Ramazan Ayı'nın gelmesi ile birlikte tutulan oruç, vücuda pek çok yarar sağlamaktadır. Oruç tutmanın bilimsel faydalarına baktığımızda hem bedenen hem de ruhen şifa sağladığını gözlemleyebiliriz. Oruç tutmanın insan sağlığı için faydaları metabolizma, sindirim sistemi, karaciğer, zihinsel organlar, cilt sağlığı ve kanser gibi pek çok alanda karşımıza çıkmaktadır.
Oruç Tutmanın Bilimsel Faydaları Nelerdir?
Ergenliğe ulaşmış ve sağlığı yerinde olan, gerekli tüm koşullara sahip olan müslümanlar için farz kılınmış oruç, uzun süre açlığa ve aynı zaman güzel davranışa dayana bir ibadettir. Kişiye sabrı öğretirken, kötü ve günah olan davranışlardan da uzak kalmayı sağlamaktadır. Yapılan birtakım bilimsel araştırmalara göre oruç tutmanın vücuda hem maddi hem de manevi faydaları bulunmaktadır. Oruç tutmanın faydaları maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:
- Mide ve bağırsak sağlığının korunmasını sağlar. Tüm sene boyunca yorulan sindirim sistemi organlarımız, oruç tuttuğumuz süre boyunca vücuda herhangi bir besin girmediği için dinlenir. Mide asidin düzenlenir ve sindirim sistemi daha aktif bir şekilde çalışmaya başlar. İftar ve sahurda aşırı bir şekilde yemek yemediğiniz zaman, oruç tutmanın mideye faydaları ile birlikte bağırsak hareketlerindeki işlevselliğini de gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca metabolizmanın çalışma hızını da düzenlemektedir.
- Hafızanın güçlenmesine yardımcı olan oruç, vücudun enerjisini algılamaya ve öğrenmeye odaklamasını sağlar. Bu da hafızanın daha iyi çalışmasına destek olur. Vücut sindirime harcayacağı zamanı da zihinsel etkenlere yöneltir. Bu da zihin fonksiyonları güçlendirir ve parkinson, alzheimer gibi hastalıkların oluşmasını önler. Bilimsel anlamda baktığımızda ise beyinde kök hücre oluşumuna katkı sağlar.
- Oruç tutmak, kandaki lipit ve kolesterol düzeyini azaltır. Bu damarların kendini onarmasını ve temizlenmesini sağlar. Vücutta kan dolaşımı artar. Hücrelerin yenilenmesini sağlar ve bu da yaşlanmanın gecikmesine etki eder.
- Oruç tutmanın sağlığa faydalarına baktığımızda organizmaların kendini onarmak için vakit bulduğunu ve böylece kanser hücrelerinin oluşumunu önlediği gözlemlenmektedir. Bu da kansere karşı vücudun savunma sisteminin gelişmesine katkı sağladığını göstermektedir.
- Karaciğerin ve böbreklerin dinlenmesini sağlayan oruç, vücuttaki toksin maddelerin atılmasına yardımcı olur. Karaciğer kendini onarır ve temizler. Bu da cilt sağlığını etkiler. Cildin parlak, canlı durmasını sağlar ve arınmasına destek olur. Bu etkiler sayesinde sivilce ve akne oluşumunun da önüne geçer.
- İnsülin direncinin düzelmesi orucun yararları arasında yer almaktadır. Oruç tuterken hücreler kandan daha fazla glikoz alır ve bu da kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İnsülin sağlığına olumlu etki sunar.
- Oruç tutmak vücutta depolanmış olan yağ hücrelerini harekete geçirir. Bu yağ yakımının gerçekleşmesine katkı sağlar. Alınan besinlerin hızlı bir şekilde enerjiye dönüşmesini sağlar. Böylece kilo vermeye de katkı sağlamaktadır.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan oruç ibadeti, organların kendini yenilemesini sağlar. Bu en yaşlı insanlarda bile %100 oranında gerçekleşmektedir. Açlık durumunda vücudumuzda yararlı hücreler zararlı hücrelerin yok edilmesi için uğraşmaktadır. Bu da yabancı ve zararlı hücrelerin yok edilmesi gibi etkiler meydana getirmektedir.
Aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşmaya yardımcı olan oruç tutmanın insanlara ne gibi faydaları vardır diye baktığımızda yeme alışkanlıklarımızı düzenlediği ve sabırlı olmayı öğrettiğini de belirtebiliriz.
Oruç Tutmanın Zararları Nelerdir?
Sağlığı yerinde olan ve ergenlik yaşına girmiş olan kişiler için oruç tutmanın zararları bulunmamaktadır. Eğer ki oruç tuttuğunuzda kan şekeriniz çok düşüyorsa, bayılıyorsanız ya da vücudun aşırı tepki veriyorsa bir rahatsızlığınız olabilir. Böyle bir durumda tutulmaması gerekir. Dinimizce oruç tutmak sağlıklı Müslümanlara farz kılınmıştır. Eğer ki sağlığınız yerinde değilse tutmamanız gerekir. Genel olarak ilk günler biraz zorlayıcı olsa da sonrasında vücudun kontrol mekanizması gelişir ve daha kolay hale gelir. Oruç tutmaya engel bir durumunuz varsa tutmamalısınız. Eğer ki yoksa tutmanız farzdır.
Oruç Tutunca Vücuttaki Değişiklikler
Vücudumuz oruç tutmaya başladığımız zaman gün gün değişilikler oluşturur. Açlıkta vücutta neler olur diye baktığımızda;
3. ve 7. Gün: Vücudumuz bu süreçte oruç tutmaya alışmaktadır. Vücuttaki yağ tükenir ve kan şekerine dönüşür. Sahur ve iftar arasında vücutta su alımı azalır ve terleme hızlanır. Bu da sıvı kaybı meydana getirir. Bundan dolayı su içmeye özen göstermeli ve artırmalısınız.
8-15 Gün: Vücut oruca tamamen uyum sağlamıştır. Vücudumuz kendini yenileyerek organların dengelenmesine katkı sağlıyor.
16-30 Gün: Bu Ramazan ayının ikinci kısmıdır. 15 günden sonra böbrek, kalın bağırsak ve deri toksinlerden arınmaya başlar. Organlar maksimum kalitesini göstermeye başlar. Hafıza güçlenir ve vücut enerjisi artar.
Oruç sırasında vücutta neler olur diye baktığımızda gün gün alıştığımızı görmekteyiz. Hücreler kendini onararak organların onarır ve güçlendirir. Böylece vücut sıhhat bulur.
Oruç Tutunca Süt Kesilir mi?
Emziren annelerin en fazla merak ettiği konulardan biri emzirirken oruç tutmak doğru mu sorusudur. Emziren anneler için oruç tutmak bazı riskleri de beraberinde getirir. Bebeğin 6 aydan büyük ve ek gıdaya geçmiş olması gerekmektedir. Eğer bebek 2-5 ay arasında ise anne sütünde meydana gelen değişiklikler nedeni ile bebeğin beslenmesi azalabilir. Yapılan araştırmalara göre protein, A ve C vitamini gibi değerlerin güçlük ihtiyacın altında kaldığını göstermektedir. Bundan dolayı bebeği ek gıdaya geçmiş olan annelerin eğer isterse ve sağlığı izin veriyorsa oruç tutması önerilmektedir. Aksi durumda önerilmemektedir.