir. Bir problemi çözerken yarısına kadar bile gelse başarı sayın. Sayıları ve sembolleri birer kartona yazıp hafıza oyunları oynayın. Tombala tarzında eğlenceli kartlar hazırlayıp oyunlar oynayabilir ve diskalkuli egzersizleri yapabilirsiniz.
Matematik Öğrenme Güçlüğü Tedavisi Var mı?
Tembel olan ve hasar görmüş olan beyinsel işlevlerin birtakım yöntemler ile çalıştırılması, onarılması ile diskalkuli tedavisi gerçekleştirilebilir. Birtakım yöntemler ile bu durum tedavi edilebilir ve çocukların matematiksel yetisi kazandırılabilir.