Disgrafi; bir çeşit öğrenme bozukluğudur ve yazı yazma güçlüğü olarak tanımlanır. Zeka geriliği ya da gelişim bozukluğu değil, bu duruma maruz olan çocukların normal ya da ileri zekada oldukları belirtilmektedir.
Disgrafi Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?
Yazım bozukluğu olarak nitelendirilen disgrafi; tamamen beyinle bağlantılı nörolojik bir durumdur. Bir çocuğun yazı yazabilmesi için dinleme, anlama, akılda tutabilme ve kasların düzgün bir şekilde çalışması gibi pek çok şeyin aynı zaman içerisine uygulanması gerekmektedir. Disgrafi olan çocuklarda işitsel algı problemleri, kasları yeterli kullanamama, kelimeleri eksik, ters ya da yanlış yazma gibi durumlar söz konusu olur. Bu neden yazma güçlüğü olarak da nitelendirilir.
Disgrafi, tüm dünya üzerinde görülen bir durumdur. Bu problemi yaşayan çocuklar zor okunan, yamuk, hatalı, karmaşık bir el yazısına sahip olurlar.
Çocukların kalemi düzgün tutamaması ya da defter satırına basit harfleri düzgün bir şekilde yazamama gibi problemleri varsa disgrafi olarak tanımlanabilir. Genel olarak bu durum çocuklar okul çağına eriştiği zaman belli olur. Öncesinde anlaşılması biraz güçtür. Tanısının koyulması için uzman psikologlardan destek alınması gerekmektedir. Görsel-uzamsal güçlükler, ince motor güçlükleri(kas hareketleri), dil ile ilgili sorunlar, heceleme ve el yazısı konusundaki bazı güçlükler, gramer anlama ve kullanmada yaşanan güçlükler olmak üzere 5 ayrı kategoride incelenir. Her çocukta farklı durumlar söz konusu olabilir.
Disgrafi Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak zor anlaşılabilen bir durum olsa da disgrafi belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Defter tutmada düzensizlik görülmesi ve kalemin yanlış tutulması
- Karmaşık ve okunaksız yazı yazmak ve yaşıtlarına göre daha yavaş yazmak
- Yazı yazarken bilek, kol ve vücudun değişik pozisyonlarda olması
- Noktalı ve noktasız harfleri karıştırmak
- Büyük yazılması gereken harflerin küçük, küçül yazılan harflerin büyük yazılması
- Birbirine benzeyen harf ve sayılarda yanlışlık yapmak
- Heceleme hatalarının olması ve kelimeleri bölerek yazmak
- Sıfır sayısını saat yönünde yazmak
- Harfleri ters yazmak ve kelimelerin içerisinde bazı harfleri çıkartırken eksik yazmak
Bu tarz belirtiler genel olarak disgrafi problemi yaşayan çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Eğer ki bunları fark ederseniz hemen bir psikolog desteği almalısınız. Tanı ne kadar erken konulursa o kadar kısa sürede ve etkili tedavi gerçekleştirilir.
Disgrafi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dünya üzerinde pek çok kişide görülen disgrafi, günümüzde geliştirilmiş olan bazı teknikler sayesinde %100 iyileşme gösterebilmektedir. Bunun için uzman bir psikolog desteği alınmalı ve çocuğun yazı yazma kabiliyetini geliştirme çabaları uygulanmalıdır. Bu konuda her ne kadar erken bir tanı konulursa alınacak sonuç o kadar etkili olacaktır. Çocuğun takıldığı ses ve kelimeleri kullanmasını sağlayacak birtakım etkinlikler uygulanmalıdır. Ayrıca her gün 15 dakika yazı yazma uygulamaları yapılmalıdır. Çocuğunuz yazı yazmaya ilgi göstermiyorsa bunu eğlenceli bir hale getiriniz. Bilgisayara ya da havaya yazı yazma gibi egzersizler de uygulanabilir.
Disgrafi Hastalığı Olanlar ve Yorumlar
Günümüzde ünlüler dahil olmak üzere pek çok kişide yazım güçlüğü problemi bulunmaktadır. Erken tanı da iyileşme sağlanırken ilerlemesi gibi durumlarda bu durum biraz da verimsizleşmektedir. Disragfi olanların yorumlarına baktığımızda çoğunun benzer belirtiler yaşadığını belirtebiliriz.